2 ay önce
stadyumların lakapları ile ilgili bir yazı yayınlamıştık. Sıra takımlarda. İngiltere Ligi ile başlıyoruz
Arsenal - Gunners, Gooners : Kulübün İniltere'de cephanelik olareak kullanınlan "Woolwich" kentinde kurulması ve ilk adının da "Woolwich Arsenal" olmasından ileri geliyor.
Aston Villa - Villains: Kulübün ismi Birmingham'ın Aston kasabasındaki Villa Kilisesi'nden geliyor, "kötü adam" anlamındaki "villains" kelimesi "villans" kelimesiyle oynanarak türetilmiş.
Birmingham City - Blues, Brummagem: Forma renginin mavisi ve Birmingham'ın yerel dildeki söylenişi B. City'nin lakabını oluşturmuş.
Blackburn Rovers - Rovers, The Riversiders Rovers: Riverside lakabı stadın içindeki bir tribün bölümünün isminden geliyor, Rovers ise başarı için ülkenin her tarafına yolculuk etmeye hazır olmayı ifade ediyor.
Bolton Wanderers - Trotters: Yine seyahat etmeyle alakalı bir kelime. "Trotter"atlı araba yarışları için yetiştirilen atlara verilen isim.
Chelsea - Blues, Pensioners: Yine takımın mavi rengini "Blues", savaş gazilerinin bölgede ikamet etmesini ise "emekliler" anlamındaki "Pensioners" temsil ediyor.
Derby County - The Rams: Amblemdeki "keçi" resminden ve ünlü bir halk şarkısı olan "Derby Rams"dan esinlenilmiş.
Everton - Toffees, or The Toffeemen: Everton'ın lakabı kentteki ünlü bir şeker dükkanından geliyor.
Fulham - Cottagers: Stadyumları olan Craven Cottage'den geliyor. Ayrıca "cottagers" kulübe benzeri evlerde yaşayanlara verilen ad.
Liverpool - Reds: En basiti. Doğrudan formanın rengi alınmış.
Manchester City - Citizens, Sky Blues : "Sky Blues" takımın gök mavisi renginden, vatandaş anlamındaki "citizens" ise aynı zamanda şehirde yaşayan insan anlamına gelen kelimeden türüyor.
Manchester United - Red Devils : Söylenecek pek bir şey yok, kulübün ambleminde görülen Kırmızı Şeytan" her şeyi anlatıyor.
Middlesbrough - Boro: Bariz bir kısaltma
Newcastle United - Magpies: Kulübün renklerini taşıyan siyah beyaz saksağan kuşundan lakabını alıyor.
Portsmouth - Pompey: Napoli eyaletine bağlı ilk medeniyet yerleşimlerinden biri olan İtalyan şehri ve ünlü kumandan Gnaeus Pompeius Magnus'tan geliyor, aynı zamanda Portsmouth şehrinin de lakabı.
Reading - Biscuitmen: "Biscuitmen" İngiltere'nin en ünlü bisküvi firmalarından The "Huntley & Palmers"'ın Reading'deki fabrikasından geliyor.
Sunderland - Black Cats, The Lads, The Mackems, Rokerites: Amblemdeki iki siyah aslan "Black Cats"i anlatıyor. "Rokerites" kulübün eski stadı Roker Park'tan. "The Mackems" ise gemi mimamirisi ile ünlü Sunderland kentinin gemicilerinin gemileri yapması ve denize sürmesi ne bir gönderme "Mak'em and tak'em")
Tottenham Hotspur - Spurs, Cockerels and Lilywhites: Spurs "Hotspur"un kısaltılmış hali. Peki Hotspur ne? Kulübün eski maçlarını oynadığı Northumberland Park bölgesinde Shakespeare'in sergilediği Henry IV oyunundaki kral Henry'nin soyadı. Ya da takma adıyla Harry Hotspur. Kulübün kuruluşunda yer alan edebiyat öğrencilerinden birinin fikri. Kendi takımım diye söylemiyorum en güzeli. Ayrıca armadaki horozdan gelen "yavru horozlar" anlamındaki "Cockerels" ve "zambak mavisi" anlamındaki "lilywhites"ı da unutmayalım.
West Ham United - Hammers: Demir işçilerinin kurduğu takımın lakabı ne olacaktı ki. Amblemdeki iki koskoca çekiç her şeyi anlatıyor zaten. Kulübün ilk isminin de "Thames Ironworks." olduğunu hatırlatalım.
Wigan Athletic - Laticss: Bu da basit bir kısaltma.
Yarın diğer Avrupa kulüpleri ile devam ederiz.
7 yorum:
bildiğim kadarıyla
sunderland a ayrıca the saints yani
azizler deniyor
Flameking1
"Liverpool - Reds: En basiti. Doğrudan formanın rengi alınmış."
Basit ama güzel :)
en ilginci everton, en gereksizi Middlesbrough'nunki, en asili ise tabii ki WESTHAM'ımızın ki :D
o değilde hotspur deyince aklıma geldi hep merak etmişimdir Tottenham hostspur ile san antonio spurs ve Celtic ile Boston celtics arasında bir ilişiki var mı? Biliyormusun dutchman?
güzel bi çalışma olmuş.liverpool gibisi yok redss
celtics hakkında;
http://en.allexperts.com/q/Boston-Celtics-301/Origin-name-Celtics.htm
Yakından takip etmeye calıstığım Reading'in lakabı da bildiğim kadarıyla The Royals.. Kendi internet sitelerinde de böyle hitap ediyorlar takımlarına.. Bilgilerinize..
Ufak notlar düşeyim istedim:
Red Devils, Münih faciasının sonrasındaki süreçte ortaya çıkan bir isim. Busby, artık Busby Babes isminin kullanılmaması gerektiğine karar verir ve Red Devils'ı seçer. Esin kaynağı 1930'larda Fransa'yı turlayan bir rugby takımı olan Selford'dur. Hastahanede ölümle pençeleşirken böyle şeyler de düşünüyormuş insan...
Arsenal'ın ilk adı Dial Square'dir. İsim, kurucularının çalıştığı Royal Arsenal isimli silah fabrikasındaki binanın adından gelir. Yıl sonunda(1886) kulübün ismi Royal Arsenal olarak değiştirilir. 1891'de profesyonelliğe geçiş kararı ile Woolwich Arsenal olur. 1913'te güneydoğu Londra'dan kuzey Londra'ya, Highbury'ye taşındıklarında The Arsenal olurlar. 1927'de Chapman "the"dan kurtulmaya karar verir.
Chelsea'de ise "Pensioners" Ted Drake'den beri kullanılmamakta. Drake, 1952'de kulüp ambleminden "Pensioner" figürünü kaldırtır ve söz konusu lakabın kullanılmasını yasaklar.
Bir de:
@Flameking1
Saints'i Southampton'ın lakabı diye hatırladım ama emin de olamadım şimdi.
Yorum Gönder