4 Mart 2010 Perşembe

ULTRAS JAGIELLONIA BIALYSTOK





























Polonya'nın ve Avrupa'nın en özgün taraftar oluşumlarından birisi. Uzun süre Polonya ikinci liginde mücadele eden ve ancak 3 sezon önce Ekstraklasa'ya yükselen Jagiellonia Białystok takımının 25.000 kişilik Hetman Stadı'nı hemen hemen her maçta dolduruyorlar. Uzun süre ikinci ligde takımlarına verdikleri destek, onların Polonya futbolundaki şike skandalları sebebi ile Arka Gdynia and Gornik Leczna'nın küme düşürülmeleri sonucu 2007-2008 sezonunu ikinci sırada bitirerek birinci lige yükseldi ve 2 sezon önce 16 takımlı ligi 14. sırada bitirerek ligde kalmayı başardı. Geçtiğimiz yıl 8. oldular. Şu anda da 12. sıradalar. Polonya taraftar kültürünün en önemli özelliği takımlarına olan karşılıksız bağlılıkları. Nitekim ülkede 3. hatta 4. ligdeki bazı takımların ortalama taraftar sayıları birinci ligdeki takımlarla yarışıyor. Kısacası bizim Türkiye'de Eskişehirspor ve Adanademirspor örneğinde gördüğümüz destek Polonya'nın geneline hakim durumda. Takımın bugüne kadar hiçbir kupa veya lig şampiyonluğu yok. Ligdeki en iyi dereceleri 1988, 1989 ve geçtiğimiz sezon aldıkları sekizincilik. Ama buna rağmen destek her daim sürüyor.
















Enine sarı-kırmızı formaları sebebi ile "arılar" olarak da alınan Białystok'lu taraftar grubunun, Polonya'nın önde gelen gruplarından Wisla Krakow'lu taraftarlarla karşılıklı ilişkileri var. Rekabet içinde oldukları taraftar grubu ise Legia Varşova taraftar grubu Nieznani Sprawcy. Tabii bunda Wisla Krakow'un ezeli rakibi Cracovia Krakow'un taraftar grubu Opravcy'nin Legia fanları ile arasının iyi olmasının da payı var. Yani bir nevi "dostumun düşmanı benim de düşmanımdır" felsefesi var.





























Yukarıdaki koreografi grubun felsefesi hakkında güzel bir örnek. The Godfather temalı koreografideki pankartta aşağıdaki ifadeler yer alıyor.

"Arkadaşlık herşeydir
Yetenekten daha önemlidir
Güçten de
Hiçbir zaman unutma"

"Ultras Jagiellonia Białystok - Her zaman aydınlık tarafta"

Tribün Grupları

1 yorum:

dt.ibo dedi ki...

bir de bu Bialystok'un bir Zubrowka diye bir Bizon Votkası vardır (yani şişede öyle yazıyor, sanırım bizonların otladığı yerle alakalı bir durum da olabilir) Elma suyuyla karıştırıp içimine doyum olmaz.