23 Şubat 2009 Pazartesi

YÜKSEK SADAKAT



























Aşağıdaki liste Premier Lig kurulduğundan beri lig maçlarında tek bir takımla en fazla formayı giyen oyuncuları gösteriyor. Bu sene birçok futbol otoritesinin yılın futbolcusu için aday gösterdiği 35 yaşındaki Ryan Giggs en yakın rakibi ve takım arkadaşı Paul Scholes'a 150 maç gibi bir fark atmış durumda. 1991-92 sezonunda düzenli olarak oynamaya başladı Galli Manchester United'da. Alex Ferguson otobiyografisi "Managing My Life"da onun için "16 yaşında gördüğümde sanki ayakları yere basmıyor ve futbol sahasında uçuyor gibiydi" diye yazar. 18. sezonu Premier Lig'de. 554/18 30.7 yapıyor. Yani bu adam 18 yıldır 38 maç olan bir ligde ortalama 30 maçta sahada. Kart cezası, formsuzluk, bilinçli dinlendirme, sakatlık. Galli bütün bu etkenlere rağmen 30 maç ortalamasını tutturdu. Bunun adı tek kelime ile "muazzam" bir kariyerdir. Arkasındaki adam takım arkadaşı Paul Scholes. Listenin ilk dört sırasının ve 200 sayısını geçen 19 ismin 10 tanesinin bunu kariyerleri boyunca aynı kulüpte oynayarak yapmaları enterasan. Yabancı oyuncular içinde en yüksek rakamı tutturan ilk 2 oyuncu Finlandiya'lı. Bana göre dünya üzerindeki yaşayan en iyi 10 kaleciden birisi Jussi Jääskeläinen ve Sami Hyypiä. Listenin üçüncüsü Jamie Carragher ve Jussi Jääskeläinen'in 31 ve 33 yaşında olduğu göz önüne alınırsa daha üst sıralara tırmanacaklardır ama kimsenin Ryan Giggs'i geride bırakabileceğini sanmıyorum. Yabancılar arasındaki üçüncü adam Tugay Kerimoğlu. Yani Premier Lig tarihinde en çok forma giyen 3. yabancı oyuncu bir Türk. Üstelik Tugay bu listeye girmiş oyuncular arasında Kolo Touré'den sonra Premier Lig'e en geç gelmiş oyuncu. İsimlerinin yanında "*" işareti bulunanlar kariyerinde diğer takımlarda da forma giymiş isimler.

İsim Yaş Maç Kulüp
Ryan Giggs 35 554 Manchester United
Paul Scholes 34 407 Manchester United
Jamie Carragher 31 386 Liverpool
Gary Neville 34 381 Manchester United
Jussi Jääskeläinen* 33 371 Bolton Wanderers
Gareth Barry 28 353 Aston Villa
Steven Gerrard 28 324 Liverpool
Sami Hyypiä* 35 315 Liverpool
Ricardo Gardner* 30 305 Bolton Wanderers
Richard Dunne* 29 282 Manchester City
Frank Lampard* 30 273 Chelsea
John Terry 28 260 Chelsea
Tugay Kerimoglu* 38 224 Blackburn Rovers
Kolo Touré* 27 214 Arsenal
Ledley King 28 210 Tottenham Hotspur
John O'Shea 27 210 Manchester United
Wes Brown 29 205 Manchester United
Rio Ferdinand* 30 204 Manchester United

4 yorum:

Cthulhu dedi ki...

Zamanında Tugay hakkında ne çok atıp tutarlardı dimi bizim basında. Şimdi şu tabloya bakınca, gülesi geliyor insanın.

Bizim basınımız neler yapmadı ki?

Dutchman be, şöyle güzel bir yazı dizisi yapsan, bizim basın kimlere neler yaptı diye. Kimlerin futbol hayatını bitirdi, hangi yeteneklere destek vermedi de çürüttü.

Allah'tan Tugay akıllı da, kaçtı gitti buradan.

Ali Sami Yen'de numaralıda bir maçı beraber izlemiştik Tugay'la. Milli maçtı herhalde. Çok da sempatik bir adammış, ya da ben hastası olduğumdan bana öyle gelmişti. :)

edgar belgi dedi ki...

canim dutchman efendi,
senin tavsiyen uzerine aldim ferguson otobiyografisini, daha dun gece giggs'i ilk gordugu gunu anlattigi yeri okudum hatta. olmaz boyle guzellik :)
14 yasinda goruyor sanirim ilk defa yalniz, hatta daha bile once, 14 yasinda akamediye yazdirdiklarini soyluyor. tam bir ikinci baba olmus alex ferguson, hakikaten muthis bir hayati var, kiskanilmayacak gibi degil.

Semt Aşığı dedi ki...

listede 6 manU lu olaması acayip değilmi?

Emir dedi ki...

ryan giggs hakikaten muazzam bir oyuncu. ilerleyen yaşıyla beraber inanılmaz bi oyun zekası da kazanmış durumda.

yalnız gareth barry ve/veya steven gerrard bu istikrarlarını sürdürürseler, giggs'i zorlayabilirler gibi duruyor.

fakat giggs'in de 1 sene daha uzatılmış sözleşmesi olduğunu unutmamak lazım..