21 Temmuz 2009 Salı
KULÜP LAKAPLARI vol. 4
Kulüp lakapları serisini bitirelim, Amerika Kıtası ile
Boca Juniors - Los Xeneizes, Bosteros: Birincisinin hikayesi Boca'nın kuruluşuna gidiyor. 20. yüzyılın başında Buenos Aires'in "La Boca" bölgesi göçmenleri çin çok büyük bir uğrak yeri. Buraya yerleşen topluluğun önemli bir kısmı da İtalyanlardan oluşuyor. Boca'nın kurucusu olan 5 İtalyan'ın Genoa kentinden olması kendilerine "Genovalılar" unvanının verilmesine sebep. "Bosteros" ise çöp toplayıcısı demek ki bu da aynı bölgede o yıllarda çalışan at arabalarının yollara bıraktığı at pisliklerinden ileri geliyor.
San Lorenzo - Los Santos, Los Cuervos: San Lorenzo kulübü Buenos Aires'in Amagro bölgesinde sokak çetelerinin birleşmesiyle kurulan bir kulüp. Bu çetelerin kilisesinin arkasında futbol oynamasına izin veren rahip Lorenzo Massa'ya ithafen kulübün ismi San Lorenzo "azizler" anlamına gelen Los Santos da lakabı oluyor. Ayrıca rahiplerin siyah elbiselerine ithafen "kargalar" anlamındaki "Los Cuervos"u da unutmamak lazım.
River Plate - Los Millionarios Las gallinas: Bu zaten bilinir. River Arjantin'in en zengin kulübüdür. İkincisi ise Arjantin'in genelinde taraftarlara hakim olan gözünü budaktan sakınmamak özelliği River taraftarında pek görülmediğinden "korkak tavuklar" anlamına gelen "Gallinas" da kullanılır. Beşiktaş taraftarlarının Ariel Ortega'ya yaptığı "Cobarde Gallina Ortega" şakası dolayısıyla her yönden yerine oturmuştur.
Newell's Old Boys - Los Leprosos: Cüzzamlılar. Pek hoş bir lakap değil tabi. 20. yüzyılın başında Arjantin'deki bir hastane cüzzamlılar için bir dostluk maçı düzenlemeleri için Rosario ve Newell's kulüplerine davet yapar. Newell's kabul eder daveti ama Rosario reddeder. Böylece bu lakap ortaya çıkar.
Rosario Central - Los Canallas: "Kötü adamlar" ya da "alçaklar". Yukarıdaki ile aynı hikaye. Rosario'ya da daveti reddettikleri için "kötü adam" demişler. Kabul edene, cüzzamlı, kabul etmeyene kötü adam. E ne yapsın adamlar?
Banfield - El Taladro: Matkap
Estaduiantes La Plata - Los pincharratas: "Fare kesicileri" ya da "fare katilleri" diyelim. Kulübün kurucularının tıp fakültesi öğrencileri olması ve laboratuar deneylerinde fareleri kullanmalarından ileri geliyor.
Huracan - Los Quemeros: Kundakçılar. Kulübün şu anki stadı Estadio Tomás Adolfo Ducó'nun bulunduğu yerin eski bir çöp yakma alanı olarak kullanılmasından geliyor.
Independiente - Los Diablos Rojos: Kırmızı Şeytanlar
Chacarita Juniors - Los Funebreros: Cenazeciler. Stadlarının La Characita mezarlığının yanında olmasından kaynaklanıyor.
Cruzeiro - Os Celestes: Kutsal anlamına da gelen bir kelime ki, gökle ilgili anlamında aslında. Arma da Southern Corss takım yıldızını simgeleyen mavilik ve 5 yıldızdan ileri oluşuyor.
Colo Colo - Cacique, El Indio: Her ikisi de Güney Amerika'daki kabile reislerine yapılan göndermeler. Zaten amblemde de bir adet yerli portresi var.
América - Aguilas: Kartallar
Atlante - Potros de Hierro: Demirden yapılmış Atlar anlamına geliyor.
Atlético Celaya - Toros: Boğalar
Guadalajara - Las Chivas: Keçiler
Necaxa - Rayos : Şimşek
Club Santos Laguna - Guerreros: Savaşçılar
Deportivo Toluca - Diablos Rojos: Kırmızı Şeytanlar
UAG Guadalajara - Tecos: Baykuşlar
UNAM C. de Mexico - Pumas: Pumalar
Veracruz - Tiburones Tojos: Kırmızı Köpekbalıkları. Armadan ileri gelen bir lakap daha.
Kulüp lakapları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
boca ya bosteros lakabini river lilar takmis sanirim. boca lilar da benimsemisler bunu, kendi aralarinda da kullanmislar. (ama emin degilim bu bilgiden)
Türkiye'de şeytanlar olarak bilinen takım mazisi eskilere dayanan,unutulmaya yüz tutmuş ama son 2-3 sezondur anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmaya başlayan,İzmir'imizin güzide kulüplerinden biri olan Altınordu'dur.
kırmızı şeytanlar türkiyede Mersin idman yurdudur biraz araştırırsanız
ben boca'nın ispanyol river'ın italyanların takımı diye biliyordum. hatta bu river'ın zenginliğinin de avrupa'dan gelen italyanlardan kaynaklandığı vs. boca'nın lakabının geçmişine bi daha bakmakta fayda var sanki...
Yorum Gönder