18 Mart 2010 Perşembe

REKLAMIN DA BEŞİĞİ





















İngiltere reklam ve sponsorluk anlasmalarının cenneti adeta. Arsenal, Chelsea ve Manchester United forma reklamı gelirlerinden muazzam rakamlar kazanıyorlar. Endüstriyel futbol denen şeyin doğduğu yerin, bu konuda lider olması çok büyük bir sürpriz degil. Sürpriz bu konunun öncülüğünü yapan takımdan. İngiltere lig tarihinde ilk kez hangi takım forma reklamı kullandı dersiniz. Manchester United?, Nottingham Forest? Ipswich Town? Everton?….Hiçbirisi değil. 1979 yılında “Hitachi” reklamlı formalarla boy gösteren Liverpool bu konuda ikinci sırada geliyor. Peki birinci kim? Kettering Town. Kiiiiim? Kettering Town evet. Hikaye 1975 yılına dayanıyor.

Wolverhampton Wanderers’ın golcü futbolcusu Kuzey İrlandalı Derek Dougan 1975 yılında futbolu bıraktığında bölgesel ligde mücadele eden amatör lig ekibi Kettering Town’un CEO’su olarak çalısmaya başlıyor. İlk icraati ile de dünya tarihine geçiyor. Kentin önde gelen lastik üreticisi Kettering Tyres firması ile yaptığı sponsorluk anlaşması ile takım 24 Ocak 1976’da üzerinde firmanın adının yer aldığı formalarla sahaya çıkıyor. Sadece 4 gün sonra İngiltere futbol federasyonu o yıllarda henüz forma sponsorluğuna izin vermediginden söz konusu reklamın formadan kaldırılmasını istiyor. Bunun üzerine Dougan tilki kurnazlıgı ile ilgili yazının son bolümünü kaldırıp “Kettering T”ibaresine donüştürüyor. Bir sure takım bu forma ile mücadele ettikten sonra FA daha fazla dayanamayarak ve kulübü 1000 pound cezaya çarptırmakla tehdit ederek formadan tüm yazıyı kaldırtıyor. Böylece dünya tarihinin ilk forma sponsorluğu denemesinin ömrü 1 yıl bile sürmüyor.




















İlginç olan bu furyayı baslatan Kettering Town’ın 3 Haziran 1977’de federasyonun sponsorluk yasasını kabul ettikten sonra sponsor bulamaması.

Hiç yorum yok: