15 Nisan 2008 Salı

VE MELANKOLİ



Yaklaşık 20 gündür devam eden anketi bitirdik. Güzel sonuçlar çıktı. Türk blog okuyucusunun, belki de tüm interneti futbol odaklı takip edenlerin internet sayfalarında neyi aradıklarını oyladık*. Çıkan sonuç "futbolcu ve genç yetenek incelemeleri" ile "geçmişten resim, video ve yorumlar"ın ilgiyle takip edildiği. Ayrıca "derbi" ve "tribün grupları" incelemeleri de ilgi çekiyor. Listede dikkat çekmek istediği bir nokta var. Birincisi garibim amatör sporlara sadece 8 oy giderken celebrity fotoğraflarına 27 oyun gitmesi. Yıllardır söylerim, bu ülkede Olimpiyat falan yapılmaz arkadaş, işte sebebi. İşin şakası bir yana, oylama sonuçları ve 123 oyun hatırına geçmişten bir fotoğrafla bitirelim. Guus Hiddink'in Kasap Bekir'e benzediği yıllar. 1988. Yanında da meşhur "General" Rinus Michels tabi. Hiddink, o bıyıklarla 1988'de PSV'ye Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandırdı onu belirtelim tabi.

Toplam oy sayısı 575

Futbolcu ve Genç Yetenek İncelemeleri                    137 oy
Geçmişten resim, yorum ve videolar                       123 oy
Tribün grupları incelemeleri                                     90 oy
Derbi incelemeleri                                                   67 oy
Güncel konular hakkında yorumlar                            66 oy
Blog sahibinin günlük yaşam hakkındaki yorumları     39 oy
Celebrity fotoğrafları                                               27 oy
Sanat dalları üzerine yazılar                                     18 oy
Amatör branşlar                                                       8 oy


*Not: Nickfallin'e yorumu için çok teşekkür ediyorum, zamanını ayırıp yazdığı ve iyi dilekleri için. 


Daha sonradan yorumunu ekleyen arkadaşlar için de tekrar bir şey yazmak gerekiyor sanırım. Konu yanlış anlaşıldı anladığım kadarıyla. Yukarıdaki teşekkürün nedeni blog hakkındaki iyi dilekler ve bu konuyu belirtmek için zaman ayırılmasıdır. Yoksa örneğin Nickfallin'in "tribün grupları"nı okumak isteyen arkadaşları eleştirmesi değildir elbette (böyle bir amacı olduğunu da sanmıyorum zaten) . Böyle bir niyetim olsa bugünden sonra hiç derbi incelemesi veya tribun grubu incelemesi yazmam. "İsimsiz" yorum yapan arkadaşa da teşekkür ediyorum bunu vurgulama ve böyle bir intiba yaratıldıysa açıklama şansı verdiği için, zira bu bloga herkes farklı amaçlarla geliyor, hepsine saygılıyız, bugüne kadar hangi üslup ve politika da gittiysek öyle devam edeceğiz. Burada her yorum yapan kulanıcıya eğer herhangi bir yazıdaki yanlışı düzeltmemişse teşekkür etmiyorum, sanırım yanıltan bu oldu.

Elbette polemik yaratılacak bir şey yok. Kimsenin de üzülmesine gerek yok. Herkesin 
fikrine saygılıyız. Aynen devam. 

6 yorum:

Ömer Şahin dedi ki...

Ben bu bloga genç yetenek incelemeleri için, tribün grupları ya da derbi incelemeleri için gelenler için ve üstüne birkaç kelam etmek istiyorum.

Şu an itibariyle türk blogçuluğu (ne demekse) yüzlerce belki de binlerce on binlerce blogla hizmet verirken(!) aceto balsamico vesilesiyle, onun verdiği şevk ve ilhamla en kötümser ihtimalle bu blogların yarısı tribün gruplarına, oyuncu incelemelerine yer veren futbol temalı siteler haline geldi.

Ülkemiz genelinde her alanda bu gariplik mevcut. Tutan bir şeyi sevip ya da özenip aynısını yapmaya çalışmak.

Ben hala bu siteye gelip de oyuncu incelemesi arayanları açıkçası pek anlıyor değilim. Bu konuya eğilen yüzlerce blog var, hepsi aynı işi yapıyor, bu işi bence kusursuza yakın yapan bir tane var ve kalanı bu aslı taklit etmekten öteye geçemiyor.

Ama ben FlyingDutchman'i burada ayıracağım. Çünkü Bülent Timurlenk'le sohbetimizde de belirttiğimiz ve üzerine mutabakata vardığımız gibi bu sitenin hazırlayıcısı background'u, genel kültürü ve vizyonu geniş biri.

Bence futbol temalı, ya da futbolla alakalı bloglardan ayrılmasının sebebi de bu. Ben buraya girdiğim zaman ki her gün e tekabül ediyor, inşallah bugün futbol yazmamıştır, inşallah bugün sinema yazmıştır, inşallah bugün müzik yazmıştır diyorum. İnşallah bugün Hollanda yazmıştır diyorum. Gördüklerini, yaşadıklarını yazmıştır diyorum.

Çünkü açıkçası site sahibi de dahil olmak üzere Dereyatağı domingos forması giyip 30 maçta 50 gol atmış emilyo delahayano'nun futbol kariyeri ile ilgilenenlere saygı duymakla beraber Daçmen'in Hollanda televizyonları, sosyal yaşamı üzerine detaylar, olaylara bakış açısı beni daha çok doyuruyor. Memleketimizde akıllı adam sayısı o adamlardan Delahayano'nun zart maçta attığı zurt gol üstüne yazacakları ile yetinebileceğimiz kadar çok değil.

O yüzden ben oyumu Geçmişten resim, yorum ve videolar, günlük yaşam ve sanat üzerine kullandım. Elbette ki futbol yazılmasın demiyorum, aksine otel faturaları, maç kadroları üzerine resimler tek kelime ile şahane. İşte bunlar aslını taklit edenlerin asla ulaşamayacağı dokümanlar ve farkı yaratan yegane unsurlar.

Neyse diyeceğimi dedim, sonu toparlayamadım.

Böyleyken böyle...

Adsız dedi ki...

Sevgili FlyingDutchman,

Biliyorum ki isimsiz yorumları yayınlamak istemiyorsun.. aslında bu yorumu yayınlayıp yayınlamaman da pek önemli değil çünkü amacım nickfallin gibi, kendisi gibi düşünmeyenlere bir yandan "herşeyi ben bilirim, siz anlamazsınız" tarzında davranmak akabinde de "sizin ilgilendiğinize de saygı duyarım" diyerek göz boyamak değil. Amaç burada yazılarını severek okuduğum sana, kırıldığım noktayı belirtmek.

Yazılarını seni fark ettiğimden beri takip etmeye çalışıyorum, anketine katılıp oy verme zahmetinde bulunan 575 kişi de büyük ihtimalle benim gibi her gün bu blog sayfasına sadece senin için giren insanlardır. nickfallin ne yapar ne eder ben bilmem ama mesela "İETT vs. CONNEXXION" yazın gibi yazıların dışında benim ilgimi en çok -diğer 89 kişi gibi- tribün grupları incelemeleri çekmekte. anketteki soruyu tam olarak hatırlamasam da benim anladığım şekli ile senin blogunda en çok neyi beğenerek okuduğumu oyladım.

nickfallin'in anlamsız bir şekilde bu blogun okuyucusunu yeren yorumuna özel olarak editleyip teşekkür etmen bence gereksiz olmuş. Yanlış anladıysam düzeltebilirsin ben öyle gördüm. Gelsin entellektüel bilgilerini de alsın ama burada seni okuyan bilmemkaç kişiyi de futbol okuyorlar diye saçmasapan eleştirmesin. yorumunu bıraksın isteyen okur istemeyen okumaz, çok beğenerek nickfallin yorumları okumak isteyen de gider onun blog sitesinden okur zaten. ben de kendisini pek anlıyor değilim açıkçası bu kadar at gözlüğü takmasın istiyorum kendisi takip etmiyor diye yermesin insanları sen de sırf adamın adı nickfallin sanal alemde biraz sözü geçiyor diye bu adama teşekkür edip kendi okurlarını üzme derim ben tabii ki ne yapacağına sen karar verirsin. isimsiz yazmamın sebebi senin blog yorum bölümünü saçmasapan bir polemikle doldurmak istemeyişimdir. çünkü bu yorum sana özel bir mesajdır.

baha dedi ki...

Blogger zevk almadigi bir isi sadece blogu takip edenler mutlu olsun diye yapmamali. Tribun gruplari olsun, filmler veya muzik gruplari olsun pek cok noktaya deginiliyor bu blogda ve herkes ilgisini ceken yazinin altina yorumunu giriyor. Okuyucular ilgilerini cekmeyen bir konuda dahi takilip kalabiliyor, bu yuzden dutchman'in blogu favoriler arasina giriyor.

Nickfallin kendi dusuncelerini gayet guzel sekilde aciklamis. Hangi secenege neden oy verdigini yazmis. Yerme amaci tasidigini -sahsen- dusunmuyorum. İsimsiz dostumuz da ilgisini ceken secenegi oylamis, arada fark var, olacak tabii ki. Blog sadece tek bir konu uzerine tutulsaydi anket acip o kadar secenek eklemenin anlami olmaz, sadece spor veya sadece kultur-sanat uzerine yogunlasilirdi..

Ben oyumu sanat dallari uzerine yazilar secenegine kullandim. Bu yazilar daha cok ilgimi cekiyor fakat bu demek degil ki ben bu blogun sanat dallari uzerine yogunlasmasini istiyorum veya bu konu disindaki yazilari takip etmiyorum. Amacim sadece yazarin bu konularin da takip edildigini bilmesi..

Dutchman zor bir is yapiyor. Pek cok ogeyi birlikte sunmaya calisiyor. Herkesi mutlu etmeye calismak yerine kendi sevdigi sekilde devam ediyor. Boyle davranarak da en iyisini yapiyor..

aşkın dedi ki...

Ben futbolcu incelemelerine oy vermemiş biri olarak yine de nickfallin e katılmıyorum
6 kıtada forma giymiş kaleci ve ligin en az gol atan takımı olduğu halde şampiyon olan kulüp haberleri inanılmaz kıymetli ve başka yerde bulamayacağımız haberler.Bu haberler ufkumuzu açar bu anektodlara ihtiyacımız var.
Yalnız bir şikayetim var :) yazar Hollanda gibi trance müziğin merkezi sayılabilecek bir yerde yaşayıp hiç hoşlanmadığım rock ve metal müziğe tutkun, ne yapalım canı sağolsun :)
Ayrıca Hollywood tikisi bal gibi de rock müziği icra eder, rock Amerikadan çıkmış olup country ile birlikte onların milli müziğidir (Burada anlatmaya çalıştığım: http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/02/ocukluumuzu-deitiren-izgi-filmler-710.html
Saygılar

unknown dedi ki...

bu ankete katılmadım ben.belki blog sahibi olarak okuyucuların ne istediğini öğrenmek için güzel bi yol fakat bulog denen şey kişisel bir alanı ifade ediyor benim gözümde.ister tematik çalışır ister karışık isterse az önce dişlerimi fırçaladım gibisinden şeyler yazar.(sonuncusu uzak durdugum tiptir).ilgimi çekeni okurum .nickfallin e gelince- ki isimsiz arkadaş internette sözü geçen biri diye bahsetmiş oysa ben şimdi gördüm- kendisine ben de katılıyorum ucundan.beğendiğim blogger çeşitli konularda yazsın çizsin istiyorum.futbolda bunlardan biri olabilir.futbolla çok çok uzaktan alakalı olmama rağmen burada ucanhollandalıyı okumaktan gayet memnunum.amma bu güzel bilok futbol postlarıyla dolup taşsın da istemem.olursa da demem ki aaa illa şunu yazsın bundan bahsetsin.işte dersem ben bunu o vakit yazar napıcağını şaşırır samimiyeti kaybolur,yazdıkları okunmaz.baskı altında herkese hitap etme kaygısında olur.

Adsız dedi ki...

içeriği tek fotoğraf olan 566 yılında, medinespor ile mekkespor arasından oynanan maçtan tribün görüntüsü olan postların yer aldığı blogları sevmiyorum ben de malesef, bu zevk meselesi...

içeriği tek fotoğraf olan kadınların cinsel açıdan sömürüldüğü fotoğraflardan oluşan postların yer aldığı blogları sevmiyorum ben de malesef, bu zevk meselesi...

Diğer konulara ilgisiz miyim ?Hayır değilim ama futbolu nasıl bazı bloglardan okuyorsam, müzik, sinema ve jazz'ı da o konuda uzman isimlerin bloglarından okumayı seviyorum.