26 Haziran 2009 Cuma

ELİMDEN KİMLER GEÇTİ



Genelde teknik direktör eskiten başkanları konuşuruz da teknik direktör eskiten futbolcular pek göz önünde değillerdir. Zaten bu tür futbolcular genelde aynı takımda uzun süre futbol oynayan ve hangi teknik adam görev alırsa alsın takımdan kesemeyeceği oyunculardır. Bayrak futbolcu tanımına da çok rahat uyarlar. Ryan Giggs, Steven Gerard, Carlos Puyol bu tür oyunculardan ama bu saydıklarımız yazının asıl konusu olan farklı teknik direktörlerle çalışma konusunda pek derece yapabilmiş değiller. Dolayısıyla hem bir futbolcunun o takımda çok uzun süre istikrarlı biçimde futbol oynaması gerekiyor, hem de o kulübün sık teknik direktör değiştirmesi. Sık rastlanan bir durum değil.

Bu konuda rekor İtalyan'ın efsane kaptanı kara kaşlı Giuseppe Bergomi ve Alman orta saha oyuncusu Michael Zorc'a'ait. Bergomi 1981 ile 1999 arasındaki 18 yıllık Inter kariyerinde, Michael Zorc ise 1981-1998 arası 17 yıllık Borussia Dortmund kariyerinde tam 16 farklı teknik direktör ile çalışmış. İkinci sırada Lens'ta 19 yıllık bir kariyere sahip olan Eric Sikora'da. Sikora 19 yıl içinde 15 farklı hoca ile çalışmış. Eğer Javier Zanetti yeni gelecek teknik direktör ile Inter'de oynamaya devam ederse bu da onun 14. yılında 15. teknik direktörü olacak. Şu anda 14 sayısında. Bu sayıya ortak olan bir diğer isim Real Madrid'de 19 yıl boyunca oynayan Manuel Sanchis Hontiyuelo.13 hoca eskitenler ise yine Real Madid'den Raul, Milan'ın efsane ismi Franco Baresi ve Roma'da Francesco Totti. Böylece bakıldığında genel olarak İtalyan ve İspanyol futbolunda son yıllarda hangi 2 kulübün teknik adam değişiminde çok aktif olduklarını görebiliriz. Bir de Ryan Giggs var tabi. Hiç hoca eskitmeyen. Sir Alex takımda iken kariyerine başladı, o takımda iken bitirecek büyük ihtimalle. Bu da başka bir olay tabi.

İnceleme kategorisi için

3 yorum:

ERKUT dedi ki...

Bizim ligimiznde bu konunda sanırım tartışmasız 1 numarası İbrahim üzülmez .Nevio Scala ,C.Daum,Mircea Lucescu ,vicente Del Bosque,Rıza Çalımbay ,jean Tigana ,Ertuğrul Sağlam,Mustafa Denizli gibi sekiz teknik adam ile çalışıp oynamayı başaran ve bunu sadece 10 sezona sığdıran bir isim .

oguzmania dedi ki...

Erkut yazınca benim de aklıma Hakan Kutlu geldi acaba futbolculuk kariyerinde kaç hocayla çalışmıştır bir araştırmak lazım...

No dedi ki...

@ erkut. benim de okurken aklima gelen ilk isim direk ibrahim uzulmez oldu. cok emin degilim ama rustu de fener'de benzer bir istatistige sahip olmus olabilir diye dusunuyorum