2 Temmuz 2008 Çarşamba

TOP 10 HOLLYWOOD POLİSİYE KLİŞESİ


Bugün blogun yazarları arasındaki bir muhabbette açıldı bu konu aslında. Amerikan B filmleri polisiye klişeleri ünlüdür. Hatta öyle ünlüdür ki aşağıdaki klişelerin hepsini aynı filmde bulmak bile mümkündür. Ne ilginçtir ki hala bunları toparlayıp "gişe hedefi" ile önümüze koyanlar var. Bunun bir de romantik-komedi ve korku filmi versiyonları var, o daha da beter. Yeri gelince onları da yazarız. İşte ilk planda akla gelen ve "bıkmadınız mı bundan" dedirten 10 Hollywood polisiye klişesi.

1-Federallere gıcık olan yerel polis modeli: Bu yeri gelir şerif olur, yeri gelir kasabanın polis müdürü olur. Ama mutlaka herhangi bir suç işlendiğinde bu elemanlar mekana ilk sırada peydah olurlar. Her araştırmayı yaparlar, tam havaya girmişken içeriye federaller girer, duruma göre FBI, duruma göre CIA'den olurlar. "İşi biz devralıyoruz şerif, adamların bizden emir alacak artık" havasını atarlar, çıkar giderler. Şerif hemen patlar "bu federallerden nefret ediyorum". (copyright forzabrian)

2-Yakınları ölse de işine bağlı polis modeli: Polis evine gelir. Dolabı açar, son kullanma tarihi geçeli 2 ay olmuş lazanyayı yer ve nükleer atığa benzeyen portakal suyunu içer ya da alkol alır, yatağına ayakkabılarıyla yatar, uyur. Ertesi gün cinayet olmuştur. Olay yerine 3 günlük sakal ve asık suratla gider. Ama görevine sadıktır. Bu modeli Cehennem Silahı'nda Mel Gibson, Stargate'de Kurt Russel, Minority Report'ta Tom Cruise, End Of Days'te Arnold abimiz çok kullanmıştır. (copyright forzabrian)

3-Yeni evlenen ve filmin başında nalları diken polis modeli: Bu adam filmin şamar oğlanıdır aslında. İki polis hot dog satıcısından 2 hot dog çekerler. O yoksa donut ve kahve alıp arabaya binerler. Tecrübeli olan diğerine "karın nasıl Mitch?" diye sorar. O da cebinden fotoğrafını çıkarır, gösterir, aşık adam modundadır. 5 dakika sonra bir çatışma çıkar, o aşık polis nalları diker.

4-Nalları diken polisin ortağı polis modeli: 3 numaranın uzantısı da onun ortağıdır. Yani Danny. Ölüm sahnesinden sonra kamera göğe kayar,gayda sesleri duyulur, kamera aşağı kaydığında rahip tabutun başında duayı okumaktadır. Danny pes etmez. Cenaze çıkışı kötü adamı gider tehdit eder. Müdürü hemen çağırır. "Silahını ve rozetini bırak" der. Bırakmaz bizimki. "Bu bir emirdir" cevabını alınca "al anasını satayım" edasıyla rozet ve silah bırakılır.

5-Sokaktaki keşten bilgi alan polis modeli: Genelde 4. maddedeki adamla aynı adamdır aslında. Kanuni yollardan olmayınca gidip bir uyuşturucu satıcısı bulunur. Bu keşler genelde zencidirler ve "cmooon maaaaan" diye konuşurlar. Sonunda karınlarına bir yumruk yiyip, gerekli bilgiyi verirler. Nedense isimleri de hep T.J, O.J, Theo, Skip türünden kısa isimlerdir. (copyright Gorky)

6-Guatemala'daki elçiyi kurtarmaya giden asker modeli: Bu arkadaşlar sınırları da aşarlar. Genelde elçiyi veya başkanın kızını, oğlunu kurtarmaya gittikleri ülkeler de (Amerikan filmi olmaları gereği) ya Guatemala'dır, ya Küba'dır, ya Kolombiya'dır. Michael Dudikoff bu kontenjanın kadrolu memurudur, hatta Atv'nin Dudikoff'a her ay emekli maaşı verdiği dönen dedikodular arasındadır. (copyright Barad-dur)

7-İhanet eden pasaklı polis modeli: Bu adamlar polis teşkilatının yüz karasıdır. Kasaba gidip et alır parasını ödemez, bakkalın kasasından para alır sırıtarak çıkar gider. Bir nevi Şekerpare'deki Şener Şen'in sevimsiz, itici olanıdır. Filmin sonunda genelde muhbirlik yaptığı mafya tarafından kah boğularak, kah vurularak öldürülür. Genelde pisboğazdırlar.

8-Kuşkucu ve koltuğuna düşkün polis şefi modeli: Bunların genelde kendilerine ait bir odası vardır ve o odaları da kir pas içindedir. Masalarının üzerinde bir gergedan yoktur, o derece dağınıktır. Genelde "yarın sabah raporunu masamda istiyorum Martin" diyerek sahneden çıkarlar. Filmin sonunda ellerine silah alıp çatışmaya katılırlar ama suçlular yakalansa dahi, "çarptığın Ferrari'nin polis müdürlüğüne kaça patlayacağından haberin var mı senin, ha" diye bütçe planlamasına da hep önem verirler.

9-2 saniye kala saati duran bombanın başındaki polis: Bu bombalar ister 30 dakikaya ayarlansınlar, ister 5 dakikaya isterse 3 yıla ayarlansınlar nedense hep 2 saniye kala durdurulurlar. Nedense de hep 2 kablo vardır. Yıllarca sordum bunu. Yahu güzel kardeşim, madem bomba yapıyorsunuz, yapın şunu 8 kablolu bakalım kesebiliyorlar mı. Alın buyurun örnek, Lost'un 4. sezon finali. Michael efendinin önüne koydular 50 tane kablo. Unufak oldu. (copyright Barad-dur)

10-Baş kahramana önce gıcık gidip sonra yatağına giren kadın polis modeli: İlk gün devriyeye çıkılır. Bizim teğmen Cassandra, ortağı yakışıklı delikanlıya Kalaycı Bekir'in çırağı gibi davranır. 2 gün sonra adam hiçbir şey yapmamışken, sadece sağa sola ateş etmişken bir anda adama tutulur. Sonra da sevişilir. Ama sevişme sırasında mutlaka sırta asılı silah kastedilerek "buna ihtiyacın yok" muhabbeti yapılır.


Şimdi hepsini baştan okudum da. Ne iğrenç bir türmüş yahu polisiye. Mike Hammer izlediğim günler ziyanmış meğer.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

sayende nefret ettim polisiyeden,hakkatten hep klişe yav :))))

Ferman

Adsız dedi ki...

yalnız isimler karışmış.mitch ölen polisdi.:)

aşkın dedi ki...

Daha ne diyeyim; senin ve hazırlayan arkadaşların önünde saygıyla eğiliyorum.Tek kelimeyle muhteşem

krAmer dedi ki...

uykusuz'daki ''anti-klişe timi''ne bu polisiye filmlerden iyi ekmek çıkarmış .. :)

hellguard dedi ki...

lost spoiler var dikkat!!!

bunu okuyanlar için biraz geç oldu sanırsam...

CaRtMaNtR dedi ki...

3. maddenin iki alt versiyonu var. Birinde ölen polisi tüm ülkeyi kontrol eden şirket deneylerinde kullanır ve sonuçta Robocop ortaya çıkar. Diğer türünde ölen adamın ruhu cehenneme gider ama adam şeytanla anlaşma yapıp cehennem ordularını yöneteceği sözünü vererek dünyaya döner ve sonuçta ortaya Spawn çıkar :D