18 Nisan 2008 Cuma

İSİM BABALARI



Futbolda bazı terimler var. Bunları futbolcuların isimleriyle adlandırıyoruz. Örneğin Celil Sağır'ın kendine has bir orta yapma stili vardır. Yerdeki topu ayağının altı ve diğer ayağının ucu ile havaya kaldırıp ortalar. Meksikalı Blanco'nun topu iki ayağının arasına alıp ileri zıplayarak iki rakibinin arasından geçme hareketi vardır. Brezilya'lı Denilson'un iki ayağını topun üstünden defalarca geçirerek rakibi şaşırtıp geçme çalımı vardır. Daha da ileri götürüp fantazi yaparsak  Küçük Golcü çizgi filminde "Akuda Vuruşu" vardır. Aşağıda futbol tarihi boyunca isimlerini bir futbolcudan alan hareketlere yer verdik.

Panenka penaltısı:
Bazıları bunu "Totti penaltısı (EURO 2000 Hollanda-İtalya yarı finali)" bazıları ise "Henry penaltısı" diye biliyor. Ama vuruşun mucidi 1976 Avrupa Şampiyonası finalinde, Çekleri şampiyon yapan son penaltı vuruşunu yapan Antonin Panenka. Topa hızla gelip ayak ucuyla dibine girerek genellikle kalenin ortasına (köşelere de olabilir) doğru yavaşça göndermek. Zidane 2006 Dünya Kupası finalinde bu vuruşun çok kötü bir örneğini yapmış ama şansı da yaver gidince top üst direkten içeri girmişti (Hatta ağlara gitmeyen ender penaltılardan birisidir).

Une Papinade: Fransız golcü Jean-Pierre Papin'den geliyor vuruşun adı. Bel hizasında havalanarak, vücut yatay biçimdeyken vurulan volenin adı. Video Papin'den değil bu vuruşun efsane uygulamacılarından biri olan Recep Çetin'den.

Garrincha Turn (Garrincha dönüşü): Bu harekete de bir çok futbolsever aşina. Zidane'ın çok sık yaptığı, Maradona'nın 1986 Dünya Kupası'nda İngilizlere attığı enfes golün (elle olanı değil tabi) başlangıcında iki İngiliz'in arasından çıkarken yaptığı hareket. Topu iki ayağın altına alıp kendi etrafında 360 derece dönme hareketi. Ama atası Brezilyalı efsane Garrincha.

Flopasning (Flo Pası): İşte bugünkü pivot santrafor deyimini ortaya çıkaran pas. Yani defans veya orta saha oyuncularının ilerideki tek santrafora topu dikip, o oyuncunun kafayla en yakınındaki oyuncuya topu indirmesi. Norveçli golcü bunu Norveç milli takımında defalarca uyguladı. Genelde defans oyuncusu Stig Inge Bjørnebye topu kaldırır Jostein Flo da indirirdi.Hani diyoruz ya "Hakan Şükür tipi santrafor dünyada yok". İtirazım var.

Robinsonade: Bu hareketi tarif etmemiz lazım. Zira yaratıcısı video teknolojisinin olmadığı 1899 yılında Southampton kalesini koruyan Jack Robinson. Hareket yerden gelen şutlarda ellerle planjon yapmadan, kalecinin bir ayağını öne öne çıkartıp hafif yere eğilmesi ve topu ayağıyla 
kurtarması hareketi.

Rigtig Jesper Olsen (Gerçek Jesper Olsen): Kaleciye yapılan geri pasların yarattığı felaketlerin isim babası. Hareket 1986 Dünya Kupası'nda Danimarka-İspanya mücadelesinden. Jesper Olsen takımı 1-0 önde iken ve hücuma çıkarken taç çizgisi kenarından kalecisine bir geri pas yolluyor, ama topu fazla ileri gönderince "Atmaca" Butragueno orada bitip işi bitiriyor. Maçı İspanya o gazla 5-1 kazanıyor

1 yorum:

Adsız dedi ki...

fakat hani cruyff turn?