28 Temmuz 2008 Pazartesi
EMIRATES UÇAĞI ARSENAL İÇİN KALKTI
Arsene Wenger ve Arsenal'in genç futbolculara olan yatırımı biliniyor. Londra kulübünün yatırımının diğer kulüplerden ayrılan tarafı özellikle Fransızca konuşulan ülkelerdeki (Fransa ve Afrika ülkeleri) gençleri bularak takıma kazandırmaları ve bu oyuncuları tabir-i caizse reşit olmaları ile ilk onbirde sahaya sürmeleri. Hatta Wenger'in bu felsefeyi tüm kulüp bünyesine yerleştirmesi ile, birkaç yıldır İngiltere'de edindiği servetle görevini bıraktıktan sonra Arsenal'in başkanı olacağı söyleniyor. Ama şimdilik bu sadece bir söylenti. Wenger böyle bir planı olmadığını açıklamıştı 1-2 ay önce.
Arsenal şimdi de yüzünü Hindistan'a çevirdi. Bu çok normal. Nüfusun çoğunun İngilizce bildiği ve bir kısmının İngiliz kültürüyle yaşadığı, yıllarca süren İngiliz egemenliği ile bunun kaçınılmaz olduğu bir ülke Hindistan. Dolayısıyla bu gençlerin dil ve kültür konusunda (bu insanlara yapılan etnik kökene dayalı ırkçılık dışında, gerçi Arsenal bunun olabileceği son kulüp) çok büyük bir zorluk çekmeleri beklenemez. Tabi bunda Arsenal'in Ortadoğu kökenli bir sponsorunun (Emirates) olmasının da payı büyük. Yaşları 10 ve 15 arasında değişen 16 tane Hintli genç futbolcuyu Arsenal akademisinde eğitim görüyor. Bu gençler Hindistan Kalküta'daki 2 haftalık bir ön eğitim sonucu seçildiler. Her türlü ekipman ve malzeme sağlanarak. Çok yakında Bayern Münih, Chelsea ve Manchester United'ın da bu pazara girmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Mohan Bagan-Bayern Münih maçını Salt Lake Stadium'unda 100.000 kişi izlemişti. Japonya'dan sonra Avrupa kulüpleri bir gelir kapısı daha bulmak üzereler.
İngilizler bunu Hindistan'da yapıyorlar. Çünkü onların kültüründe, egemenliğinde yaşamış İngilizceyi konuşabilen insanların yetiştiği bir ülke. Peki biz bunu Kıbrıs ve Azerbaycan'da neden yapmıyoruz? Milli takımın Avrupa Şampiyonası'nda en çok göze çarpan ve yabancı basının ön plana çıkardığı isimlerden birisi Colin-Kazım Richards'tı. Annesi bir Kıbrıslı Kazım'ın. Onu İngilizler keşfetti (tabi Londra doğumlu olmasının da etkisiyle). Biz sonradan kadroya dahil ettik. Arsenal'in Hindistan'da yaptığını biz bu 2 ülkede yapabiliriz pekala. Ben Kıbrıs'lı ve Azerbaycan'lı çocukların Hintli çocuklardan daha yeteneksz olduklarını düşünmüyorum. Üstelik coğrafya açısından bu iki ülke ve Türkiye, İngiltere-Hindistan'dan çok çok daha yakınlar. O halde neden hiçbir atılım yapılmıyor bu konuda? Gerçi yanı başımızdaki yetenekleri bile A takımlara çıkarmakta bu kadar acizken sınır ötesi atılımlar beklemek çok iyimser oluyor belki ama yine de Galatasaray'ın Arda Turan'dan 1-2 yıl içinde kazanabileceği, Beşiktaş'ın Nihat'tankazandığı para göz önüne alınınca bunun sadece sportif başarı değil, ekonomik açıdan da ne kadar kazançlı olduğu ortaya çıkıyor. Yetenekler kulüplere çok yakın. Biz para harcamayı seviyoruz. Anladığım bu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Avrupa'daki genc nesil futbola ilgi gosterse , avrupa takimlari bu tur "disardan yetenekli gencleri alalim" ugrasina dusmezlerdi bence.
Genc nesil zaten cok yuksek degil,
ustelik bu genc nesil futbol haricinde yuz tane ayri spor bransiyla ugrasiyor, haliyle adamlar genc nufusun yuksek oldugu yerden yetenek arayacak.
Olimpiyatlarda bunu gorecegiz,
16 milyonluk Hollanda kac dalda sporcu yaristiracak biz kac dalda.
Turkiye'de ise genc nufus fazla,
ustelik spor yapanlarin cogu da futbolla ilgileniyor.Bu yuzden Turk takimlari bu tur "Taramalari" Turkiye'de yapmali.
Yakinda bu dediginizin aynisini bize uygulayacaklar.Biz Itandje Fenere mi gelir GS ye mi, kac milyon euro versek diye rekabet ederken,Arsenal gelecek Mardin'deki 16 yasindaki camurda oynayan kaleciyi alip goturecek.
Veya biz alman ikinci lig takiminda "alman altyapisi iyidir" diye turk oyuncu ararken, Avrupalilar bizim Adana'dan yetenekli genci bulup goturecekler.
Once kendi genclerimize sahip cikalim derim, kimbilir doguda,anadoluda ne cevherler vardir da bizim bol maasli beyler gitmeye tenezzul etmiyordur.
Normal tabi, bir tararta elinde puro ile konforlu koltugunda mac seyretmek, ote yanda camurun icine batmak.
Son olarak,
Olmaz ya, hadi oldu diyelim.
Arsenal geldi bizim tanimadigimiz 15 yasinda bir turk cocugunu goturdu Ingiltereye.Cocuk 2 senede patlama yapti ve Ingiltere pasaportu verip milli takimlarinda oynatmak istedi adamlar.Ismi de Ali iken John oldu pasaportunda
.Tepki vermeye yuzumuz olur mu sizce?
Yorum Gönder