3 Kasım 2009 Salı

TÜRK FUTBOL TARİHİNİN EN İYİ 10 ŞUTU















Genelde frikik gollerine ya da uzaktan vuruşlara hasret bir ülkeyiz. Genel olarak ceza sahasından atılan topların içeri girdiği her vuruş "mükemmel" olarak nitelendiriliyor spikerler tarafından. Son 15 yılda ligimizden çıkan frikik ustalarından Türk olanların sayısı oldukça az. Bu dalda yabancı oyunculardan Hagi, Roberto Carlos, Van Hooijdonk, Prekazi, Delgado, Alex gibi oyuncular bir çırpıda gelirken yerli oyunculardan akla sadece Hami Mandıralı ve Sergen Yalçın geliyor. Tabi zaman zaman mükemmel olarak nitelediğimiz o uzak mesafeli goller her zaman usta ayaklardan gelmiyor. Kendi çapımızda ilginç bir kategori yarattık. Türk takımlarının maçlarında gerçekleşen (kendi gözlerimizin gördüğü) en iyi 10 şut. Ancak belirteyim bu şutlar kafa vuruşlarını, röveşata denemelerini ve diğer akrobatik vuruşları kapsamıyor.

1-Cevad Prekazi (Galatasaray-Monaco): Mustafa Denizli bu golü şöyle anlatır. "Cevad gerildi, öyle bi yere geldi ki Yardımcım Ahmet'e (Akcan) "Ahmet şimdi vurursa gol oluyo" dedim.....vurdu.........vurmadı (kahkahalar)".......Doğrudur Cevad Prekazi vurmamıştır. Mahalle maçlarında bir deyim vardır. "Gol değil boru". İşte bu deyim bu golle piyasaya çıkmıştır.

2-Ünal Karaman (İngiltere-Türkiye): Pele "Wembley'de futbol oynamayan futbolcu, tam bir futbolcu değildir" der. Ünal Karaman 16 Ekim 1991 tarihinde Wembley'in üst direğini zangırdatmıştır. Maçı 1-0 kaybettik. O tarihten bu yana hala İngilizlere golümüz yok. İngilizlere futbol anlamında en çok kafa tuttuğumuz pozisyon bu poziyondur.

3-Hami Mandıralı (Trabzonspor-Turku Turun): Hami topu diker, gerilir...gerilir..gerilir....Artvin Arhavi'ye kadar gerilir. Vurur....sonrası malum

4-Abdullah Ercan (Trabzonspor-Fenerbahçe): Boru gibi golden sonra ip gibi gol deyimi. Böyle bir golü attığınız şampiyonluk maçını kaybetmek futbol adına çok büyük bir acı bir kere. Abdullah Ercan'ın 5 Mayıs 1996 tarihinde Rüştü'nün kalesinin alt köşesine yapıştırdığı bu gol Türkiye liglerinde görülen en spektaküler gollerden birisidir. Sonuç Trabzon daha sonra 2 gol yiyip şampiyonluğu sarı lacivertli ekibe vermiştir.

5-Gheorghe Hagi (Galatasaray-Monaco): Bir oyuncu durarak bu kadar olağanüstü bir vuruşu nasıl yapabilir? 20 yıldır futbol izliyorum. Bu golün benzerinden en fazla 2-3 tane görmüşümdür ki bir tanesi Deivid De Souza'nın Kadıköy'de Chelsea'ye gönderdiği füzedir.

6-Hakan Şükür (İsviçre-Türkiye): Hafızam beni yanıltmıyorsa Hakan Şükür'ün kariyeri boyunca attığı en uzak mesafeli goldür. Euro 96 elemelerinde Bern'de oynanan maç İsviçreli kaleci Pascolo'nun ömründe yediği en güzel gollerden birine sahne olmuştur.

7-Elvir Balic (Fenerbahçe-Bursaspor): Türkiye Ligi'nde gördüğümüz en unutulmaz gollerden birisi. Balic'in eski takımı Bursaspor'a sol çaprazdan kale çizgisine yakın bir noktadan attığı öldürücü şut.

8-Tanju Çolak (Galatasaray-Neuchatel Xamax): Tanju soldan ceza sahasına girer. Topu sağa çeker. Sağa ayağıyla uzak kale dibine bırakır. Bu golü bugüne kadar halı sahada en az 250 defa denemeyen varsa gelsin külahıma anlatsın.

9-Şevket Çandar (Galatasaray-Beşiktaş): Feldkamp'ın Galatasaray camiasındaki hasat dönemini geçirdiği ilk sefası. TSYD Kupası. Şevket K.Metin'in kalesine topu orta sahanın biraz ilerisinden gönderir. Maç sonu Vedat Okyar şöyle der. "Metin öyle bir yerden gol yedi ki oradan telgraf çeksen 3 günde gelmez".

10-Recep Çetin (Malmö-Beşiktaş): Her listemin bir istisnası oluyor. Bu da bu listeninki. Akrobatik hareket olmayacak dedik ama bunu almamak mümkün mü? Recep Çetin İsveç'in buz gibi havasında maçı zaten zorlukla anlatan Levent Özçelik'i bu golle Kar Adamı Yeti'ye döndürmüştür. Topu Engin İpekoğlu'nun kalesinin tavanına yapıştıran "takoz" dünya futbol tarihinin en harika kendi kalesini döven adamı olmuştur.

27 yorum:

haute_couture dedi ki...

Recep Çetin'siz böyle bir liste düşünülemezdi elbet, ama keşke sanırım Türkiye'deki maçta İsviçre'ye baya bi uzaklardan yolladığı füze konulsa daha hoş olurdu :) gol hakkında yorumu : "ileride gördüm vurdum belki bir korner kazanırız diye düşünmüştüm"

Adsız dedi ki...

kesinlikle hakan ünsal'ın tsyd kupasında besiktaa attığı gol de bu listede yer almalıydı. kornerden gelen topa ceza sahası dısından gelisine vurmustu.

Adsız dedi ki...

Rapaiç'in cimboma attığı golü es geçmişsiniz; bu gol derbiler de atılan en güzel gollerden biridir; korner atışında yerden gelen topa mükemmel vurup 1-0 yaptığı maç...

Beercholic dedi ki...

deivid'in chelsea ye attığı gol ve nihatın çeklere attığı son gol de ilk 10 da olmalıydı..

Flying Dutchman dedi ki...

Rapaic'in golüne katılıyorum, onu es geçmişiz.

Adsız dedi ki...

hakkaten deivid'in golüne gördüğüm en muazzam 2-3 golden biri demişsin, ama almamışsın :) fenerli damarımız kabardı valla. sonra biraz abartırsak kemalettin'in maccabi'ye deplasmanda attığı gol, tuncay'ın elazığ deplasmanında attığı gol, hagi'nin karabük'e attığı 80 metre sürmeli gol, ilhan mansız'In kocaeli deplasmanında attığı önü boşken ceza sahası dışından çektiği şut..valla 5 saniye içinde aklıma gelen güzel şutlar :) çemkiriyormuş gibi gözükmeyelim, sen bildiğini yaz. okuduğum en güzel blog. eline diline sağlık.

canoğlan.

Ortega dedi ki...

Uçan Hollandalı..tek geçiyorum bu alemde seni.. (cümle düşük oldu ama idare et artık)

Adsız dedi ki...

hakan balta'nın mayıs 2008'de galatasaray oftaş maçında durumu 2-0'a getiren golü de bu listede olabilirdi sanki...
yavaş çekimde bile topu görebilen yok sanırım. kaldı ki hakan balta solak olmasına rağmen golü sağ ayağıyla atmıştır.

arnawut dedi ki...

hagi'nin Bilbao'ya attığı gol, dortmund'a attığı gol vs.. goller de listede olabilirdi diycem bu sefer hagi'nin en güzel 10 vuruşu listesi olcak :D

Adsız dedi ki...

Sevgili Dutchman,
Başlıkta "Türk Futbol Tarihinin En İyi 10 Şutu" demişsin. Ancak Futbolcu ve Takım eşleştirmelerine baktığımda dört büyükler ve onların yıldız oyuncularının adlarını görüyorum. O vakit şöyle diyorum kendi kendime(aslında seni tanısam direkt sana derdim ama sen yoksun :). Başlık değişmeli sanki. Çünkü koskoca Türk futbol tarihinde sadece Anadolu'da oynuyor diye attığı muhteşem şutlar ile burada anılmaya layık bir çok ismin olması gerektiği sonucuna ulaşıyorum. Tabii bu isimleri araştırıp bulmak sana kalıyor :) Ee fikir vermekte kolay değil. Yazılarını takip etmek keyifli.
.e.s.

Adsız dedi ki...

hakan ünsal'ı sevmesemde golü bu listeye yakışırdı.kornerden gelen topa öle vuran görmedik hiç...

PVH dedi ki...

Listeye girmezler ama ben de yaziyi okuyunca sunlari animsadim

http://www.youtube.com/watch?v=A91Uc9tR45I
ve
http://www.youtube.com/watch?v=v0NbxRB7lUU

Eren dedi ki...

Alex'in Samsun'a sanırım, röveşata golü vardı, tabir-i caizse 'zımba'. (bir GS'lıdan geliyor bu yorum)

Hakan Ünsal'ın BJK'a son dakikada kornerden gelen topla attığı inanılmaz bir gol vardı, yıl 1998 falan olsa gerek...

Hami'nin onlarca frikik golünden aklımda kalan 'Hami Dundee'ye koydu' var bir de :)

İlker Yılmaz dedi ki...

benimde bir çırpıda aklıma gelen bazı goller var listede olmayan. hagi'nin bilbao ya attığı gol, deivid'in chelse'ye attığı gol, rapaiç'in gs'ye attığı gol ve bir de baliç'in sanırım altay'a attığı gol.

turuncuadana dedi ki...

bir adanasporlu olarak,a.demirsporlu topalonskninin a.gücüne 40 metrede attığı füze derim..çoğu kişi bilmez..

Adsız dedi ki...

Kleberson'un Fenarbahçe maçındaki füzesi de zorlayabilirdi bu listeyi.
Serkan

felix mourinho dedi ki...

elvir balic'in bursa'ya attığı golü hatırlayan birisini daha gördüm ya ölsem de gam yemem. yanılmıyorsam sol ayağı ile gelişine ayak içi vurmuştu ve top direğin dibinden ağlara gitmişti. ekranlara göre sağ taraftaki kaleye, sol çaprazdan giden bir şuttu.

appiah'ın schalke'ye, sergen'in de ronaldo'ya asist olan sparta prag maçındaki şutu, yanılmıyorsam da hasan şaş'ın nantes maçında direk kaleyi düşündüğü bir maç vardı şl'de...

alt + 168 dedi ki...

kewell'ın bordeaux'a attığı gol. daha yeni üstelik listeye göre. (bkz: 26 şubat 2009 galatasaray bordeaux maçı)

frodo555 dedi ki...

Hepsi bir tarafa, asıl yardıran şu videonun yorumunda da var tube'ta: Recep'in malmö dönüşü uçakta kaleci engine : ''Ya Engin sen de çok alem adamsın, benim çektiğim bir şuta atlıyorsun sanki tutabileceksin gibi'' dediği rivayet olunur...

felix mourinho dedi ki...

yok yok bu yazının 2.bölümü gelir gibi geliyor bana. pierre'in gençlerbirliği'ne kupada attığı ve çatala giden şut, hagi'nin rapid wien'de topun dibine sağ ayak ile vurması, arif erdem'in manchester'a attığı golün şutu...

neler var neler...

Adsız dedi ki...

yılmaz özlemin de her golü girer bu listeye.. asydeki glasgow maçında jardel ve hakan ünsalın attıkları goller de nefistir...ha bide elano var yakın geçmişten :)

Yasin dedi ki...

Hakan Unsal'da konusulan vole/fuzesini sag ayakla yollamisti galiba, bambaska bir anlam katar gole.
Besiktasli Metin III (simdi devler liginde) bir GS macinda Sami Yen'de, 1-1 biten bir macta yine gelisine (muhtemelen kornerden) muthis bir fuze cikarmisti ciplak gozle gordugum en guzel gollerdendir bu ikisi, bir digeri Elano bu sene, bir unutulmaz da Arif'in Bursa'ya tac cizgisinde donerek attigi ve uzak doksana giden sutudur.

a-town dedi ki...

e kewell??!! durduğu yerden topu 25 metre ötedeki kaleye falsosuz malsosuz ip gibi gönderip yakın doksana asan başka bir adam görmedim "türk futbol tarihinde".

sin dedi ki...

Bolic'in manchester United a attıgı ve sonra kendısının bıle nasıl oldugunu 10 saniye anlamadıgı gol....

Adsız dedi ki...

haginin monacoya, hakan unsalin rangersa deividin chealskiye kewellin bordeauxa ve nihatin ceklere son golu

diren ayhan dedi ki...

Alternatif gol listesi uzar gider de :D ben asıl Prekazi nin yoruma bittim :D "ded vurazakmısın? dedim vurazağım tabi nooluzak" :D Nası lan? nası emin oldun kendinden adam ööle :D

Yasin dedi ki...

Mehmet Topal'da listelere en tepeden girdi dunku goluyle