7 Temmuz 2008 Pazartesi

GEREKSİZ 10 SPOR




Aslında içinde yarışma ruhunun olduğu herhangi bir müsabakayı "gereksiz" olarak nitelememek lazım. Zira o ruh herhangi bir organizasyonun heyecanını, değerini, izlenirliğini kat kat artırıyor. Özel futbol maçları ne kadar zevksizdir bilirsiniz. Şahsen bugün (olmaz ya) 1970 yılı Pele'li Brezilya kadrosu ve 1986 yılı Maradona'lı Arjantin özel maçta karşı karşıya gelseler, diğer yanda Hull City-Torquay United FA Cup 3. tur maçı olsa, oturup ikincisini izlerim. Zira işin içinde ulaşılması gereken bir hedef için bir mücadele vardır. Dolayısıyla bu yöndeki tüm sporların bir anlamı var. Ama bazıları bu yukarıda saydığım ruhu taşımalarına rağmen bana işkence gibi geliyor. Aşağıda bunlardan bir 10 yaptım. Tabi liste tamamen kişisel, çıkması ve girmesi gerekenleri de siz ekleyin artık.





1-Curling:
Bu sporu henüz bilmeyenler direk iki numaraya geçsinler, hiç bulaşmasınlar zira. Açık söylüyorum ki zamanında mahallede oynadığımız uzun eşek, dokuz taş gibi oyunlar olimpik spor olsa daha anlamlı olurdu. Hiç olmazsa onlarda bir denge var, bir güç, dayanıklılık gereksinimi var. Bu nedir allahaşkına? Bu sporun oyuncuları neye göre seçilir, takımı neye göre kurulur, madalya kazanan neye sevinir çözmüş değilim.

2-Squash: Şimdi tenisi anladım, masa tenisini anladım, kendimi zorladım badmintonı da anladım (hoş onu da zor anladım ya), bu ancak Michael Douglas ve türevi adamların yapacağı spor nedir allahaşkına. Jelena Jankovic'le aynı hapishaneye düşsem zaman geçirmek için yapmam bu sporu. İki tane adam (bu spor için özel olarak yapılmış (!) raketle yine özel olarak yapılmış topu bir duvara çarptırarak) sözde bir spor yaparlar, biz bunu küçükken futbol topuyla yapardık. O daha zevkliydi. Bu sporun önemli bir ayrıntısı da bittikten sonra enseye havlu koyup betona oturmaktır.

3-Golf: Ölene kadar yapılabilecek tek spor derler golf için. Ben gençliğimin baharında bile yapmam. Kısaca anlatacağım. Triathloncu adam, önce yüzüyor, sonra bisiklete biniyor, sonra da koşuyor. Bu elemanlar ne yapıyor? Bir topa vuruyorlar (kendilerini 5 dakika ayaralayarak), sonra öbür deliğe hooop arabayla yolculuk. İlki de sporcu bu da sporcu. Yemezler. Araba süreceksiniz pilot olun yahu. Pistler sizleri bekler.

4-Beyzbol: Biraz biberleyelim Joe. Biberleyelim de fazla uzatmayalım. Bendeniz Ümraniye gibi Allahın zaman zaman unuttuğu bir yerde yetişmeme rağmen hayatımda 2 tane mahalle maçını beyzbol dalında yapmş bir adamım. Yani sporu Amerikan filmlerinden değil bizzat oynayarak biliyorum. Biliyorum, biliyorum da mahalledeki o maçtan sonra 3 komşumuz "bu ne sıkıcı mahalle" diye Avrupa yakasına taşındılar. Tamam Amerikalılar bayılıyor, tamam tribünleri dolup taşıyor, ama yok, ben bu oyunu izlerken (kuralları bilmeme rağmen) uyuyorum. Yine de bu sene Red Socks favorim Mitch. Bkz: 10 polisiye film klişesi.


5-Monster Jam: Aslında hepimizin bildiği bir aktivite bu. Şu iki katlı apartman büyüklüğündeki tekerleklerle, hurda olmuş arabaların üzerinden geçme aktivitesi. Şimdi o tekerleklerle belli bir hıza ulaşmak imkansız zaten. Bir de 30 bin kişi toplanıp zaten hurdası çıkmış arabanın kaportasının çökmesini, camlarının patlamasını izleyip, neden zevk alıyorlar anlamıyorum. Zaten, zaman zaman bu araçlar arabaların arasında sıkışıp kalırlar, geçemezler, tam bir işkence olur. Aman kalsın, bana Nascar, Ralli ve Formula 1 yetiyor.



6-Ski Jump:
Kar ve kayakla ilgili her spora anlayışlıyım. En sevdiklerim (tabi ki) buz hokeyi, sürat pateni ve "luge" denilen kayağa sırt üstü uzanarak neredeyse 100 kilometre hızla gidilen dallar. Ama bu tepeden kayarak gelip, platformdan zıplayarak en uzağa düşme üzerine kurulu "ski jump"ı anlamıyorum. Aslında mantıken sırıkla atlamadaki hareketler zinciri bunda da var. Ama sırıkla atlamayı her zaman izlemişimdir. Ama bu kayakla zıplama olayına o kadar olumlu bakmıyorum.

7-Halter: Bu sporun gereksizliği insan vücuduna verdiği zarardan ve beni izlerken germesinden. Zira ben o halter kaldırıldığında her an kollar kırılacak diye korkuyorum. Tamam bir sürü büyük halterci çıkardık ama o vücuda verdiği zararı gördükten sonra istersek her olimpiyatta 50 tane madalya alalım beni bağlamaz. Halil Mutlu'nun yıllar önce rekor kırdığı bir kaldırışta vücudunun aldığı şekli gördükten sonra bu sporu izlememeye karar verdim.


8-Senkronize Yüzme: Bu spor değil, eminim ki Nişantaşı'nda Vakko'dan aşağı markadan alışveriş yapmayan 2 kadını alın suya koyun, sokakta nasıl yürüyorsanız suyun içinde de öyle yürüyün deyin, her olimpiyattan altın madalyayla döneriz. Bu sporun ikili olanı ve takım halinde olanı vardır, suyun içinde bir aşağı bir yukarı çıkar dururlar, burunda bir mandal, suratlarda hep aynı sırıtma, bayık bir müzik. Havuzdan tiksinir oldum sayelerinde.



9-Binicilik:
Şimdi Veliefendi'deki o heyecanı, o galopu, sprinti, "bariyer dibinden Nurbatur geliyor, dış kulvardan da.......Velociraptor koptu geliyor"u yaşamış adam tintin giden atların engellerin üzerinden atlamasını seyreder mi? Atı şöyle mahmuzlamadın mı, son 800'e bir boy farkla önde girmedin mi atlı sporların zevki çıkmaz ben bunu bilirim. Bu arada adı geçti atlamayalım. Velociraptor kannımca hipodromların gördüğü en iyi 2-3 attan bir tanesiydi. Kulakları çınlasın, yelesi rüzgarlansın. Onun sayesinde Ankara TJK 124 numaralı bayi Flying Dutchman'ı az zengin etmedi.

10-Hentbol: Tamam saydıklarımızın arasında en "spor gibi spor" hentbol. Ama ben bu oyunun aşırı rahatlığına karşıyım. Bir kere diğer popüler 3 takım oyununun şöyle bir özelliği var. Futbolda topu ayağınızda fazla tutmanız ve üstüste 9-10 pas yapmanız zordur, zira sürekli baskı görürsünüz, basketbolda hücum süreniz, voleybolda vuruş sayınız sınırlıdır.Hentbolde böyle bir şey yok. Hücum süresi yok, faul kararları kolay çalınıyor, genelde üzerinize baskı yok, hatalı yürüme kararları çok ender olur çünkü büyük serbesti tanınmıştır, top hücum bölgesine gelene kadar pek bir heyecan yaşanmaz, eee ben ne yapayım öyle takım sporunu.

19 yorum:

Sosyal_FB dedi ki...

Polo da gereksiz sporlar silsilesindendir bence.

O degil de blog sahibi bizi bir aydinlatsin, Velociraptor disindaki "En iyi 2-3 Ingiliz ati kimmis" hususunda...

Hadi bakalim...

turhanatakan dedi ki...

"Nişantaşı'nda Vakko'dan aşağı markadan alışveriş yapmayan 2 kadını alın suya koyun, sokakta nasıl yürüyorsanız suyun içinde de öyle yürüyün deyin, her olimpiyattan altın madalyayla döneriz"

Hentbolun bu listede olmasına katılmasam da yukardaki cümlenin kanaatiyle süper liste olmuş demeliyim. Curling de spor yayınları arttıkça giderek daha fazla nefret edilen bir spor oldu çevremdeki muhabbetlerden biliyorum.

PVH dedi ki...

hahahah 1. siraya kim olsa ayni sporu yazardi sanirim. 2 ay once bir curling turnuvasini canli yakaladim, oturdum 2 saat izledim nasilmis diye, yorum yapacak kadar anlayamadim, 3 sene izlesem yine anlamam. ayni seyi beyzbol icin de yaptim, benim gereksizlik siramda 3. sirada beyzbol var kesinlikle. amerikanlarin da soyle su tarz bir sakasini duymustum zaten "people watch baseball games just for the beer". cidden bir beyzbol yayinina denk gelirseniz tribunleri yakalamaya calisin, herkes bira iciyor.

Peki 2. siraya ne koyardim? Tabii kriket denen efsane spor. Maclar 5 gun suruyor. Beyzbolun 10 kat daha da sikici hali.
Ayrica sahsen nascar'a da ayar oluyorum, yuvarlak bir pist donup duruyorlar, ne teknigi lazim ona anlamadim bir turlu. Bir kere de lacrosse izlemeye calistim 5 dakika dayanabildim, o yuzden o konuda yorum yapamiyorum, once bir izlemem lazim.

vertumnus dedi ki...

Eskimiş ütüleri, 2 viledayla buzda kaydırıyosun, oynadığın oyunun temel mantığı ilkokul yıllarımı geçirdiğim mahalle gafliğinden bir gram farklı değil, bu uğurda bir de milli takım kuruyosun, incecik spor ayakkabılarla, neredeyse makosenlerle gencecik insanları buza salıyosun sonra bütün kamp cırcır, bütün kamp kronik ishal.

"Spor"muş...Allah bildiği gibi yapsın sizi. Hepsi eve gidince halıya yatıp ayaklarını kalorifere dayıyo bu çocukların, haberiniz yok. Yetkililere sesleniyorum evet.

Adsız dedi ki...

:) iyi guzelde, halter icin dediklerin boks icinde gecerli o zaman.. iki insanin kendini pataklayip agiz burun patlatip bi dunya insanin bundan zevk almasi da bana ayni derece anlamsiz geliyo ki, henuz neden oldugunu tam idrak edemedim cesitli versiyonlarida var salak sacma. tai boks vs.. :))
saygilar..

Unknown dedi ki...

çim sahada oynanan hokey'de dahil olabilir buna. vücut teması bile yasak galba. zırt pırt oyun duruyor.

Adsız dedi ki...

Ben "boks" u da eklerdim yerinde olsam.

Adsız dedi ki...

bence bir numara buz hokeyi. süper anlamsız. bi kere o sopayla vurdukları şeyi ( ismini unuttum, hatırlamaya da gerek görmüyorum :) göremiyosunuz bile. görsen ne olacak yine bi halta benzemiyo.

su topu da pek gerekli değil bence. çok da yorucu bi spor harcadıkları enerjiye yazık. gerçi süper vücut yapıyo adamlar. o bakımdan oynayan için faydalı.

hentbol da son derece gereksiz. bi dönem okulda zorla oynatmışlardı oynaması da zevksiz. ama mesela squash hiç oynamadım ama oynaması zevkli gibi geliyo bana. izlenmez o ayrı.

sedat dedi ki...

Sıkıcı derken, oynanmasından ziyade izlenmesinden bahsediliyor sanırım ancak squash inanılmaz zevkli bir oyundur, zaten squash yayınlandığını da görmedim henüz ama hakkaten keyifli bir oyun.

Bu arada Michael Douglas'tan ziyade Roger Federer'dir squash'in en büyük hastası. İsviçre'de sırf onu izlemek için aynı squash salonuna giden bir arkadaşım vardı.

Listede katıldığım sporsa binicilik.

unknown dedi ki...

Lemans 24 saat yarışlarını eklemek istiyorum ağlayarak.körlinkten sonra.

Adsız dedi ki...

Ben formülayı da spordan saymıyorum.

Adsız dedi ki...

burada o kadar tenis yazıları yazdıktan sonra squash ı bir kalemde silmen olmadı. zaten michael douglas benzetmesi büyük ihtimalle the game filminden aklında kalan bir sahne orda zaten adamlar squash degil racketball oynuyolardı, neyse. bu oyunu izlemesi ayrı oynaması ayrı bir zevktir, cabukluk, dayanıklılık, analitik zeka, rakiple temas, vs hersey icindedir.
bu arada bi oyun var metal bir top atıp bir noktaya en yakın yerde durdurmaya calısıyolar curling e benzeyen bir spor, adını unuttum genelde yaşlı amcalar oynar, onu ben curling in de ustune koyardım.

mhiziroglu dedi ki...

evet curling benim de çok içimi sıkıyor ama hentbol oynamış biri olarak sertliğe futbol basketbol ve tabii ki voleybol gibi sporlardan daha fazla serbestlik tanınır. Güçlü olmanız gerekir. Dolayısıyla bu oyunda "aşırı rahatlık" sonucu 2.80 yere uzanabilirsiniz.

Protanopia dedi ki...

Baba buyuksun!!! Bu mevzunun acilmis olmasi, disavurumu beni cok memnun etti.

Curling nedir ya!!! Turkiye-Norvec milli maci vardi spiker Norvec'te curling ve hentbol futbolun onune gecti dedi. "Hepimiz essekmissiniz olum" dedim icimden.

Senkronize yuzmeyi de kesinlikle ayni kefeye koyarim.

Binicilik ve Golf zengin ve yeteneksiz dallamalarin yorulmadan yapacak is aramalarindan kaynaklaniyor. Yoksa Tiger Woods'un dunyanin en cok kazanan sporcusu olmasi nasil aciklanabilir ki..

Ozetle curling ve senkron yuzme beyin ozurluluk. Golf, MOnster Jam ve Binicilik zengin isi. Digerleri de zevk meselesi diyorum.

Adsız dedi ki...

halter , squash ve senkronize yuzme konusunda size katilmayacagim.

halteri dahil edersen , boks gulle atma cekic atma gibi sporlari da dahil etmeniz gerekir.

squash , tenis kontenjanindan yirtiyor.

senkronize yuzme bir nevi $iirdir :S orhan veli misali

diger hepsine imzami atiyorum.
cikarmi$ oldugum ucluye her turlu hokey aktivitesini ekliyorum.

saygilar

Adsız dedi ki...

futboldan başkasi yalan

Unknown dedi ki...

şimdi aklıma geldi. Cricket kadar saçma sapan ve anlaşılmayan başka bir spor yoktur bence dünya da. 3 gün sürüyomuş maçları her gün en az 6 saat oynanıyomuş. saçmalığın daniskası

Gokhanson dedi ki...

hakkaten ne guzel yazmışın..bi de amerikan güreşi var yalandan yapılan...

Adsız dedi ki...

ya ne zamandır merak ediyorum belki bi bilen çıkar; amerikan güreşinde nası dünya şampiyonu olunuyo? kim daha gerçekçi döverse o mu şampiyon oluyo nedir yani?

bide çocukken star yayınlıyodu galiba nası da hastasıydık bu dandik sporun. kuzenle gecenin bi yarısı uyanır izlerdik. herşeyi gerçek sanıyoduk. aklımız uçuyodu valla izlerken. ne kadar da salakmışız :)