13 Ağustos 2008 Çarşamba

MARS'TAN BİR KARTAL GELİYOR DÖNE DÖNE

























Futbola ülkelerinde başlayıp kısa süre sonra yurt dışına çıkan oyuncuların üst düzey kulüplerde oynadıktan sonra, bir nevi vefa borcu olarak ülkelerine dönmeleri ünlüdür. Genelde 33-34 yaşından sonra bu yola başvururlar. Rui Costa, Mkalele, Cocu, Davids gibi futbolcular bunun örnekleri. Hatta Henrik Larsson gibi futbola başladığı kulüplere dönenler de var. Tabi bizde bu yaş sınırı en fazla 30. Yurt dışında varlık gosteremeyen soluğu gerisin geriye Türkiye’de alıyor. Nasıl olsa kapılar 13 yaş 2. el araçlar için ardına kadar açık. Hollanda’nın “Roadrunner”ı Marc Overmars da bunu yapacak önümüzdeki hafta sonu. Ama ilginç olan onun bu işi futbola 4 yıl ara verdikten sonra yapacak olması.

Marc Overmars futbola Hollanda’nın SV Epe kulübünde başladıktan sonra 17 yasında Go Ahead Eagles ile profesyonel futbola geçmiş bir isim. Willem II ve Şampiyonlar Ligi şampiyonlugunu kazandığı Ajax maceraları ardından 24 yasında yurt dışına çıkıp Arsenal ve Barcelona da top koşturduktan sonra 2004 yılında futbola başladığı Go Ahead Eagles’in başına teknik menajer olarak döndü. 4 senedir oradaydı. Geçtigimiz sene takım Eredivisie’ye yükselme hedefinden çok uzak bir yerde ligi bitirince hadiseye el koymaya karar verdi. 35 yaşında futbola dönüyor. Birkaç hafta önce Jaap Stam’ın jübile macında fena degildi. Gerçi maç bir jübile maçında tribünlerde kavga çıkan ender maçlardan olduğu için tribünleri takip etmekten Overmars’ın oyununa pek dikkat edemedik. Gelen yorumlar çok fazla dakika almasa da en azından varlığının onemli olacağı yönünde. Cuma günü Fortuna Sittard maçıyla Deventer kentinin sakinleri futbol efsanelerinin sarı kırmızı formayla tam 17 sene sonra sahaya çıkmasını izleyecekler.

Overmars dedik bir de anektodla bitirelim. Euro 2000. Efsanevi Hollanda-İtalya maçı. Hollanda Overmars’la bir atak gelistirir. Sonuç alamaz. Kamera oyuncuya yakın çekim yapar. Maçı izlediğimiz TRT’nin yetenekli spikerlerinden Yalcin Çetin şöyle der. “Marc Overmars….İsmi “Mars’ın üstünde” anlamına geliyor….Futbolu da öyle”….2 dakika kendime gelemedim bu cümleden sonra onu bilirim.

Hiç yorum yok: