29 Haziran 2008 Pazar

CAMPEON

Maçın özeti 93. dakikadaki pozisyonda gizliydi zaten. Almanya bütün defans oyuncularını gol için rakip kaleye gönderdiği sırada yaptıkları şişirmede 1.78'lik Puyol 1.98'lik Mertesacker'le arasındaki 20 santimlik farkı kapatıp bir de 20 cm daha yukarı sıçramıştı. İspanyollar her yönüyle hakettiler kupayı, isteyerek, istikrarlı oynayarak ve her şeyden önemlisi yarı final ve finalde çok sağlam ve iyi bir oyun ortaya koyarak. Öyle ki Almanlar en etkili olmaları gereken son 10 dakikada turnuvanın en silik oyununu oynadılar. Çünkü pilleri bitmişti çoktan. Almanya adına üzüldüğüm tek oyuncu Schweinsteiger oldu. Kariyerinin zirvesine çıktı bu turnuvayla. Attığı goller, yaptığı asistler, hiçbir zaman mücadeleden kopmaması ile Almanyanın en iyisiydi bana göre.

İspanyolların Xavi-Iniesta-Senna-Fabregas'tan oluşan kalabalık orta sahası anlaşıldığı gibi Schweinsteiger,Hitzlsperger, Ballack orta sahasının dinamizmini engellemek için oradaydı. İşe yaradı da, Schweinsteiger'i kenara bırakırsak Ballack ve ,Hitzlsperger oyunda görünmediler. Üstelik Iniesta ve Xavi tüm turnuva boyunca yaptıkları en iyi işi bu turnuvada da yaptılar. Kısa boylu ve hareketli oyun karakterleri ile rakip savunmanın arasına sızıp sürpriz pozisyonlar hazırlamak. İlginçtir İspanya'nın bu iki kısa boylu oyuncusunun her maç aynı taktiği uygulaması ilginçti. Uzun toplarla defansın arkasına sak, topu al, ortaya çek ve uzak direğe ortala. Senna'ya ayrıca bir parantez açmak lazım. Aurelio bizim için ne ise Senna da İspanyollar için o. Hemen belirtelim, daha önce Avrupa dışında doğan ve orada kariyerine başlayıp Avrupa Şampiyonu olan bir tek David Trezeguet var demiştik. Bu unvana artık Marcos Senna da ortak oldu. São Paulo doğumlu oyuncu, futbola Brezilya'nın Rio Branco kulübünde başlamıştı.


Hep istikrar ve kadro iskeletinden bahsediyoruz ya. İşte örnek. Tarih 24 Mart 2007. Yani 15 ay öncesi. Eleme maçında Danimarka'yı 2-1 mağlup eden İspanya'nın kadrosu şu şekildeydi.

1 Iker Casillas
2 Javi Navarro
4 Carlos Marchena
17 Joan Capdevila
19 Ángel López
8 Xavi Hernández
16 Andrés Iniesta
21 David Silva
6 David Albelda
10 Fernando Morientes
7 David Villa

15 ay önceki kadrodan 8 oyuncu Euro 2008 boyunca sahadaydı. Değişen adamlar Sergio Ramos Marcos Senna, Fabregas ve Fernando Torres'ti. Bizim ise o kadar geride değil, 7-8 ay önceki eleme maçlarında forvet hattımızda Ümit Karan ile Gökhan Ünal, sol kanadımızda İbrahim Üzülmez, orta sahasının ortasında Mehmet Topuz ve kalesinde Hakan Arıkan oynuyordu. O maçtan sadece 4 resmi maç sonra sahaya çıkan takım ise bambaşka bir takımdı.

44 yıllık bir özlemi sona erdirdi İspanyollar. Angela Merkel'in Casillas'a "congratulations" derken ki mahkeme duvarı suratını görmek bile gecenin iyi geçtiğini gösteren bir sebep. Casillas da çok sallamadı zaten. Yarın Hollanda'nın içerisinde küçük bir İspanyol adası gibi duran iş yerinden yankıları aktarırız.

Michael Ballack. Ona da bir parantez açmak lazım. 2008 Ballack ailesi için "gümüş yılı" olarak hatırlanır büyük ihtimalle. İlk önce şubat ayında Lig Kupası'nda Chelsea'nin Tottenham'a kaybettiği final, ardından 3 gün içinde Manchester United'a önce ligi sonra Şampiyonlar Ligi'ni kaptırarak kaybettiği finaller, bu akşam da İspanya'ya verdikleri final. 4 tane ikincilik. Kazanan rakibini alkışlamakla geçirdi Alman oyuncu bu sezonu. 

Son notumuz blog okuyucularına. Ocak ayının sonunda Euro 2008 şampiyonluğu için bir oylama yapmıştık. Milli duygularla yüklendiğimiz Türkiye'yi bir kenara bırakırsak İspanya 92 oyla birinci olmuştu. Yerinde tahminlerinden dolayı onları da kutlamak gerek.

5 yorum:

turhanatakan dedi ki...

sakallı oyuncuların kupalardaki talihsizliğinden de bahsetmiştin, turnuva boyunca arkadaşlara bunun geyiğini döndürdüm. metzelder varken -sakallıyken- almanya kazanamaz dedim. sonunda oldu, ispanya kazandı. günü süper bitirdik.

masa bekleyen cocuk dedi ki...

çirkef ballack a çok iyi oldu :)

Adsız dedi ki...

ballack alışkındır kaybetmeye leverkusen'den.. bu sene rekorunu geliştirmiş oldu sadece..

el_turco dedi ki...

almanya alsaydi kupayi metzelder in biyikli hali cok eski bi postunda biyikli olupta kupayi kazanan tek oyuncu yazisini tekrar akla gettirirsin diye hayal ettim ama, ispanyollar izin vermedi, viva espana...

a-town dedi ki...

Ballack bu bir sezonda 4 ikincilik kombinasyonunu ikinci kez yapiyor. Ilkini 2002'de yapti. Leverkusen'le Bundesliga, Alman Kupasi ve CL 2. likleri ve Almanya'yla Dunya Kupasi 2. ligi. Ikinci, kaybedenlerin birincisiyse, Ballack da dunyanin en buyuk kaybedenidir.