7 Temmuz 2009 Salı

NEVER SCARED & KILL THE MESSENGER

Chris Rock'ı ilk izlediğim film Lethal Weapon 4'dür. Doğruyu söylemek gerekirse tam bir hengame şeklindeki filmde Danny Glover ve Mel Gibson daha komik gelmişti gözüme. Zaten filmde Jet Li olmasa o filmin türü polisiye-komedi olacaktı ya, küçük Çin'li işi kurtardı. Daha sonra da pek bir filmde izleyemedim Rock'ı, Saturday Night Live'daki ilk yıllarını da görmüş değilim. Bir ara Anthnoy Hopkins'le oynadığı Bad Company'e bakmışlığım var ama o kadar. Ta ki 2008'in sonuna kadar. Hollanda televizyonları bir gecede Rock'ın 3 stand-up showunu ardı ardına yayınladı. Bu kadar başarılı olduğunu bilmiyordum.

Şahsen stand-up konusunda, yurt dışındaki stand-up showlarındaki kültürel mesajlar sebebiyle "Cem Yılmaz gibisi yok yaaa" şeklinde yaklaşan derinleşememiş grubun parçası değilim ama hakikaten bir adamın çıkıp tek başına konuştuğu gösterilerde henüz Yılmaz'dan daha fazla (ya da en az onun kadar) beni güldüren olmamıştı. Ta ki o geceye kadar. Never Scared ve Kill The Messenger isimli şovlarında bir çok yerde ağzımdaki içeceği püskürtmenin yanından geçtiğimi söylemeliyim. Rock'ın (doğal olarak) ırkçılık, Amerikan politikası, kadın-erkek ilişkileri, evlilik, günlük hayat hakkında mükemmel saptamaları var ve eleştiri okları çok sivri. Konuşma tarzı herkese çok çekici gelmeyebilir. Genelde stand-up showlarını elinde mikrofonla, sahnede dolaşarak ve sesini yükselterek yapıyor, örneğin Türkiye'deki örneklerdeki gibi arkasına bir koltuk atıp oturmuyor yorulduğunda. Tabi işin içine Brooklyn aksanını da katmak lazım. Eğer Rock'ın daha önceki, ona ait olmayan programlardaki gösterilerini beğenmediyseniz çok etkilenmeyin. Ben de Oscarlardaki performanslarını beğenmemiştim ama Oscar hafiften senaryoya bağlı giden bir şov. Jon Stewart dahi 2 sene önce çok tutuktu. Zaten bu sene tarz değiştirip Hugh Jackman'e geçiş yaptılar. Dolayısıyla DVD formatında mevcut olan bu iki stand-up gösterisini mutlaka alın derim. E youtube'dan da tümünü izlemek mümkün. İlla birisinden başlayacaksanız Never Scared tercihimdir. Bir kaç tane zirve noktası vereyim.

"You know the world is fucked up when the best rapper is a white guy, the best golfer is a black guy, the tallest guy in the NBA is chinese, the Swiss hold the America's cup, France is accusing the USA of arrogance and the Germans don't want to go to war"

"If a woman tells you she's twenty and looks sixteen, she's twelve. If she tells you she's twenty-six and looks twenty-six, she's damn near fourty".

"There was a lot of accepted racism, when the war started. "I'm american. Fuck all these foreigners" and that was cool. Then it was, "I'm American. Fuck the French." That was cool. I'm American. Fuck all these Arabs."And that was cool. Then they went to, "I'm American. fuck all these illegal aliens." Then I started listening. Cos I know niggers and jews is next."

"Nelson Mandela got a fucking divorce.....Nelson Mandela spent 27 years in a South African prison...Got beating and torture and everythin' for 27 years and did it no fucking problem......He got out of jail after 27 years of torture, spent 6 months with his wife and said "I can't take this shit no moooore"........"

Varol Döken'e Özel Not: Jerry Seinfeld'in Stand-up'larında hiç gülemem kusura bakmayınız.

12 yorum:

varol döken dedi ki...

emin ol, chris rock ona gülerek ve özenerek başlamıştır bu işe... seinfeld'in tarzı çok farklıydı, o sahnede baştan aşağı dolaşmaz, güldürmek için de extra vücut dili kullanmaz ve eğer konu tespitlerse oh god damn, he's the king of tespits!

Muratonovic dedi ki...

Izlediniz mi bilmiyorum ama izlemediyseniz "Pootie Tang" 'i siddetle tavsiye ederim. Biraz eski bir film, Chris Rock kucuk bir rolde oynuyor ama film Chris Rock & MTV production gibi birsey.. Zencilere ozgu genelde ama cok orjinal bir espri anlayisi var.. Gercek Chris Rock esprilerini en iyi bu filmde bulursunuz..

Flying Dutchman dedi ki...

@varol Chris Rock Eddie Murphy'e özenmiştir...Rock küçükken Seinfeld mi vardı afedersin...:))

zachpaulsen dedi ki...

e2'de sanırım bu şovu izlemiştim. özellikle the world is fucked up kısmında epey gülmüştüm.

hayhay dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam KILL THE MESSENGER biraz aceleye gelmiş ve fazla obama gündemi ile ilgiliydi. Yine iyiydi ama Never Scared'in yanına yaklaşamaz..

varol döken dedi ki...

aralarında 11 yaş var ama gene de doğru söylüyorsun, ben onu bilimsel bir gerçek olsun diye değil öyle maksat götümden sallamak olsun diye yazdım... senin yüzünden bu işin messenger'ı oldum ya girdik bir bataklığa çıkamayız artık, komediyi ciddiye aldık sayende...

black comedy ve jewish style ikisi aslında, çok da karşılaştırmamak lazım... sadece birisi amerikan tarihinin en çok izlenen dizisinin yaratıcısı diğeri de komik bir çocuk işte...

ben hiç komik değilim ama... neye kasıyorsam, herkes istediğini sevsin izlesin arkadaş, bana dokunmasın, otoparkta seinfeld günleri yapacam tek başıma, isteyen gelsin bir votkamı içsin...

Black Pearl dedi ki...

varol döken kendin blog kurarmısın? Sen gece gunduz seinfeld yazarsın. Yazmak ve okumak icin cok vaktin var nasıl olsa.

Soz arada bir ugrarım.

Batu dedi ki...

Dave Chappelle'i de tavsiye ederim.

varol döken dedi ki...

@black pearl
blog sahibi rahatsız olmadığı sürece ben böyle iyiyim, konuları açan değil takip edenim... boş vakitlerimden elimden gelse bir kısmını verebilirim, benim bir işime yaramıyor...

ayrıca boris becker federer'i döver!

tatava dedi ki...

Eddie Izzard'ı tavsiye ederim. Harikulade komiktir kendisi.

Sosyal_FB dedi ki...

Varol, her ne kadar "Ken vs. Ryu"da Ryu'u tutsam da, "Becker vs. Federer" konusunda seninle şiddetli biçimde aynı şekilde düşünüyorum. Bunu da belirteyim...

roland deschain of gilead dedi ki...

GEAORGE CARLIN derim ve rahmetliyi stand up konusunda tek geçerim....