14 Mayıs 2008 Çarşamba

EN İYİ 10 FORMA TASARIMI



Geçen haftaki "En kötü 10 forma tasarımı" yazısına gelen yorumlardan sonra zaten kafamda da olan en iyi 10 forma tasarımını sıralamaya karar verdim. Ancak söyleyeyim, kötü olana kadar vermek kolay, genelde konsensus bulunuyor ama iyi olana karar vermek biraz zor. Üstelik bu sefer milli takım formalarını bir kenara ayırmak durumundayım çünkü reklamsız olmaları sebebiyle otomatik olarak avantaj kazanıyorlar. Örneğin Hollanda'nın 1974'teki, İngiltere'nin 1966'daki, Almanya'nin 1990'daki, Arjantin'in 1986'daki formaları diğerlerine göre çok çok üstünler. O yüzden bu sıralamayı kulüp takımlarına indirgedik. Ayrıca bir anlık, bir sezonluk formalardan çok, klasik olmuş, istikrarlı formalara eğildik, ancak istisnalar da yok değil tabi. Ha bu arada daha önceki "en iyi 10'lar" listelerinde de olduğu gibi, bu bizim listemiz, katılmamanız son derece normal, örneğin reklamsız olmasına rağmen aşağıdaki listede Barcelona forması yok. O formanın pastel renklerinin son derece itici olduğunu düşünürüm her zaman. Ama eklemek istenen varsa yoruma bırakabilir tabi ki.

10-Aston Villa: 1957 FA Cup finalinde giyilen forma bu. Bordomavinin gördüğüm en iyi dizaynı bana sorarsanız. Armanın yeri. Formanın anısı. Yakanın "v" oluşu. Kesinlikle bir klasik.



9-Ajax: İşte tam anlamıyla "klasik" kelimesini karşılayan bir forma. İstikrarlı, ikonik, tarz sahibi.Ajax'ın bu forma tasarımından etkilenen bir dolu takım var (Bursaspor dahil). Bu formanın yıllara meydan okuduğunun da göstergesi. ABN Amro reklamının forma üzerindeki tasarımı bile çok zekice.



8-Sampdoria: Göğüsten bantlı forma tasarımlarının en güzeli. Sao Paulo taraftarları kusura bakmasınlar. Azzurri'nin mavisi, iki beyaz şerit arasında enfes uyumlu kırmızı ve siyah şeritler ve çok iyi bir reklam tasarımı. Reklamsızı da en az bunun kadar güzel ama 1991'in efsane şampiyonluğunun forması olması onu özel kılıyor.



7-AC Milan: Yine yıllara meydan okuyan bir tasarım. Siyahın her renkle olan uyumu, 1960'lı yılların forma klasiği çıkarmadaki becerisi, sadelik, vuruculuk, Interliler kusura bakmasın mavi siyah çubukluya da lafımız yok ama kırmızı siyahı tercih ediyorum.



6-Manchester United: Forma satışında hep söylenir, "formayı günlük hayatta bir t-shirt gibi giyebildiğin zaman ondan gelir bekleyeceksin" diye. İşte bunun en güzel örneği 1960'ların Manchester United forması. Alev alev yanan bir kırmızı ve karizmatik kulüp amblemi. Bugün bile moda olan bir yaka.



5-Celtic: Ajax forması için söylediğimiz şeylerin hepsi bu forma için de geçerli. Sadece bir eklemeyle. Bu formanın armasız, reklamsız ve forma numarasız hali, efsanevi "Lizbon Aslanları"nın giydiği formanın yeri çok daha ayrı. Ha belirtelim onu yapan bunu da yaptı. İnsanın aklı almıyor.



4-Arsenal: Listedeki ender reklamlı formalardan. Reklam olacaksa böyle olacak işte. Formayı kaplamayacak, gözüne çok fazla çarpmayacak ve sanki zaten o formanın bir parçasıymış gibi görünecek. Anlamının hala ne olduğunu bilmeyen varsa bir telefon operatörü firması. Tabi askeri bir armanın aynen reklam gibi formanın tam ortasında olması ve forma rengi son yıllarda tasarlanan en güzel formayı ortaya çıkarttı bana göre.



3-Dinamo Dresden: Komünizmin kalesi Doğu Almanya'nın en ünlü takımının formasının, kapitalizmin aktörlerinden Cem Uzan'ın takımının formasını etkilemesi ne kadar ilginç değil mi? Bu dizaynın birebir aynısını İstanbulspor sadece kendi armasını koyarak kullandı. O da çok güzeldi. Ama atasını yüceltelim. Renklerin uyumu ve dik inen çizgi, harika bir tasarım.



2-Real Madrid: Bazen formalar futbolcuyu olduğundan daha şöhretli gösterir derler. Tabi Alfredo Di Stefano'ya böyle olmadı ama onun Bernabeu çimlerinde olduğu yıllarda sırtına geçirdiği tepedeki bu forma kesinlikle dünya tarihinin en iyi formalarından biridir. Fanilanın üstüne arma koyup forma yapmışlar gibi geliyor belki ama değil. Başka bir şey bu forma.

1-Boca Juniors: Zirve Boca'nın burada da River'lılar kusura bakmasın. Sade, iddialı, renklerin harika uyumu. Bu tasarımın aynısı Türk milli takımının en fazla sevilen 80'li yılların sonundaki formasında da kullanıldı. Genelde ilgi gören bu tasarımın bana göre simgesi. Yıllardır değişmemiş olması da onu efsane kalan bir diğer özellik. Tabi içine giren reklam dışında. Bu formanın üzerine koskoca "PEPSI" yazdırdıkları için Boca'yı hiçbir zaman affetmeyeceğim.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Liste mükemmel olmuş dostum. Bunlara birde River Plate forması eklenebilir.
Fakat önemli olan formaların üstünde reklam olmaması, eskiden daha bi anlamlıymış bu şekilde sanırım.

a.c. sedef dedi ki...

borussia dortmund'un yan çizgili sarı siyah forması bence gelmiş geçmiş en estetik formalardan biridir.

İlker Yılmaz dedi ki...

manchester'ın bu sene (hangi maç olduğunu hatırlayamadım) uçak kazasında ölen futbolcularını anmak için giydiği, 1958 dönemine ait forması da muhteşemdi. yakadaki bez parçası yoktu ama. forma üzerinde reklam ve futbolcu ismi yoktu. numaralar 1 den 11 e kadardı. fikir gerçekten muhteşemdi.

Adsız dedi ki...

keşke bu klasik formaları edinebileceğimiz bir dükkan/site olsa. bilen varsa paylaşırsa sevinirim.

fractal_

Adsız dedi ki...

dortmund'un bi ara deplasmanda giydiği gri forması ve river'ın maşallahlı formaları da her daim halı sahada giymekten zevk aldığım formalardır.

Adsız dedi ki...

Manchester forması listeye yakışmamıs. Gerisi güzel. Emeğine sağlık hocam.

Unknown dedi ki...

herkes bende river ve perunun çağraz çizgili formasını aradım listede açıkcası.ayrıca mario basler zamanından yeşil üzerine sarı italik dbv reklamlı werder bremen forması da benim listeme girer direk,anısı var :)

maria lopez garcia dedi ki...

gercekten guzel olmus tebrikler.
soran olmus bu konuda bence oldukca basarili olan bir site var.gerci satmiyorlar sanirim ama satanlara link veriyorlar.
buyrun:
www.footballshirtculture.com

Beercholic dedi ki...

boca'mızın nostaljisi gerçekten hakediyor 1.liği ama river'in herhangi bir forması bile ilk 10 u hakediyor bana göre..

attika dedi ki...

Sevgili Dutchman,
Belki rastlamışsındır,yanılmıyorsam İngiliz gaztesi Guardian bizim Hürriyet'in en iyi on benzeri bir liste yayınlamış efsanevi 10 spor üniforması diye...Listede senin listeyle uyuşan bir Milan forması vardı...Zaten 2 tane futbolla alakalı tasarım var...Diğeri ise Gremio forması...Adamlar iki defa tasarım ödülü de almış üstelik bayağı saygın bir Fransız dergisinden...

Adsız dedi ki...

genelde bazı ingiliz kluplerin shop bölümünde(web sayfası),retro seçeneği oluyor. ve bu tasarımlara ulaşabiliyorsunuz. klasik yerine retro kullanarak internet üzerinden aramalarda uygun sitelere ulaşılabilir.
birde e-bay gibi sitelerde de tam orjinallerini sahbinden alabiliyorsunuz..
bu arada en beter formaların dönemi 90ların da kralı umbro'ymuş..haketen bambaşkaymışın sen be umbro o zamanlar..