28 Nisan 2008 Pazartesi

ÇEKİÇİN İSTİKRARI



Bu konuda bir çok yazıya rastladık basında. Türk futbolunda teknik direktörlülerin takımlar arasında bitmek bilmeyen rotasyonu ve bir teknik direktörün herhangi bir takımın başında ortalama kalma süresi. İngiliz kulüpleri bu anlamda bir örnek. Dünyanın en ortalama takımları bile beraber oynama alışkanlığını, aynı oyun mentalitesine sahip hoca ile çoğu zaman da aynı hoca ile yapınca bir şekilde başarıya ulaşıyorlar. En azından büyük başarısızlıklar yaşamıyorlar, yaşasalar da geri döndürmeyi başarıyorlar. Bunun en büyük örneklerinden birisi bir sürü bu yönde emsali içeren İngiltere Ligi'nden Alex Ferguson tabi ki. Sadece şu örneği verelim. Kaç kişinin bu bilgiden haberi vardır ama, Sir Manchester United'daki yedinci yılında ancak İngiltere şampiyonu olabildi ve dördüncü yılında takım ligi 11. sırada bitirmişti. Türkiye'de üst düzey bir takımın hocasının şampiyon olmadan bir takımın başında 7 yıl kalıp, üstelik ligde bu duruma düştükten sonra görevde kalabileceğini aklınız hayaliniz alıyor mu?

Aşağıda bu akımın istatistiği var. İngiltere Ligi'nde en az süre ile teknik direktör değiştiren kulüpler. Lider West Ham United. 106 yılda sadece 12 hoca değiştirmişler. Hem de bu rakam 1902-89 arası sadece 5. Üstelik tarihlerinde İngiliz olmayanbir tek hoca var. O da bir İskoç olan resimdeki Lou Macari. Yani 8.8 yılda bir hoca değiştirmişler. Onları Liverpool takip ediyor. 111 yılda 17 menajer değiştirmişler. Ortalama 6.5 yıl.Onları da Manchester United takip ediyor. 103 yılda 17 menajer. Ortalama 6 yıl.

Daha trajik olanı ise İngiliz futbolunun en çok teknik direktör değiştiren takımı Crystal Palace ve Carlisle. 99 yılda 45 menajer değiştirmişler. Bu ortalama 2.18 yıl ediyor. Yani 26 ay. Türkiye'de son 20 yılda 2 yılı aşkın süre görevde kalan kaç hoca sayabiliriz. Fatih Terim, Christoph Daum, Zico, Gerets....başka. Hatırlayan varsa yazsın. Bizim uzun ömürlü hocalarımız onlar için birer patlamış mısır. Üzerinde uzun uzun düşünmek lazım.

İnceleme kategorisindeki diğer konular için.

1 yorum:

Beercholic dedi ki...

West Ham'ı 1. sırada görmek sevindirici ne olursa olsun West ham herhangi bir konuda 1. olsun seviniyoruz :D