18 Ağustos 2009 Salı

MUCİZE ŞİLİ DİYETİ



1962 Dünya Kupası'ndan enfes bir hikaye. Ev sahibi Şili bu enfes hikayenin başrolünde. Şili kupanın B grubunda İsviçre, İtalya ve Almanya ile eşleşiyor. Grup maçlarının ilkinde İsviçre ile oynuyorlar. Maç öncesi tüm takım yemekte İsviçre peyniri yiyor. Şili sahaya çıkıyor. İsviçre'yi 3-1 mağlup ediyor. İkinci maç geliyor. Rakip İtalya. Maç öncesi yemek menüsü değişiyor. Tüm takım spaghettiyi mideye indirip sahaya çıkıyor. İtalya'yı da 2-0'la geçiyorlar. Almanya'ya son maçta 2-0 mağlup oluyorlar (bu maç öncesi bira içtiklerine ilişkin bir veri yok). Çeyrek final geliyor. Rakip Sovyetler Birliği. Tüm takım beraber 2 şişe Smirnoff 'u kafaya dikiyor. 2-1 galip geliyorlar. Yarı final geliyor, sonradan şampiyon olacak Brezilya ile oynuyorlar. Evet, maç öncesi Brezilya kahvesi içip çimlere basıyorlar. Ama papaz bu sefer pilav yemiyor, kahve de içmiyor. 4-2 mağlup oluyorlar Brezilya'ya. Üçüncülük maçında Yugoslavya'yı 1-0 mağlup ediyorlar. Bu, Şili'nin bugüne kadar Dünya Kupası'ndaki en iyi derecesi. Sebebini anladık. Bu mantıkla Etiyopya ile oynasalarmış ne olurdu düşünmek istemiyorum. Şili milli takımı açlıktan telef olabilirdi.

6 yorum:

Fuzzy Logic dedi ki...

Almanlarla oynamadan once yiyecek tipik bir alman yemegi bulamamislar :) Avrupa tarihinde uzun yillardir efektif olarak boy gosteren ve hatta avrupanin ta kendisi diyebilecegimiz bir irkin yiyecek bakimindan bu kadar kisir bir millet olmasi anlasilir gibi degil.

A - Siz Almanlarin geleneksel yemegi nedir?
B - Sosis, kornison, patates, sauerkraut
A- ?!?!?

rustukursad dedi ki...

Ya bir de Çin'le oynasalardı:)

Adsız dedi ki...

bizim milli takımla oynasalar acılı adanaları yerken epey bi yiğit telef olurdu,üstünede bol acılı şalgama dayanmak lazım tabii ki :))

ferman ateş

hirondelle dedi ki...

yugoslavya'nın nesini yemişler acaba?

bir not: etiyopya kahvenin anavatanıdır...

İsmail Şayan dedi ki...

İtalya maçı epeyce olaylıdır. Bilindiği üzere İtalya, atalarının İtalyan olduğunu kanıtlayan Güney Amerika vatandaşlarına İtalyan vatandaşlığı vermekte. Güney Amerikalılar da bunu pek hoş karşılamamaktalar o dönem. Şilililer bu yolla İtalyan vatandaşlığını seçip İtalya forması giyen Arjantin asıllı Maschio'nun burnunu kırmışlardır mesela. Benzer muameleyi 7 yıl sonra Estudiantesli'ler de Milan'lı Combin'e yapacaklardır kıtalararası kupa finalinde.

yiitk dedi ki...

hocam etiyopya mutfağını tanıma fırsatın olsa öyle demezdin
özellikle israilde ve güney afrikada yayılmaya başladı son yıllarda etiyopya restoranları.

baharat kullanımı liberal

bol sebze kullanılan(soğan,pırasa,ıspanak,fasulye vb)

çeşit çeşit yağları,ekmekleri

bol soslu ve sulu yemekleri

sosla marine edilen az pişmiş etleri

dürümleri,lavaşımsı ekmekleri

bal şarabı ve yerel kahveleri

var,tatlılarını zayıf buluyorum,onlarda mevya fln tercih ediyor zaten.

türk mutfağına çok uzak değil doğrusu,susam yağını kızdır,soğanı kavur domates ekle diye başlayan bir çok yemek tarifleri var hatta.

batıda da özellikle vejeteryanlar arasında çok reveçta

önümüzdeki yıllarda moğol restoranları ve etiyopya restoranları birer starbucks,house cafe fln gibi franchise gücüne ulaşabilir,bu yollara yatırım yapmak akıllıca bir hareket olabilir,buda böyle bir tüyo.


konuyla alakasız oldu ama renk katsın


-bir gastronomi öğrencisi