12 Ağustos 2009 Çarşamba

DUBIOUS GOALS COMMITTEE



















Dünyanın en gereksiz futbol örgütü, oluşumu ya da mercii hangisi olabilir. Hayır, Bülent Uygun'un kişisel internet sitesi değil. Her ne kadar alanında iddialı olsa da. Bana sorsalar meşhur IFHHS yani Uluslararası Futbol Tarihçileri ve İstatistikçileri Federasyonu derdim. Hani, dünya sıralamasında Sevilla'yı İspanya yedincisi ve Şampiyonlar Ligi'nden elenmişken, duble yapan Manchester United'ın üstünde gösteren bizim gazetelerin çok sevdiği kurum var ya işte o. Ama o da değil. Tartışmalı Goller Komitesi. Orijinal adıyla Dubious Goals Committee. Komitenin görevi şu. Premier Lig'de atılan herhangi bir golün eğer kimin tarafından kaydedildiği muallaktaysa bu komite bunu belirliyor. Evet tek görevi bu. Örneğin kaleciyi şaşırtan ve defansa çarparak ağlara giden bir şut, serbest atıştan gelen topa vurulup vurulmadığı belli olan bir kafa vuruşu gibi. Eski hakem ve futbolcuları içeren 3 kişilik bir ekip. Örneğin defansa çarparak ağlara giden bir topta, topa vuran kişinin vuruş gücü, topun defansa çarptıktan sonra aldığı ivme ve yön değiştirmesi gibi noktaları videodan inceleyip karar veriyorlar. "Bunun önemi ne?" diyeceksiniz. Özellikle golcüler açısından gol krallığını etkileyen bir durum bu. Kulüp arşivleri için de önemli rol oynuyorlar. İlginç olan durum bu komitenin üyelerinin gizli tutulması. Gerekçesi de "üyelerinin baskı altında kalmamaları". Yahu Akademi üyeleri mi bu adamlar da Oscar seçimi için baskıda kalacaklar? Alt tarafı senede 3-4 kere iş düşüyor zaten. Sadece Premier Lig'e bakıyorlar, zira alt liglerdeki tartışmalı gollere takımların kendisi karar veriyor.

Tabi maaş tutarlarını merak etmiyor değilim. Yılda 3-4 kere toplan, her toplantı en fazla 3-4 saat sürsün, en 4.000 pound hesaba yatsın her ay, oh ne âla memleket. Bu komitenin bir başvuru formu yok mudur, ya da KPSS'den kaç puan gerekir, hemen başvurayım.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

KPSS puani yetmez, Ingiliz dayinin veya bir tanidiginin olmasi lazim federasyonda. Anlattigin surec sadece bizim ulkede olabilecek bir ise benziyor. Bir de merak ettigim golun supheli olup olmadiginin belirlenmesi icin kim basvuruyor, neye gore bu abilere is dusuyor.

Adsız dedi ki...

Bence çok gereksiz görülecek bir hadise değil.Nitekim sözleşmesinde gol başına para olan futbolcular da var bu tür muallak durumlarda büyük ihitmal ya futbolcular ya da onların menajerleri başvuruyorlardır...

Anıl dedi ki...

Bence de çok gereksiz bir komite değil. Adamlar tabii ki bu görevi tam zamanlı sürdürmüyorlardır. Türkiye'de de bütün yıl boyunca projenin altına atmış olduğu bir imzayla 500 bin dolar kazanan şehir bölge planlamacılar var. Onlar da görünürde bütün yıl yatıyorlarmış gibi görünüyorlar ama kazın ayağı öyle değil tabii... O mevkiye gelebilmek için yaptıklarına sayın.

varol döken dedi ki...

picasso bir restorana gitmiş... restoranın sahibi gelmiş hemen, elinde bir peçete... üstat şuraya bir karalama yapar mısınız demiş... picasso, 5 dakikada bir şeyler karalamış, vermiş: 80 dolar lütfen... restoran sahibi şaşırmış: ama sayın picasso 5 dakikada karaladığınız bir şeye bu para çok değil mi? picasso: 5 dakika + 80 sene dostum, 5 dakika + 80 sene

(2. cümleyi tekrarladım ki etkili olsun, nasıl etkilendin mi daçmın?)