2 Mayıs 2008 Cuma

EFSANE ÇİZGİ ROMAN KARAKTERLERİ 2/10 : GAMLI BAYKUŞ



İtalyan patentli bir diğer çizgi roman...1960'lı yıllarda İtalya'da Komutan Mark ardından Fransa'da Kaptan Swing adıyla yayınlandı.Türkiye'ye gelişi de aynen bu isimle oldu.1770'li yıllarda Ontario gölünün kenarında toplanmış "Ontario Kurtları adlı grubun lideri konumundadır.Çelik Blek'in ki gibi kunduz kürkünden yapılmış bir başlık takar.İngilizlere bir diğer deyişle "Kırmızı Urbalılara karşı Amerika'nın bağımsızlığı için savaşır.Ve klasik bir Swing repliği olan "Hay bin kunduz"....

İşte bu Vatansever kişiliğinin her çizgi romanda olduğu gibi vefalı dostları vardır.Kel ve sakallı Mister Blöf (Mister Bluff) ve onun sadık köpeği Puik (Pouik),Swing'a platonik bir aşk besleyen Betty,Ontario gemisinin kaptanı tek kollu denizci "Kanca" ve tabi ki sürekli atalarından bahseden,kötümser daha doğrusu şom ağızlı Kızılderili Gamlı Baykuş...Ya da orijinal adıyla Gufo Triste.



Her seferinde "Büyük büyük dedem derdi ki...." şeklinde sözlerine başlayan Gamlı Baykuş, Puik'le bir nevi kanlı bıçaklıdır. Başının belasıdır Puik onun...Her fırsatını bulduğunda Gamlı'nın kıçını ısırmaktan geri kalmaz.Gamlı ise "Pire Torbası" şeklinde haykırarak onu ortadan tamamen kaldırmaya yönelik planlar kurar.

Bu karakterin Türk Sinemasındaki uyarlamasında (ki yanlış hatırlamıyorsam dünyadaki tek "Kaptan Swing" uyarlamasıdır, Gamlı Baykuş'u Süleyman Turan canlandırmıştır. Daha da harika olan Mister Blöf'ü Ali Şen'in canlandırmasıdır. Filmi bir yerden bulursanız kaçırmayın.

by Barad-dur

Çizgi Roman kategorisindeki diğer yazılar için.

Hiç yorum yok: