7 Temmuz 2009 Salı

SAHADAN ÇEKİLMELER



Türk futbolunda çok görülen bir hadise değil sahadan çekilme. En son örneğini 2 sezon önce Sivasspor maçında yaşayabilirdik. Maç Trabzonspor'un 1-0 üstünlüğü ile giderken son dakikalarda sahaya giren bir kaç Trabzonlu taraftar Sivas'lı oyunculara saldırmış ve bu nedenle soyunma odasına giren hakemler maçı tatil etmişti. Ama hakemler maçı tatil etmeseydi bile Sivasspor'un sahaya çıkmayacağı (aslında haklı olarak) bildirilmişti. Ondan önce üst düzey maçlardaki son örnek Fenerbahçe'nin Otto Bariç'in sırtına isabet eden taş sonrası (yine Trabzon'da) sahadan çekilmesi. Avrupa'da ise üst düzey futbolda, son olarak Lille-Manchester United arasında oynanan Şampiyonlar Ligi mücadelesinde Ryan Giggs'in frikikten attığı gol sonrası, Galli futbolcunun hakemin düdüğü çalmadan atışı kullandığını protesto eden Lille takımı sahadan çekilmişti. Aslında futbol tarihi bunun gibi sahadan çekilme hikayelerine yabancı değil.

Kaydedilen ilk hadise 12 Aralık 1891'de Blackburn Rovers-Burnley maçında meydana geliyor. Blackburn Rovers oyuncuları bu soğuk kış gününde oynanan maçta havanın sıcaklığının aşırı derecede düşük olmasını bahane ederek sahadan çekilip soyunma odasına gidiyorlar ama sahada kalecileri Herby Arthur'u bırakarak. Hakem maçı başlatıyor. Arthur tek başına Burnley hücum oyuncularnı ofsayta düşürüyor ama endirekt vuruşu yollayacağı hiçbir arkadaşı sahada olmayınca hakem maçı tatil ediyor.

1982 yılında İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası'ndaki Fransa-Kuveyt maçında da benzer bir hadise yaşanıyor. Fransa maçı 3-1 önde götürürken Alain Giresse takımının dördüncü golünü atıyor. Ancak Kuveyt'li oyuncular tribünlerden duydukları bir düdük sesi sebebi ile durduklarını ileri sürüyorlar. Tribünden maçı izleyen Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Prens Fahd Al-Ahmed Al-Jabar, Rus hakem Miroslav Stupar'a golü iptal etmezse sahadan çekilecekleri tehditini savuruyor. Hakem şaşırtıcı şekilde bu tehdit üzerine golü iptal ediyor ama bu onun bir daha turnuvada herhangi bir maç alamamasına sebep oluyor.

1984-85 sezonu Avrupa Kupa Galipleri Kupası ikinci turunda karşı karşıya gelen Rapid Wien Celtic maçı da Otto Bariç'inkine benzer noktalar içeriyor. İlk maçı kendi evinde 3-1 kazanan Rapid'in oyuncularından birisi Celtic Park deplasmanında 3-0 mağlupken ve o sonuçla turnuvaya veda edecekken sahaya atılan ama hiçbir Rapid'li oyuncuya değmeyen bir şişeyi gerekçe göstererek kendisini yere atıyor. Rapid sahadan çekilmeye kalkıyor ancak hakem buna izin vermiyor. Maç aynı skorla bitse de Avusturya UEFA'daki nüfuzunu kullanıp maçı tarafsız saha Old Trafford'da tekrar ettiriyor ve 1-0 kazanarak tur atlıyor.

1988 Romanya Kupası finalinde olanlar da ilginç Maçın son dakikasına Steaua'nun üstünlüğü ile girildiği anda Dinamo beraberlik golünü atıyor. Ancak Steaua'lu oyuncular uzatmaları oynamayı reddediyorlar. Sahadan çekiliyorlar. Dinamo'nun kupa töreni komünist Romanya rejimi tarafından televizyonda gösterilmiyor. Daha sonra Steaua Çavuşesku'yu araya sokarak kupayı kendi müzesine aldırıyor ve kendisini galip ilan ettiriyor. Ancak komünist rejimin yıkılmasından sonra Romanya'da o yılki kupanın kimse tarafından kazanılmadığına karar kılınıyor.

1989 yılında Şili kalecisi Rojas'ın yaptığı ise bambaşka bir macera. 1990 Dünya Kupası elemlerinde Brezilya karşısında maçı 2-0 geride götüren Şili'nin kalecisi Rojas, tribünlerden yakınına atılan bir çatapat üzerine kendisini yere atıyor, eldiveninin kenarından çıkardığı bir jiletle alnına bir çizik atıyor ve sedyeyle sahadan çıkartılıyor. Takım arkadaşları da sahadan çekiliyorlar. Ancak bu olay maç kameraları tarafından yakalanınca Şili 1990 ve 94 Dünya Kupalarına katılamama cezası alıyor ve Rojas da futboldan ömür boyu men ediliyor. Daha sonra ilgili maddeyi sahaya atanın bir kadın taraftar olduğu ortaya çıkıyor ve söz konusu bayan Brezilya Playboy'una kapak oluyor.

Bu Güney Amerika'daki tek hadise değil. 1949 yılında Penarol-Nacional derbisinde ilk yarıda Nacional 2-0 yenik duruma düşüp sahada bir de 9 kişi kalınca hakemin kötü yönetimi sebebiyle ikinci yarıya çıkmıyorlar.

Son olarak, 1999'da Kahire derbisinde oynanan Al Ahly-Zamalek mücadelesinde maçı yöneten Fransız hakem Marc Batta (bu azılı derbi için yurt dışından hakem getiriliyor, ki Batta olaylı Beşiktaş-Rosenborg maçının da hakemidir) Zamalek'li bir oyuncuyu henüz maçın 2. dakikasında kırmızı kartla oyundan atıyor. Bunun üzerine tüm Zamalek takımı sahadan çekiliyor. Zamalek hükmen mağlup sayılıyor ve bu çekilme bugüne kadar futbol sahalarında görülen en erken sahadan çekilme hadisesi.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Rapid Wien Fenerbahçe maçı yazmışsınız 3. paragrafta, sanırım Rapid Wien-Celtic yazacaktınız.

Adsız dedi ki...

Bi de Serdar Çakır'ın hakemliği bıraktığı Kocaelispor-Samsunspor maçı vardı. O maçta sahada asker olarak görevliydim. Kocaelisporlu bir oyuncuya gösterdiği kırmızı kart sonrası durmayan küfürlü tezahürat nedeniyle maç tatil edilmişti...

varol döken dedi ki...

ne yalancı adammış lan bu şilililer, adam ölmüş gibi bir de 11 kişi aralarına almış gidiyorlar... cenaze namazını da kılsaydınız şerefsizler soyunma odasında! çok merak ettim maçtan önce abi işler kötü giderse böyle böyle yapcaz diye konuştular mı, maç taktiği gibi bir şey lan bu, ömer üründül nerdesin kollektif futbol, bloklararası bağlantıdan sonra rojas hamlesi çıkmış sen uyu daha...

daçmin bu arada maç 2-0 değil 1-0, en azından skorboardda öyle yazıyor...

lembo dedi ki...

bir de " sahadan çekilin, o... çocukları " diye bir temenni tezahüratı vardır.. bu otto bariç olayı sonrasında türemiştir.. ara sıra rakiplere söylenir..konuyla alakalı gibi geldi..

Fatih dedi ki...

steau macinin goruntuleri youtube'dan silinmis bu arada.

Flying Dutchman dedi ki...

@Fatih

güncelledim linki

utku dedi ki...

bir soru

çift elemeli bir seride bizim takım ilk maçı içeride 4-0 kazanmış olsun. ikinci maça hiç gitmese veya rapidlilerin yaptığını yapsa, 3-0 hükmen olur ve turu biz mi geçeriz yoksa zamanın ötesine mi yollanırız?

barış dedi ki...

blackburn burnley maçı acayipmiş. blackburn oyuncuları sahadan çekilirken kalecilerini niye bırakıyorlar? hadi bıraktılar diyelim kaleci rakibi ofsayta düşürmek için naapıyor, elinden ne geliyor? hepsini geçtim bu takımın boş sahada top süren ve geriye pas verebilen bir tane adamı yok mu, nasıl ofsayta düşmeyi beceriyorlar? ne tarafından baksan ilginç bi hadise.

aşkın dedi ki...

@utku
3-0 en alt limit diye biliyorum.
Örneğindeki takım maça çıkmasa 5-0 yenik sayılıp elenir.Kesin bilgim yok ama.

Pads dedi ki...

@utku ve aşkın
rakip turnuvadan çekilmiş sayılacağı için ilk maçı 10-0 kaybetse de turu geçer. Bir maç oynanmadıysa veya tatil edildiği sırada hükmen kazanan takım 3 golden daha az gol attıysa 3-0 tescil edilir. Yani 3-2 ise 3-0 olur. Atılan gol 3'ün üstündeyse o skor tescil edilir. Yani 5-2 üstünse 5-0 olur.

şmd dedi ki...

Rojas olayında, Brezilya'nın kalecisi (en başta ayakla degaj yapıyor) Claudio Taffarel değil mi ? :)