29 Ağustos 2008 Cuma

TÜRK FUTBOLUNUN EFSANE KADROLARI 8/10: GÖZTEPE 1965-70



















Serinin 6. halkasında incelediğimiz Eskişehirspor, 1969-73 yılları arasında Türkiye Ligi'nde fırtına gibi eserken batısında kalan, İzmir adlı bir şehrin sarı kırmızılı bir takımı Galatasaray'ın 2000 yılında kaldıracağı UEFA Kupası için sarı kırmızı rengi Avrupa'ya ezberletmeye başlamıştı bile. Göztepe Spor Kulübü. İzmir ekibinin 1968-70 yıllarındaki Avrupa performansını bugün Türk futbol tarihinde gerçekleştiren tek takım var o da Galatasaray (1999-2000 ve 2000-2001 sezonları).



1963-64 sezonunda ligi beşinci sırada bitiren Göztepe o zamanki adıyla Fuar Şehirleri Kupası olan UEFA Kupası'na katılmaya hak kazanır. İlk turda Romanya'nın Petrolul Ploieşti takımına elenir. 1964-65 sezonunda ligdeki pozisyonunu 1 sıra üste taşırlar. 3 büyüğün ardından dördüncü. sırayı alarak aynı kupaya bir kez daha katılma hakkını elde ederler. Bu sefer performansı bir basamak yukarı taşırlar ve 2. tura yükselirler. Alman 1860 Münih kendi evileride 9-1 mağlup ederek eler Göztepe'yi. Ama bu skor Göztepe için içinden ders çıkarılacak bir mağlubiyet olur sadece. Bunu ilerideki yıllar gösterecektir. 1965-66 sezonunda beşinci sırayı alır takım. Yine aynı kupa, yine hüsran. İlk turda İtalyan Bologna'ya elenirler. 1966-67 sezonu. Ligde yine 1 sıra üste çıkar Göztepe ve yine 3 büyüğün ardında 4. sırada bitirir. Fuar Şehirleri Kupası yolu gözükmüştür izleyen sene yine. Ama bu sefer işler farklıdır. Bir fırtınanın geleceğinin sinyali verilir, ilk turda Belçika'nın Antwerp, 2. turda İspanyol devi Atlético Madrid'i kupanın dışına iterler ama 3. turda Yugoslavya'nın FK Vojvodina takımına elenirler. 1967-68 sezonunda içerde yerlerini kaybetmezler. Yine dördüncülük, ve izleyen sezon Avrupa'da yaptıkları devrim. Yine bir dev Olympique Marsilya'yı eleyerek çıkarlar yola. İkinci turda Romen Argeş Piteşti'yi kupanın dışına iter, üçüncü turda OFK Belgrad'ı. .eyrek finalde Hamburg karşısında hükmen tur atlarlar. Yarı final....Bir türk takımının Avrupa'da yükseldiği en yüksek seviyedir o güne kadar. İlginç olan bugün futbol dünyasında esamesi okunmayan Macar Ujpest onları eler. Newcastle United kupayı müzesine götürür. Avrupa'daki bu maraton onların 1968-69 sezonunda ligi yedinci sırada bitirmelerine neden olur. Ama Türkiye Kupası'nı kazanırlar. Bu Avrupa Kupa Galipleri Kupası demektir. 1969-70 yılında bu kupada da önce US Luxembourg'u, sonra John Benjamin Toshack'lı Cardiff City'i elerler ama Roma'ya elenerek çeyrek finalde kalırlar.

Bu yazdıklarımızın özeti şu demektir. Göztepe 1963-68 yılları arasındaki 5 sezonda hiçbir zaman beşincilikten aşağı düşmemiş ve 1968-69 ve 1969-70 sezonlarında Türkiye Kupası'nı müzesine götürmüş ve üstüste 6 sezon boyunca Avrupa Kupaları'nda mücadele etmiştir.Bu Avrupa rekoruna bugün Türk futbolunun 4 büyüğü bile zor ulaşıyor. Üstelik bu başarıyı tamamen türk oyuncularla mücadele ederek gerçekleştirmiştir. 1967-68 sezonunda bu efsane kadronun forveti "Buldozer" lakaplı Fevzi Zemzem 19 golle ligi gol kralı olarak bitirmiştir.





















O yıllarda mücadele eden Göztepe'nin efsane kadrosundan alıntı yapalım. 1968-69 UEFA Kupası'nda yarı final yolculuğunun başladığı İzmir'deki Marsilya maçının kadrosu. Bu kadronun başında yer alan efsane isim Adnan Süvari İngiltere'de öğrenim görmüş, tam 6 dil konuşabilen bir istikrar sembolü olarak Türk futbolunda yer etmiştir. Nitekim 1961 yılında geldiği teknik direktörlük görevinde 12 sene kalarak, aynen Sir Alex Ferguson gibi ilk senelerinde kötü sonuçlar almasına rağmen daha sonraları bir efsane yaratmıştır. Yukarıdaki oyuncuların bir çoğu Göztepe tarihinin en önemli isimlerinden, futbolcu avcısı Abbas Göçmen tarafından tüm Anadolu'nun taranmasıyla Türk futboluna kazandırılmıştır.

Ali Artuner-(Küçük) Mehmet Işıkal-Çağlayan Derebaşı-Hüseyin Yazıcı-(Büyük) Mehmet Aydın-Ali İhsan Okçuoğlu-Ertan Öznur-Nihat Yayöz- "Buldozer" Fevzi Zemzem-Gürsel Aksel- "Bombacı" Halil Kiraz

Böyle bir efsanenin sadece 1 sene önce amatör ligde mücadele etmesi. Tarihin en büyük çöküş hikayelerinden birisidir Göztepe'nin hikayesi. Geçtiğimiz yıl gruplarından çıkarak 3. Lig'e döndüler. Onlardan hemen sonra Türk futboluna damgasını vuracak Eskişehirspor'un kaderini geri çevirmesi 10 yılı buldu. Bu sezon ancak Türkiye 1. Ligi'ne dönebildiler. Umarız bir diğer efsanenin dönmesi o kadar uzun sürmez. Çünkü efsaneler kolay yaratılmaz. Aynen 17 sene kulübün formasını giyen Nevzat Güzelırmak'ın aşağıdaki sözleri gibi.

“Büyük paralar karşılığında başka takıma gitmeyi kimse düşünmedi. Ogün arkadaşlığımız neyse şimdi de o. Şimdi yaşlarımız 50 ile 60 arasında değişiyor. Her ay veya 15 günde bir toplanır, ailece görüşürüz. Bu herhalde Türkiye’nin hiç takımında yoktur. Göztepemizin parçalanmasına hiç bir zaman izin vermedik. Biz kendi arkadaşlığımızı, kendi kulübümüzü sevdik. Eğer, gitseydik onlara ihanet etmiş gibi olurduk. Bu kadroya yazık olurdu. Gürsel gitmemiş, Ali gitmemiş, Halil gitmemiş. Benim gitmem yakışık alır mıydı?”

6 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş.babamdan dinlediğim efsane göztepeyi burada da görmek çok hoş.yalnız göztepe geçen sene amatör kümede play-off maçlarında elenerek amatör kümede kaldı,daha sonra aliağa bld. sporu satın alarak 3.lige yükseldiler.

biggins dedi ki...

Efsane kadrolarda ne zamandır beklediğim bir yazıydı. Söylenmeye başlamıştım artık :))

n0s dedi ki...

oooo nerdesin goztepeeeeeee çok ozledik siziiii // 5-2

Adsız dedi ki...

yalnız bir düzeltme de ben yapayım.. göztepe aliağa bld. nin yarışma haklarını satın aldı sadece.. klüp bütün faaliyetlerine devam ediyor..

Unknown dedi ki...

Bahsi geçen takım Göztepe'dir.Bazı arkadaşların onlarca senedir tek aldıkları galibiyet ile bize dil uzatmaları onların kendi problemidir.Göztepe çok büyüktür.Göztepe düşmüştür İzmir'de futbol artık İstanbul futboludur.İzmir TSYD kalkmıştır.Yazın ortasında 10.000 Göztepeliye karşı 300 altaylı 1000 Karşıyakalı olurdu.Şimdi biz yokuz İzmir futbolu yok 2 sene sonra TSYD başlayacaktır.İzmir'de kasıp kavuran şerefiyle düşen bir kulüptür Göztepe.Bank Asya'da son haftalarda doğru belediyeden para söğüşlemeye çalışan takımlar İzmir futboluna birşey katamaz.
Ben dedemden dinledim , dayımdan dinledim o amcasından abilerinden dinlediklerini anlattı.

Ne 1.Lig Ne Avrupa Gördük Önemli Değil Biz Efsane Göztepe'yi Atalarımızdan Dinledik.

Bu pankart 18 yıl sonra 1:lige çıkma maçımızın yapıldığı Antalya Stadın'nda bırakıldı o yüzden yapılmıştı , o 1.lig o Avrupa artık yakındı olmadı.Ama olacak bir efsanenin özlemiyle sarı kırmızının aşkıyla yanıp kavruluyoruz. Kimin ne dediği önemli değil sapına kadar Göztepeliyiz.

GOZTEPEMİZ.NET dedi ki...

gökleri yarıp darmadağın ettiğin gün,
pırıl pırıl yıldızları kararttığın gün,
sen sorguya çekmeden biz soracağız sana,
ey rabbim,
hangi günahımız için güzel günleri çok gördün???

GÜZEL GÜNLER İÇİN GENÇLİĞİNİ VEREN GÖZTEPE SEVDALILARI