20 Ağustos 2009 Perşembe

O KRAMPON KUTSALDIR NASİP OLMAZ HERKESE



1990 Dünya Kupası sırasında Kamerun'un 38'lik delikanlısı Roger Milla için TRT spikerlerinin "futbolu çıplak ayakla oynamak istiyor ancak futbol kuralları buna izin vermediği için gözyaşlarına hakim olamayan bir futbolcu" sözü çınlar halen kulağımda. Milla bunu gerçekten istiyor tamam ama bir de ayakkabısını istem dışı kaybedenler var. Genelde bu gibi durumlar ağır fauller sonrası oluyor. Ama Danimarka'lı efsane golcü Preben Elkjær Larsen'in bunların içinde çok ayrı bir yeri var. Danimarkalı oyuncunun İtalyan Hellas Verona* kulübünün formasını giydiği 1984-85 sezonunda inanılması güç bir olayın altında imzası var. Larsen, Verona'nın tarihinde ilk ve halen tek Serie A şampiyonluğunu yaşadığı sezonda Juventus'u 2-0 yendikleri maçtaki golünü sağ ayağında krampon olmadan atıyor. Hem de o haliyle 2 oyuncuyu çalımlayıp kramponu olmayan sağ ayağıyla.

Onun bu unvanına ortak olan tek adam 1938 Dünya Kupası'nda aynı şekilde Polonya'ya 6-5 biten maçın uzatmalarında kramponsuz gol atan o turnuvanın gol kralı Leonidas Da Silva. Aynı şekilde 1950 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanan Hindistan, tüm elemeleri ayakkabısız oynadığı için FIFA tarafından turnuvaya dahil edilmiyor.

*Verona kulübünün ismindeki Yunancadan gelen "Hellas" ifadesi kuruluş yıllarından gelen bir hikaye. Kulübün kurucuları olan Verona'lı gençlerin öğrenim gördüğü "Maffei' dil okulundaki Yunanca profesörlerinden Profesör Corrubulo, kuracakları kulübün ismine bu kelimeyi öneriyor. Verona'nın bugüne kadar gelen kulüp isminin en kısa özeti bu.

1 yorum:

kenzavey dedi ki...

Leonidas 1938'e hakeme hocam ben bizim orada plajda hep çıplak ayakla oynuyorum böyle ayakkabıya alışık değilim(kelimesi kelimesine doğru olmayabilir) demiş ama izin vermemişler.Yinede çıplak ayakla attığına göre bir çakallık yapmıştır heralde :)