7 Ağustos 2008 Perşembe

FBK KAUNAS

















Şampiyonlar Ligi grup mücadelesi en azından sürpriz bir takıma ev sahipliği yapacak bu yıl. Bunun müessibi Litvanya'nın ikinci büyük şehri Kaunas'ın futbol takımı FBK Kaunas. Başka hiçbir yan faktör olmadan sahada oynadığı futbolla 2008-09 sezonunun ilk sürpriz çıkışına imza attılar. Geçtiğimiz sezonun UEFA Kupası finalisti Glasgow Rangers'ı Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda, İskoçya'da 0-0 biten maçın rövanşında 2-1 mağlup ederek 3. tura yükseldiler. Buradaki rakibi Bosna Hersek Şampiyonu FK Modriča'yı rahatça kupa dışına iten Danimarka Şampiyonu Aalborg olacak. Yani ya Aalborg ya FBK Kaunas ŞampiyonlarLigi'nde olacaklar bu sene. Ancak incelendiğinde Litvanya kulübünün başarısının tesadüf olmadığını görüyoruz. Çünkü ilginç ve futbolun ne kadar güzel bir oyun olduğunu bir kez daha ortaya çıkaran bir hikayesi var, pilot takımın ilişkide olduğu takımdan daha ileriye gitmesi mümkün mü? İşte Kaunas bunu başarmak üzere.

1960 yılında BK Kaunas kurulmuş bir kulüp. Demir perde yıkıldığında FBK Kaunas ismiyle Litvanya liginde mücadele etmeye başlıyor takım. Son 9 senede ise 8 şampiyonluk kazanıyor, sadece 2005 yılında ipi Ekranas göğüslüyor. Bunun dışında son yıllarda Litvanya Ligi'ne damga vurmuş durumdalar. Bunun tek bir nedeni var. İskoçya'da çok fazla sevilmeyen ama söz konusu ülkede hisselerinin çoğuna sahip olduğu Hearts'ın pilot kulübü olarak Kaunas'ı seçen Vladimir Romanov. Hisselerinin üçte birini elinde bulundurduğu Litvanya'nın gelişen bankalarından Ūkio bankas'ın patronu aynı zamanda Romanov. Son birkaç yıldır Hearts'ı Portekizli ve Litvanyalı oyuncularla İskoçya Ligi'nde Rangers, Celtic ikilisinin arasına sokmaya çalışıyordu. Olmadı, geçtiğimiz sene bu politika tamamen çöktü. Bu sene tekrar toparlanmaya çalışacaklar. O bunları yaparken Edgaras Jankauskas, Bruno Aguiar, Andrius Velička, Nerijus Barasa, Marius Žaliūkas, Roman Bednář gibi Kaunas oyuncuları kiralama yoluyla Hearts'a gittiler. Bu pilot takım olma süreci onlara yaradı ve Romanov aralarına girmeye çalıştığı İskoç devlerinden Rangers'ı Hearts ile değil Hearts'a oyuncu yetiştirsin diye stepne tuttuğu kulüple yıkmış oldu. Belki de ilk defa yaptığı yatırımların bir karşılığını alacak 3 yıldır. Aalborg engel olmazsa. Tabi Hearts'a kiralanmak için yine sıra bekleyen Pascal Mendy, Nerijus Radžius, Rafael Gaúcho gibi isimlerin Edinburgh biletleri iptal olur büyük ihtimal.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu ruslar virüs gibi heryere yayılıyorlar :))

Tat almıyorum artık bugun kü ortamdan ve dönen dolaplardan.

şu bet işi olmasa valla billa maç bile seyretmeyeceğim,evde lig tv var ancak Fenerin maçlarına bakıyorum o da eğer zevkliyse değilse bahis yaptığım diğer maçlara bakıyorum...

taraftarından,futbolcusuna,yöneticisinden klup başkanına herkes bi hoş bugunlerde

Ferman

Etkinson dedi ki...

Kaunas denilince ilk aklima nedense Zalgiris Kaunas geliyor, basketbol geliyor. Futbolda da kipirdanmalari hos oldu.