30 Haziran 2008 Pazartesi

COUPLING



Benim tanışmam televizyonlarda yayınlanmasıyla eş değer olmadı Coupling'le. Bir cumartesi sabahı evde otururken şunları bir izleyeyim diye DVD'lerine el atmamla evi kahkahalara boğmam bir oldu. İngiliz mizahının kendine özgü bir havası vardır, çoğu kişi sevmez ama İngilizlerin kelimelerle oynayan, sadece "Is it?" gibi iki kısa kelime ile yerlere yıkan bir mizah anlayışları vardır. Bu anlayış Benny Hill gibi kişisel sakarlıklardan farklıdır. Daha çok, bir başka hayran olunacak şaheser, Yes Minister'a benzer. Zira Benny Hill Amerikan tarzı komediye yakındır. Tamamen fiziksel komediye dayanan bir anlayış. Bu tarzın en bayağı örnekleri Scary Movie ve bir dolu saçma sapan "ti filmleri" İngiliz mizahının yanına bile yaklaşamazlar. Tabi bu sebeple de Mr.Bean'den de hiç hazetmem. Bu tarzı sevdirmek içni sevimli, komik birilerini bulmak zorundasınız. Jim Carrey gibi, ya da Jerry Lewis gibi.

Coupling kadın erkek ilişkileri üzerine kurulmuş bir başyapıt. Desperate Housewives ve Sex and The City gibi hayatın sırrını vermeye çalışıp hiçbir şey veremeyen dizilere inat hiç bir şey vermeye çalışmayıp hayatın sırrını veriyor. Jeffrey Murdock tarzı bir yorum yaparsak "High-Fidelity filminin konusunun içine Seinfeld'in kendini ciddiye almayan halini katın, biraz Yes, Minister'ın ve Guy Ritchie ekolünün sözcüklerle yarattıkları diyalogları ekleyin, son olarak da Al Bundy, Sir Humphrey, Cosmo Kramer, Kemal Sunal gibi göründüğü anda insanların suratında gülümseme oluşturacak bir karakter ekleyin, işte size Coupling"...Married With Children ve Seinfeld'den sonra yerlere yıkılacağınız bir dizi daha. 3 dizinin de avantajı aslında güldüğünüz yerlerin birbirinden çok çok farklı olması. 

İngiliz komedilerinin bir özelliği kısa olmaları ve her sezonda 7-8 bölümün gösterilmesidir. Bu yüzden genelde de kendilerini özletirler. Yes Minister'ın sadece 5 sezon olması gibi Coupling de sadece 4 sezon boyunca gösterildi BBC'de. Arkasında da bir dolu hayran bıraktı. Kesinlikle dünya televizyon tarihinin başyapıtlarından. Şahsi kanaatim illa bir yerden başlayacaksanız "The Man With Two Legs", "The Woman With Two Breasts", "Split", "Faithless" ve "Unconditional Sex" bölümlerine göz atmanız. 

Evet tabi ki bekleneni yapıp dünya televizyon tarihinin en efsane karakterlerinden birisi olan Jeffrey Murdock ile bitireceğim. 

Jeff: I love the word naked, it's brilliant isn't it, 'naked'. When I was a kid I used to write the word naked on a bit of paper hundreds of times and rub my face in it. 

Steve: Jeff, every morning I wake up glad I'm not you. 
Jeff: Me too. 

Jeff: Women remember, Steve. It's like they've got minds of their own.

Jeff: Steve, you know what the sentence of death is, don’t you? I don’t mean the sentence like in executions and stuff, I mean the scary one... Just five words, Steve. Five little words. 'Where. Is. This. Relationship. Going.'"

Jeff: Steve’s whole fantasy life revolves around Mariella Frostrup… If he ever meets Mariella Frostrup in person his right hand will shout 'mother'.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Erotik ve kismen porni videolar ve erkeklerin sapkinligi uzerine cikan tartismada:
Steve:Do you know,what the first man said when he invented the fire:He dis not say theat now i can cook the meet or i warm up when it is cold.Now,i could see the women naked at night too...

Tamamen hatirladigim kadariyla quote boyleydi :)(Turkcesi:Atesi ilk bulan insan ne demis biliyormusunuz:simdi eti pisirip yerim yada sogukken isinirim dememis,demis ki "simdi ciplak kadinlari,gecede gorebilecegim")

Friends e bayilirim ama coupling iq olarak friends e 100 basan muhtesem bir komedi.

a.c. sedef dedi ki...

how i met your mother daki barney stinson'ı hatırlatıyor quoteları.

Adsız dedi ki...

"i was expecting Shadaim"

Adsız dedi ki...

cnbc'nin bizi tanıştırdığı zamanlarda, gittiğim ingilizce kursundaki hocalarla bile dizinin isminin türkçesini bulamamıştık. Ne gerek var türkçeye çevirmeye diyeceksiniz de inat ettim çevirecektim.

Baştan beri favori Türkçe ismim, "çiftleşme"ydi. Dizinin ruhuna uygun kaçıyor.

Flying Dutchman'e özel not: Anladım ki Desprate Housewives ve Sex and The City'i sevmiyorsun. Fakat Coupling'i açıklamaya çalışırken de bu iki diziyi anmak, bu dizilerle sorunlarının derinde olduğunu hissettiriyor bana.

Kadınlar, kadının başrolde oynadığı her diziyi severler. Çünkü Türkiye'de hep yardımcı roller sunuluyor onlara.

AB..

Flying Dutchman dedi ki...

AB dizilerle sorunum yok.

Hoş aslında var da derinlerde yatmıyor, kadınları severim (Jeffrey gibi konuştum), da bu iki dizinin kadınları anlatan diziler olduğunu sanmıyorum. Bana sorarsan Seinfeld'deki Elaine karakteri o 2 dizideki kadınların toplamından çok daha fazla "kadın" hakkında bir ayna.

SOnuç olarak dizilerle sorunum varmış, evet öyle diyelim. :))

Etkinson dedi ki...

"Sentence of Death" benim en cok hatirladigim "quote"lardan biridir. Kelime oyunun yaninda icerigi ile de inanilmaz zekice bulmustum. Hatirlamamin nedenlerinden biri, eski kiz arkadaslarimdan biri ile "nooluyor bize" kismina yaklasirken durumun gerginligini yumusatmak icin kullanmis olmam.

Bir de ilk bolumundeki ayrilma sahnesine cok gulmusumdur. Hatunun senin ayrilma teklifini kabul etmiyorum diyip basindan gecenleri anlatmaya devam ettigi...

DVD kolleksiyonu yapmaya inanmiyorum, ama bi gun yaparsam ilk 5'ten biri olacak Coupling. Seinfeld icin ayni duygulari besleyemiyorum nedense.

Sosyal_FB dedi ki...

-Lesbian Spanking Inferno- ve Darth Vader'a atfen -Melty Man-i kapsayan bolumlerini 50 kere izlesem bikmam.