7 Temmuz 2008 Pazartesi

THE ART OF WAR
























Şöyle bir teorim var. Bir gün öyle bir zaman gelecek ki, insanoğlu dünya üzerinde muhtemel olan tüm melodileri, tüm nota kombinasyonlarını ve dizilişlerini kullanmış olacak, bu yüzden yaratılacak hiçbir şey kalmayacağı için de kimse müzik yapmayacak. Kabus gibi bir ütopya belki ama son yıllarda bu düşünceye daha fazla sarılmaya başladım. Zira artık müzik piyasasında kaliteli ve özgün bir şeylerle karşılaşmak çok zor. Ortada bir dolu sıkıcı eser var. Dinlediğiniz her yeni grup ya da müzisyen "aa şu gruba benziyor" etkisi yaratıyor, bu yüzden de yeni çıkan isimleri dinlemek yerine eskilere sarılıyoruz. Ama tek tükte olsa keşfedilecek ve dinlenmesi gereken şeyler ortaya çıkmıyor değil.

Sabaton'un "Art Of War" albümü böyle bir albüm. Son zamanlarda dinlediğim en iyi albüm diyebilirim. Tabi "iyi" kelimesi göreceli olduğundan Britney Spears'in "Toxic"ini "iyi" bulanlar bu yazıyı okumadan direk diğer yazıya geçsinler. Ben kalanlarla devam edeyim. 1999 yılında kurulmuş İsveçli bir grup Sabaton. Genelde albümlerinde savaş temasını fazla işliyorlar. İçinde power metal öğeleri bulunan bir heavy grubundan bahsedince zaten bunlar doğal. Art Of War ismini Sun Tzu'nun milattan önce 6. yüzyılda yazılmış aynı adlı ünlü kitabından alıyor ve bu kitapla İkinci Dünya Savaşı'nı kesiştiriyor. Birinci Dünya Savaşı'ndaki Gelibolu cephesi ile ilgili de "Cliffs of Gallipoli" isimli enfes bir şarkı mevcut. Albümdeki şarkıların hemen hepsi, çok güçlü altyapıları olan sert şarkılar. Dinlediğinizde çok net bir Manowar havasını sezeceksiniz. Vokal tekniği de dahil olmak üzere. Ama bu benzerlik hemen hemen tüm örnekleri birbirine benzeyen gotik metal grupları gibi değil. Hoş ve birçok özgün yanı da olan bir benzerlik. Dolayısıyla Manowar tarzı saf heavy metalden hoşlanıyorsanız ve içinde epik öğelerin de bulunmasını istiyorsanız, gözünüz kapalı dinlemeniz gereken bir albüm. Ben günlerdir öyle yapıyorum.

5 yorum:

krAmer dedi ki...

bi de böyle bişey varmış ,

http://www.fenerbahce.org/icerik/haber/11677

şaşırdım valla ..

Adsız dedi ki...

hahahahahaha bombaymış bu

Ahmet Bozada dedi ki...

sağlam albüm olmuş. albüme isim veren şarkı hakikaten bomba. Ayrıca cliffs of Gallipoli'nin giriş kısmı savatage-gutter ballet'in girişini andırıyor.

Adsız dedi ki...

Ayrıca arkadaşlar, istanbula gelip Fenerbahçe Stadını gezimişlerdir. Hatta fenerbahçe'ye bir beste yapacaklarını bile söylemişler. Onu da gözü kapalı dinlersiniz, aklınıza hangi epik hikaye gelir bilmem artık!

Adsız dedi ki...

@canary...biraz kopya gibi olmuş orasi evet...aynı yahu...