18 Ağustos 2008 Pazartesi

KAHROLSUN DİSCO DİSCO PARTİZANİ TİRAN








Barad-dur cuma günü ulaştırdı bu insanı yerlere yeksan edecek haberi. Daha önce memleket insanının youtube'a olan sevgisi ile ilgili bir yazı yayınlamıştık ve kinaye ile karışık "youtube kapanmalı" şeklinde bir yoruma ulaşmıştık.





Tamam türk kullanıcıların özellikle futbol konusunda çığır açtıkları nice video görmüştüm ama böyle bir işe imza atacaklarını hiç düşünmemiştim. Takip eden ya da tanıyan var mı bilmiyorum, Shantel adında Hırvat asıllı Alman bir dj var müzik dünyasında. Asıl adı Stefan Hantel. Bugün Romanya ile Ukrayna arasında kalan Bukovina Bölgesi'nden Almanya'ya gelen göçmen ailelerin bir mensubu. Doğal olarak da etnik Balkan müziklerini kullanan bir dj. 2007 yılında "Disco Partizani" isimli bir albüm çıkardı piyasaya ve birkaç kez de Türkiye'yi ziyaret etti. Albümün aynı adlı şarkısına bir de video çekti. Tamamen İstanbul görüntülerini içeren. Hem de öyle alışageldiğimiz "yabancı eliyle gösterilen İstanbul görüntüleri" değil. Gayet şehri ziyaret etmeyi özendirecek bir video. Buyrun burada klip. Buraya kadar her şey normal.

Hikaye burada başlıyor. Fenerbahçe taraftarları büyük bir ihtimal Şampiyonlar Ligi ön eleme maçından sonra intenete girmişler. Youtube'u açıp "search" kısmına partizan yazmışlar. Youtube'un önlerine getirdiği her videoya dalıp (doğal olarak) küfür basmışlar. Yalnız şöyle bir problem var. Bulaştıkları videolardan birisi de Shantel'in şarkısı. Adında "partizan" geçiyor ya, "tutmayın beni kardeşler Fenerbahçemiz adına" diyerekten dağıtmışlar ortalığı. Dahası var, bir kısım muhalefet de (büyük bir ihtimal Galatasaray taraftarları) karşı saldırıya geçmiş. Ben karnıma ağrılar girene kadar güldüm. Adamın milliyetinden tutsan olmuyor. Partizan Sırp takımı, adam Hırvat asıllı. Klip İstanbul'un güzelliklerini gösteriyor. Kullanılan "partizan" kelimesi de "parti taraftarı" anlamına gelen ve dünya üzerinde "devrim" ideolojisiyle özdeşleşmiş kelime olan partizan. Yani şarkının ne futbolla, ne Fenerbahçe ile ne "genç" Semih'le ne Partizani Tiran'la ne Gençlerbirliği ile ne Diyarbakır'ın yıllar önceki forveti Hakikat ile ilgisi var. Ama "partizan mı arkadaş, açın önümü". Şarkıyla ilgili yorumlar, son sayfalara doğru " Fenerbahçe will f.ck you, you f.cking Serbians" ve "Ne oldu F5'liler beraberlik zor kurtuldu, oley disco Partizani" yorumlarına bırakmış kendisini.

Bu şarkıyı artık her dinlediğimde bunu hatırlayıp güleceğim. Tekrarlıyorum, youtube yasaklanmalı (!).

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Galiba internete sadece TC kimlik numarasiyla girilebilmesinin vakti gelmis. Ikinci bir onlem olarak da Turk genclerine Ingilizce dersleri yasaklanmali en kisa surede. Bu konuda Edibe Sözen'i goreve davet ediyoruz :)