24 Temmuz 2008 Perşembe

TÜRK FUTBOLU'NUN EFSANE KADROLARI 6/10: ESKİŞEHİRSPOR 1969-73


















1969-70, 1970-71 ve 1972-73 sezonlarında lig ikinciliği, 1970-71 sezonunda Türkiye Kupası Şampiyonu, 1969-70 yılında aynı kupanın finalisti ve 1970-71 yılında Fuar Şehirleri Kupası'nda (UEFA) efsanevi bir Sevilla maçı sonrası ikinci tur. 1969-73 yılları arasındaki dönemde bu başarıların tümünün altına imzasını atan Eskişehirspor tam anlamıyla 43 yıllık kulüp tarihinin en büyük başarısına imza atmıştır. Üstelik bu başarıları ölümsüz yapan kulübün kuruluş yılı olan 1965'in sadece 4-5 yıl sonrasına rastlamalarıdır. Bu anlamda kulüp Türk futbol tarihinde Trabzonspor'dan sonra şampiyonluğu Anadolu'ya götürmeye en çok yaklaşmış takımdır. Kırmızı Şimşekler bu yüzden unvanını sonuna kadar hakeden bir takımdır.













Yıllar geçtikçe bu unvanın üzerine "ters gelen takım" unvanı da eklenmiştir. Tabi bu başarıya imza atan kadroyu anmamak olmaz. Mümin, İlhan, Necdet, Abdurrahman, Süreyya, Doğan, Halil, Kamuran, İsmail, Nuri, Nihat (Atacan), Vahap, Fethi (Heper) , Büyük Burhan ve Ender (Konca)'den oluşan efsane kadro o dönemde A Milli takıma tam 8 oyuncu vermektedir ki bu unvanı 2000 yılında Galatasaray ancak kırabilmiştir. Efsanevi "Fethi, Nihat, Ender Filelere Gönder" tezahüratı yine bu kadronun bir ürünüdür.



















Türk futbolunun en spektaküler kadrolarından birinin şampiyonluk kazanmadan dağılmış olması bana sorarsanız büyük bir eksikliktir ki bu anlamda 1974 yılının Hollandası ve 1982 yılının Brezilyasına çok benzemektedir. Her yönüyle şampiyonluğa yakışacak ama o unvana hiçbir zaman erişememiş bir kadro. Türkiye'nin ilk amigosu efsane "Amigo Orhan"ın başını çektiği 15.000 kişilik topluluklarla deplasmana taraftar çıkarması yapmaya sebebiyet veren kadro. Kadınların deplasmanda onları izlemek için bileziklerini bozdurduğu traktör üzerinde deplasmana götüren kadro, Abdullah Gegiç'in kulübede harikalar yarattığı kadro. Yukarıda bahsettiğimiz efsane maçta Sevilla'yı deplasmandaki maçı 1-0 kaybetmiş ve kendi evinde 1-0 mağlup duruma düşmüşken Fethi Heper'in son 10 dakikadaki 3 golüyle kazanıp tarihi değiştiren kadro.....























Efsane kadronun 4 nesil sonrasında takım İkinci Lig'den geri döndü. Bu sene kırmızı şimşek Eskişehir semalarında yine çakacak. Biz de her golde o efsane takım geri dönüyor mu diye birbirimize soracağız. Umarım.


















Efsane Kadrolar

6 yorum:

Adsız dedi ki...

sayın flying dutchman, bundan önceki efsane kadrolar postunuzda (kocaelispor), bir soru sormuştum fakat cevap alamadım. sizden cevap alamayınca başka kaynaklarda aramaya kalktım, yine kesin bir bilgiye ulaşamadım. müsadenizle sorumu yineleyemek isterim, kopyala yapıştır yaparak:

efendim, hafızam beni yanıltmıyorsa, o takımdaki en önemli oyunculardan, şahsıma göre zamanının en iyi sağ açığı, fenerbahçe'den gelen ümit birol'u unutmuşsunuz. lakin, kendisi o yıllarda takımda mıydı değil miydi tam emin olamadım. cevap yazıp, hafızamın beni yanıltıp yanıltmadığı konusunda bir bilgilendirmede bulunursanız çok minnettar olurum, saygılar.

Gorky dedi ki...

Bu arada geçenlerde bir sohbet sırasında lafı geçmişti, Fethi Heper daha sonraları akademik kariyer yapmış ve profesör olmuştur. Zannediyorum futbolculuktan profesörlüğe geçen kimse yoktur.

Adsız dedi ki...

75-81 Trabzonspor'u da incelemeyi düşünüyor musunuz?

Adsız dedi ki...

Evet aynen öyle şu anda Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu Dekanıdır kendisi.

Flying Dutchman dedi ki...

@özkan öztürk

evet Trabzonspor'u inceleyeceğim ama o dönem mi yoksa Şenol Güneş dönemi mi karar veremedim, sanırım birincisi olacak

@blogun yeni CEO'su gorky :)

prof. olmasa da tahsilli bir hayli oyuncu var, şu yazıya göz gezdiriniz lütfen....

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2008/05/fc-sper-zeka-rovers.html

@stoudemarion

gecikme için kusura bakmayın, Ümit Birol kıvırcık saçları, yanmış yüzü ile tanınan iyi bir sağ açıktı, incelediğimi 1992-93 döneminde Fenerbahçe'deki son sezonunı geçirdi ve ardından Kocaelispor'a geldi. Yani 1 sene sonraki kadroda kesinlikle yer alıyordu, zira İstanbul'Da Galatasaray'ın 5-4 üstünlüğü ile biten maçta durumu 3-2'den 3-3'e getiren golu atmıştır .Fenerbahçe ve Kocaelispor maceralarından sonra Eskişehirspor ve Adanademirspor formaları da giymiştir.

Ki kendisi youtube'da çok dönen Levent Özçelik efsaneli GS-FB maçında saha içinde yerde yatarken röportaj veren ve maç sonunda ceza sahasının 9 metre dışında olan pozisyona kesin penaltı idi diyen bir futbolcudur. Buyurun

http://www.youtube.com/watch?v=GzRYR1X5cJI

Adsız dedi ki...

flying dutchman,

teşekkürler cevap için. geç olsun güç olmasın efendim :) lakin şöyle bir şey var ki, ümit birol'un orta sahadaki pozisyona penaltı diyecek kadar futbol katili bir adam olmayacağını varsayarak biraz daha detaylı araştırınca http://www.youtube.com/watch?v=biSIPUoE8bM linkindeki video çıktı karşıma, ki bu videoda görüyoruz ki, o orta sahadaki pozisyondan sonra hakikaten bir penaltı pozisyonu var ve bu kısım diğer videoda kesilip atılmış, muhtemelen izleyenleri biraz güldürmek adına. belirteyim dedim :)

bunun dışında, fazla yorum bırakmayan, ama blogu daima takip eden biri olarak belirtmeden geçmeyeyim ki çok iyi bir iş çıkarıyorsunuz, umarız devam edersiniz. kolay gelsin..