19 Mayıs 2008 Pazartesi

THE SAINTS ARE COMING



FC Twente Hollanda'da büyük bir başarıya imza atarak, Ajax'ı Şampiyonlar Ligi play-off finalinde 2 maç sonunda eledi ve rakibini UEFA Kupası'na gönderdi. Kendi evlerinde 2-1 kazandıkları maçın rövanşında sezon boyu 100'e yakın gol atan Ajax'a Amsterdam Arena'da gol şansı vermediler. Enschede ekibi tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılacak. Tabi grup müsabakalarına kalabilmesi için 1 ön eleme turu oynaması gerekiyor. Aslında sezon başlangıcında çok da iddialı görünmeyen Twente haftalar ilerledikçe formunu artırdı ve play-off müsabakaları dahil son 11 maçın 10'unu kazanmıştı ve Ajax'tan daha bir "takım" görünümündeydiler. Douglas, Engelaar, Huysegems ve özellikle maçın son 10 dakikaaında 3 tane gollük topu çıkaran Sander Boschker bu başarının mimarları. Maçı staddan izleyen Hollanda milli takımının (Ajax'ın gelecek seneki) hocası Marco Van Basten kaleci Boschker'i aday kadrodan çıkarmayı düşünüyorsa da tekrar düşünecektir. Maçın son bölümünde sahada Suarez, Perez, Huntelaar, Urzaiz, Rommedahl'dan oluşan beşli bir forvetle oynuyordu Ajax ama olmadı. Hele Urzaiz'in oyuna girerken yüzündeki "bütün bir sezon beni kulübede paslandırdınız, şimdi mi işiniz düştü" ifadesi çok komikti. Bu sezon 3 veya 4. maçına çıktı İspanyol. Van Basten takımıyla UEFA Kupası'nda mücadele edecek. Davids, Urzaiz ve Heitinga'nın Arena'daki son maçları oldu bu aynı zamanda. Heitinga kariyerine Atletico Madrid'de devam edecek, Urzaiz'in ve Davids'in ise halen ne yapacağı meçhul. Son notum Huntelaar için. Bugün de gösterdi ki büyük liglerde top koşturması için gitmesi gereken yol daha var. Özellikle İngiltere, İtalya, İspanya gibi liglerdeki üst düzey takımlarda yedek kulübesine mahkum olacağını düşünüyorum. O da sanırım bunu bilerek 1 sene daha Amsterdam'da kalmayı düşünüyor.



Twente'nin bu başarısı başkan Joop Munsterman'ın uzun vadeli planı ve istikrarın başarısı. Onlarla ilgili uzun bir yazı yazacağız yakında. Maddi anlamda ve stad restorasyonunda çok önemli atılımlar içerisindeler ve önümüzdeki yıllarda Hollanda futbolunun 3 büyüğünün arasına girmeye çalışacaklar. Başlıktaki ifade Blues ve rock hayranı Başkan Munsterman'a ait. "U2 grubunu dinleyenler bizim nasıl bir takım olduğumuzu da bilirler" diyor. "The saints are coming"*

*U2 ve Green Day'in beraber coverladığı aslen İskoç grup The Skids'e ait olan şarkının adı.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Mac sonrasi Enschede sehir merkezindeki kutlama partisi fotograflari:
http://www.sendspace.com/file/u1sxp5
Kazanilan galibiyet, FC Twente icin cok anlamli, tarihlerindeki en onemli olaylardan biri. Belirttigin gibi klup ciddi yatirimlar yapiyor, stad son surat buyutuluyor. Onumuzdeki birkac sene icinde FC Twente adindan sikca sozedilecek gibi.

Adsız dedi ki...

Eeee. Ne olacak simdi peki?
Ajax herhangi bir Avrupa Kupasina katilamaycak mi? Bu 4 takimdan sadece biri mi gidiyor Avrupa'ya?

Bir de tam olarak nasil isliyor sistem bilgilendirir misiniz?

Murat Ozkan
mozkan27@yahoo.com

Flying Dutchman dedi ki...

Murat bey, Ajax UEFA Kupası'na gidiyor, kupa galibi Feyenoord ve UEFA Play-off'u galibi NEC Nijmegen ile beraber. Twente ve şampiyon PSV ise Şampiyonlar Ligi'ne katılacaklar. Sistemle ilgili bilgiyi de şu yazıda bulabilirsiniz.

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/04/psv-ampiyon.html

Adsız dedi ki...

Heeerenveen ve Nac Breda herhangi birine katilamiiyorlar ama anladigim kadariyla. Ilk bese girmelerine ragmen. Hedefteki takim sayisini artirirken ciddi bir hak yeme de sozkonusu kanimca. Lig 9-10. su Uefa'ya gitme ihtimali varken. 4-5. evde oturabiliyor. sizce de cok adaletsiz degil mi? Ya da Hollanda'da tartisilmiyor mu bu?

Murat Ozkan

Flying Dutchman dedi ki...

Murat bey,hiç tartışılmıyor aslında bu sistem çok da fena bir sistem değil. İyi futbol oynayan ama sezon boyunca talhsiz sonuçlar alan takımlar vardır, hep söyleriz "işte falancanın sıralamadaki yeri aslında bu değil" diye.İşte bu sistem onu bir nebze engelliyor. Bir kaç talihsiz maç kaybedip 1-2 sıra düşseniz bile belli bir seviyede kalmanız halind play-off'a giriyorsunuz. Bütün bir sezonun emeğini 1-2 maça bağlamaktan kurtarıyor

Bir de bu yolla 3 büyüğün dışında kalan takımların da CL vizesi alma şansı var, işte bu sene olduğu gibi. Twente Ligi dördüncü bitirdi, normal sistemde uefa'ya gidecekti ama play-off finalinde de görüldü ki Twente aslında Ajax'tan daha komplike ve o mütevazi kadrosuyla daha iyi oynayan bir takım.