23 Şubat 2009 Pazartesi

KOL KIRILIR MERCEDES İÇİNDE KALIR



Çavuşesku dönemi Romanyasından çarpıcı bir hikaye. Steaua Bükreş'in tarihinde tek bir Avrupa Şampiyonluğu var. Fırtına gibi estikleri 85-86 döneminde 7 Mayıs 1986 tarihinde Sevilla'nın Estadio Ramón Sánchez Pizjuán Stadı'nda Barcelona oynadıkları final maçının sonucunda, normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 biten mücadelenin ardından penaltılarda rakibini 2-0 mağlup ederek kazandıkları kupa. O kupanın bir kahramanı var. Kupa tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Barcelona'nın kullandığı ilk 4 penaltı atışının hepsini kurtaran (Barca'nın 5. penaltısını atmasına gerek kalmamıştı) nam-ı diğer "Sevilla Kahramanı" romen kaleci Helmuth Ducadam.

Ducadam kupadan sonra koyu bir Real Madrid taraftarından, ezeli rakipleri Barcelona'yı kupadan ettikleri için bir Mercedes hediyesi alıyor. Mercedes'le ülkesine dönüyor. Ancak Romanya'nın diktatörü Nicolae Ceauşescu'nun oğlu Valentin Mercedes'i çok beğeniyor ve baskıcı rejimin de desteğiyle arabayı Ducadam'dan istiyor. Romen kaleciden "hayır" cevabını alınca da rivayete göre kendisi adamlarıyla beraber Ducadam'ı dövüp ona Mercedes'i ve takımına kupayı kazandıran iki kolunu da kırıyor. Hatta Ducadam'ı bizzat Nicolae Ceauşescu'nun dövdüğü bile dedikodular arasında. Gerçek şu ki finalden hemen sonra Ducadam 2 sene futbol oynayamıyor. 2 sene sonra futbola başladığı Arad kentinin Vagonul takımı ile sahalara döndüğünde, futboldan ayrı kalışını ciddi bir kan hastalığına bağlıyor ama herkes olayın Ceauşescu ailesinden kaynaklandığına inanıyor.

Dikta rejiminin ve siyasetin futbola olan müdahalesinin nelere yol açtığının bir göstergesi. Gheorghe Hagi'nin Steaua Bükreş formasını ilk giydiği maç bu kupadan sonra oynanan Süper Kupa mücadelesidir ve Steaua onu sadece bir maç için transfer etmiştir. Hagi de o maçta galibiyet golünü frikikten atınca, Ceauşescu Hagi'yi takımı Farul Costanta'ya geri göndermemiştir. Kimbilir, Hagi eğer takımına geri dönmek isteseydi belki de onu zirveye çıkaran iki bacağı da genç yaşta Ducadam'ın kollarıyla aynı kaderi paylaşabilirdi.

4 yorum:

alperensaylar dedi ki...

zamanında hagi'ye teklif yapan juventus yönetimi ile aralarında bükreş'e fiat fabrikası açılması ile ilgili diyalog geçtiği rivayet edilir, ne derece doğrudur bilemem.

Sosyal_FB dedi ki...

Ceauşescu ve esinin idamini amma gostermisti TRT o zamanlar. Hey gidi!

varol döken dedi ki...

hiç unutamayacağım bir anektod...

elena çavuşesku, kendisini idam edecek askerlere dönerek:

- ben sizin anneniz sayılırım, beni nasıl öldürürsünüz?

- ne anneydin ki gerçek annelerimizi katlettin!

thunderbird dedi ki...

Benim okuduğum versiyonda teker teker parmakları kırılıyordu. Acaba bu hikaye ne kadar gerçek pek kaynak bulamamıştım zamanında.