21 Ağustos 2008 Perşembe

KUŞ YUVASI'NDA HESAP GÜNÜ

























Önümüzdeki Cumartesi akşamı Beijing Olimpiyat Stadı, nam-ı diger Kuş Yuvası’nın tribünlerinde erkekler futbolunun finali Arjantin-Nijerya maçını izlemek için yerlerini alacak insanlar, 12 yıllık bir nostaljiye ve bu nostaljiden doğan rövanş mücadelesine tanık olacaklar. Zira bu 2 ülkenin Olimpik milli takımları 1996 Atlanta Olimpiyatları’nın finalinde Georgia eyaletinin Sanford Stadı’nda karşı karşıya gelmiş ve bu efsane maç belki de bugüne kadar Olimpiyat oyunlarında oynanan en zevkli maç olmuştur. Bir kere bu maçı efsane yapan her iki takımın kadrolarıdır. Nijerya’da 23 yaş üstü futbolcu kontenjanından kadroya cağırılan Uche Okechukwu, henüz yirmili yaşlarının başında olan Celestine Babayaro, Emanuel Amunike, Jay Jay Okocha, Taribo West, Nwankwo Kanu, Victor Ikpeba, Tijani Babangida, Daniel Amokachi gibi isimler, Arjantin’de ise Javier Zanetti, Marcello Gallardo, Roberto Ayala, Claudio Lopez, Hernan Crespo, Fabien Cabellero, Ariel Ortega gibi isimler yer alıyordu. Bu finali anlamlı kılan bir başka özellik, Nijerya’nın yarı finalde Brezilya’yı son dakikasına 3-2 mağlup girdigi maçta Kanu’nun önce duraklama dakikalarında daha sonra da uzatma dakikalarında attığı altın golle 4-3 mağlup ederek finale gelmiş olmasıdır.

Final maçının henüz 3. dakikasında Arjantin 22 yaşındaki Claudio Lopez’in kafasıyla öne geçer. 28’de 18 yaşındaki Celestine Babayaro skoru 1-1’e getirir. 50. dakikada Taribo West 22 yaşındaki Ariel Ortega’yı indirir. 23’lük Hernan Crespo penaltıyı ağlara gönderir. 74. dakikada 24 yaşındaki Daniel Amokachi çok şık bir vuruşla skoru 2-2’ye getirir. 90. dakikada Arjantin Amunike’yi sol kanatta indirir. Okocha’nın kullandığı serbest vuruşta Arjantin defansı Nijerya forvetini ofsayta düşürmek ister ama beceremez. Amunike bomboŞ yarım voleyi yapıştırır. Altın madalya Nijerya’ya gider. Böylece 2 sene önce kuzeyde Massachusettes’in Foxboro Stadium’unda Maradona’lı kadroya kaybettikleri 2-1’lik maçın rövanşını alırlar. Şimdi hesap günü yine yaklaştı. Cumartesi yine güzel bir mücadele izleyeceğiz gibi görünüyor.

2 yorum:

selaminko dedi ki...

bu iki takım yakın zamanda ya U-17 ya U-21 tam emin degilim dunya sampiyonasında finalde karsılasmıstı. Messi'nin Altın Top kazandıgı turnuvada.Mikel Obi'nin falan parladıgı turnuva. bence bu mac iste o finalin rovansı olacak. O macı da 2-1 arjantin almıstı.

turhanatakan dedi ki...

sanırım isaac promise de oynamıştı o maçta. en azından o turnuvada adını duymuştuk diye hatırlıyorum.

yazıda bahsi geçen atlanta 96 finali ise beşiktaşlı arkadaşların amokachi'ye yanmalarına tekrar tekrar yol açacak bir maçtı. arjantin savunmasının çaresizliğini hatırlıyorum amokachi karşısında ki yazıda zaten o savunma oyuncularının kimler olduğuna değinilmiş.