2 Temmuz 2008 Çarşamba

TÜRK FUTBOLU'NUN EFSANE KADROLARI 5/10: KOCAELİSPOR 1992-93



Türk futbol tarihinde "Körfez" 1992-93 sezonundaki kadar hiçbir zaman derinleşmedi. O sezonun ilk maçında Kayserispor'u İzmit İsmetpaşa Stadı'nda 7-2 mağlup eden Kocaelispor tarihinin en iyi sezonunun da müjdesini veriyordu adeta. Kocaeli, Yılmaz Vural'ın başında olduğu Bursaspor ile sezonun ilk yarısının flaş ekibi idi. Onu Bursaspor'dan ayıran ise, dertsiz tasasız, sadece gol atmayı amaçlayan ve aynen 2000'li yılların başındaki Alaves gibi, orta karar bir çok oyuncunun bir araya gelmesi ile oluşan ilginç kadrosu idi.

Fahrettin Ömeroviç, Osman, Kuzmanovski, Mirkovic, Yalçın, Sefer, Bülent, Tuncay, Faruk, Saffet,Ergün kadrosu Türk futbol tarihinin en ilginç kadrolarından biridir. Ekip o sene ligin ilk yarısını lider bitirmiş ve bu yolda Kocaeli'de oynanan maçta Fenerbahçe'yi Saffet Sancaklı ve Ergün Kula'nın golleri ile 2-1 mağlup etmiş ve büyük bir sükse yapmıştı. Ancak her "çıkış yapan Anadolu takımı" profili ile onlar da ligin sonuna nefeslerini saklayamadılar. Şampiyon Galatasaray'ın 7 puan gerisinde ligi dördüncü sırada bitirdiler. üzerinden 15 yıl geçti ve bu derece hala kulüp tarihinin en iyi lig derecesi. Kadronun ne kadar önemli bir kadro olduğu, tam 7 oyuncusunun 1-2 sezon içinde İstanbul'un büyük kulüplerine transfer olmasıyla ortaya çıktı. Bu kadro aynı zamanda teknik direktör Güvenç Kurtar'ın kariyerinin en iyi teknik direktörlüğünü yaptığı kadrodur. Zira Kurtar daha sonra ligin yarısında takımları alıp, küme düşüren bir hoca olarak nam saldı Türk futbolunda. Bir sonraki sezon Reinhardt Saftig bu kadronun üzerine koyamadı. Koyamadığı gibi yanına Kuzmanovski'yi de alarak Galatasaray'ın başına bela oldu.

Kocaelispor Göztepe ve Eskişehirspor'un açtığı yolun bir takipçisiydi aslında. Onu da Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Kayserispor ve Sivasspor takip etti. Bir gün bu takımlar "sezon boyu kafaya oynayıp, sezon sonu dördüncülükle yetinme" sendromundan kurtulacaklar. Umarım biz şahit oluruz.


Efsane Kadrolar

6 yorum:

Adsız dedi ki...

o sezon İstanbulda oynanan Galatasaray maçı 5-4 bitmişti galiba,Saffetin leblebi gibi gol attığı yıllardı,hey gidi heyy,yaşlanıyoruz yavv :((

Ferman

Dobrowski dedi ki...

Belki Güvenç Kurtar hala bu takımın ekmeğini yiyordur. Sefa Sirmen takımın başına Güvenç Kurtarı getirdiğinde hiç tecrübesi yoktu ve takımı 1.lige çıkarmıştı. Güvenç hoca takım düşüren hoca olarak anılsa bile bence birçok teknik adamdan daha mantıklı ve iyi top oynatıyor.
Ne kadroydu bee

Thermo Rheumon dedi ki...

Bi de Toprak mı ne vardı bu kadroda sanki, sonra Fener'e gidenlerden.

Faruk'la bunların kıl miktarını toplasan 150 çim adam çıkarırdın.

Robaggio dedi ki...

Bu kadronun ligi 4.bitirmesinin başlıca iki sebebi vardı.
Daha önemsiz olan sebep kadronun 2.ligden gelen kadro oluşu ve süper bir takım olmasına rağmen şampiyonluğu hedefleyecek derecede vizyonu olmayışıydı.
Başlıca sebep ise başta Bülent Uygun olmak üzere birçok oyuncunun beyninin İstanbul takımları tarafından yıkanmış olmasıydı. Sonraki yıllarda Bülent Uygun yaptığı açıklamada İstanbul takımları tarafından kendilerine "sizi önümüzdeki sezon transfer edeceğiz ama sakın sakatlanmayın" tarzında laflar edildiğini söylemişti. Tabi bu söylemlerin bununla sınırlı kalmadığını, belki de bilinçli olarak performanslarının düşmesine neden olduğunu da tahmin edebilirsiniz.
Yazınızın içinde ligin neden 4.bitirildiğinin yanıtı da gizli aslında. "Kadronun ne kadar önemli bir kadro olduğu, tam 7 oyuncusunun 1-2 sezon içinde İstanbul'un büyük kulüplerine transfer olmasıyla ortaya çıktı" demişsiniz, işte bu transfer olaylarının o sezonun ikinci yarısında başlamış olmasıdır asıl şampiyonluğu etkileyen durum.

Adsız dedi ki...

efendim, hafızam beni yanıltmıyorsa, o takımdaki en önemli oyunculardan, şahsıma göre zamanının en iyi sağ açığı, fenerbahçe'den gelen ümit birol'u unutmuşsunuz. cevap yazıp, hafızamın beni yanıltıp yanıltmadığı konusunda bir bilgilendirmede bulunursanız çok minnettar olurum, saygılar.

Unknown dedi ki...

Alt ligten geldikten sonra böyle bir performans sergileyince ''çıkar çıkmaz çakan takım'' olarak anıldık.Darısı bu seneye