22 Mayıs 2008 Perşembe
TÜRK FUTBOLU'NUN EFSANE KADROLARI 3/10: GALATASARAY 1987-88
Jupp Derwall'in "Futbol Basit Bir Oyun Değildir" kitabından
Galatasaray'a ilk geldiği ve 2 yıl şampiyonluk göremediği zamanlardan
Birkaç hafta dolmadan, maçta başarılı olmanın yolunun, sadece antrenmanlarda sıkı çalışmaktan geçtiğini anlamışlardı. Ve bazen pek kolay olmasa da sonunda anlaşmıştık. Ön stoper oynayan ve ilerde Mustafa Denizli'nin yardımcılığını yapacak olan Raşit (Çetiner) bunu yıllar sonra şöyle anlatmıştı: "Hocam o sert antrenmanlar sırasında durmadan hatalarımızı düzelttikçe ve tek pasla, çabuk ve ileriye doğru oynamamızı tekrarladıkça nasıl tehlikeler atlattığınızı bilemezsiniz. Ben de, öbür oyuncular da sizi öldürebilirdik. Allahtan bunu yapmadık. Siz bizim doğru yolu bulmamıza yardım ettiniz. Bunu ancak şimdi, antrenör olduktan sonra anlıyorum."
Derwall'in kitabının son bölümleri bu efsane kadronun bir özeti aslında. Tarihte Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı aldığı tarih 2000 olarak gösterilir. Ama bence Galatasaray o kupayı 1984 yılında almıştır. Jupp Derwall'i takımın başına getirerek. 2 sene boyunca şampiyonluk göremeyen Derwall takımda kalmış ve sonucunda Türk futbolunun en başarılı kadrolarından birisini yaratmıştı. Derwall göreve geldiği günden itibaren hep takım oynatmaya çalıştığı futbolun onu Avrupa seviyesine getirmek için olduğunu ısrarla anlatır kitabında. Antrenman sahalarını, malzeme olanaklarını sürekli iyileştirmek için uğraşır. İlaveten maddi ve transfer politikası konusunda da başkan Ali Uras'la yaptığı kavgalardan da bahseder. O takım 1989 yılında Avrupa'nın 4 büyük takımı arasına girdiğinde Türk futbolunda da yeni bir çağ açılmıştır.
Derwall'in Galatasaray'ı her yönüyle çağdaş bir takımdı. İyi bir kaleci (Zoran Simoviç), Hücum güçleri de olan defans oyuncuları (Cüneyt, Yusuf, Erhan), çok iyi orta yapan bir kanat oyuncusu (Cevat Prekazi), bugünkü ön libero kelimesinin karşılığı olan kesici bir oyuncu (Muhammet) ve ceza sahasında topu verip skor tabelasının değişimini izleyeceğiniz bir golcü (Tanju Çolak). Beyin fırtınası yapabileceğiniz iyi bir asistan (Mustafa Denizli). O sistem Mustafa Denizli zamanında hücum futbolunu, Karl-Heinz Feldkamp zamanında rakip sahaya geçtiğinde kendi sahasına geri pas vermemeyi, Fatih Terim zamanında da rakibi boğmayı üzerine ekleyerek Avrupa'nın zirvesine çıktı. Aşağıdaki kadro 1987-88'in kadrosu. 14 yıl sonra şampiyon olan 1986-87'nin değil. Zira bizim aldığımız kadro izleyen sene şampiyon olmasının yanında Köln'de Mustafa Denizli'nin Tanrıya şükrettiği zaferi de yaratan kadro olmasıyla bir adım önde. Ayrıca 20 takımlı ligde 90 puan toplayarak kulüp tarihinin en yüksek rakamlarından birisine ulaşması da ayrı bir not.
Simoviç, Hayrettin, İsmail, Yusuf, Cüneyt, Erhan, Semih, İhsan, Nasır, Arif, Uğur, Muhammet, Raşit, Turgay, B. Savaş, K. Savaş, Dündar, İlyas, Tanju, Mirsat, Prekazi
Teknik Direktör: Jupp Derwall
Gol kralı : Tanju Çolak 39 gol
Son notum linkteki video ile ilgili. Prekazi'nin Monaco'ya attığı efsanevi golü anlatırken Mustafa Denizli şöyle diyor, "o an Ahmet'e döndüm....Ahmet şimdi vurursa gol oluyor dedim....vurdu.....yani....vurmadı......". Noktaları siz doldurun artık. Ne koyarsanız.
Efsane Kadrolar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
galatasaryın unutulmaz maçlar cd sinde o eskişehir maçını izledikçe o şampiyonluğun ne kadar değerli olduğunu anlıyorum maç öncesi re re ra ra gassay gassay cimbombom diye bağıran taraftarlar devre arasındaki metin oktay röportajı raşit çetinerin koltuk değnekli o haliyle yaşadığı heyecan cidden unutulmaz görüntüler izledikçe gururlandırır insanı
Yorum Gönder