19 Ağustos 2008 Salı

TSG 1899 HOFFENHEIM





















Bundesliga'nın geçtiğimiz hafta sonu oynanan ilk haftası sonrası lig tablosuna baktığımızda, en tepede ilginç bir takım çıkıyor karşımıza. Hoffenheim diye bir takım. Tam ismiyle TSG 1899 Hoffenheim. Almanya'nın güneyindeki 35.000 nüfuslu Sinsheim kentinin takımı. Kaç kişi bugüne kadar bir maçını izledi, kaç kişi kadrosundan 3'ten fazla oyuncu sayar şüpheli. Ama dünya futbolunda, bizim de blogda bir kaç kez ele aldığımız planlı büyüme politikasının sonucu bir takım ile karşı karşıyayız, tablonun açıklaması bu. Bundan çok değil 15 ay önce Hoffenheim Alman 3. Ligi olan Regionalliga Süd'de mücadele ediyordu. Bugün Bundesliga'nın zirvesindeler. 2006-2007 sezonunun sonunda söz konusu ligi ikinci sırada bitirip Bundesliga 2'ye yükseldiler. Geçtiğimiz sezon oynadıkları lig farklı ama sıralamadaki yerleri aynıydı. 108 yıllık kulüp Tarihlerinde ilk kez Bundesliga'ya yükseldiler ve ilk hafta Energie Cottbus'u (Merkel'in favori takımlarından) deplasmanda 3-0 ile geçip Schalke ile beraber liderlik koltuğuna oturdular. Muazzam bir başarı. Bu başarının arkasında inanç ve istikrar var. Takımın teknik patronu daha önce Vfb Stuttgart, Hannover 96 ve Schalke 04 gibi üst düzey kulüplerde çalışmış "profesör" lakaplı Ralf Ragnick. Bu göreve 5 yıllık bir anlaşma imzalayarak ve bu imzanın güveni ile geldi. Kadroya baktığınızda bugün Türkiye Ligi'ndeki en zayıg kulübün bile burun kvırıacağı bir dolu isim var. Ama futbol isimlerle değil sahadaki mücadele ve takım uyumuyla oynanıyor. En tanınmış ismi İsveçli Per Nilsson olan bir takımdan bahsediyoruz.


















Kulüp halen bu 5 yıllık planın yatırımlarını yapıyor. Ocak 2009'da yeni stadlarına kavuşacaklar. O zamana kadar SV Waldhof Mannheim takımının evi Carl-Benz-Stadion'ı kullanıyorlar. Şu anda Hoffenheim'ın 2. takımının halen maçlarını oynadığı 6400 kişilik Dietmar-Hopp Stadion'u genişleterek 30.00 kapasiteye ulaştıracaklar. Başkan Dietmar Hopp bu proje için Hoffenheim bölgesini de içine alan Sinsheim kentindeki Rhein-Neckar Arena'ya 40 milyon euro harcıyor. Avrupa'nın en büyük software üretici ve distribütörlerinden olan SAP AG şirketinin 5 kurucusundan birisi olan Hopp, takımı 1990'ların başında aldığında Hoffenheim Alman futbolunun sekizinci seviyesinde mücadele ediyordu. 18 yıl ve Bundesliga. Bugün kurduğu altyapı sistemi Hoffenheim'ın kendi oyuncularını yetiştirmesini sağlıyor.

Geçen sene Avrupa'da sürpriz yapabilecek birkaç takımı ele almıştık ama bunlardan sadece birkaçı bizi utandırmadılar. FC Twente ve CFR Cluj gibi...Bu sene Hoffenheim en büyük umutlarımızdan birisi. Umarız bu 3-0 onların parlak Bundesliga kariyerlerinin bir başlangıcı olur.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

SAP için Avrupa'nın en büyüklerinden demişsin ama daha net bir ifade ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 3. büyük yazılım şirketi..

Adsız dedi ki...

Bu Merkelin takımı olan Energieden bu sene bahisseverler olarak cok ekmek yiyeceğiz düşünün bi takım defansa Çağdaş Atan'ı transfer ediyorsa kim bilir durumu nasıldı :)))

Hoffeneim ise cok sempatik bi takım bi kaç macını izledim Bundesliga2 de,yeni stadları bittiği zaman eminim cok daha iyi olacaklar

Ferman

Adsız dedi ki...

en taninmis ismi tabiki tek nilson degil orda duzeltme yapalim adamlar gecen sene 20 milyon euro harcadilar transferlere ve 10 milyon carlos eduardoya verdilerki bu futbolcu unlu kulupler tarafindan isteniyordu,ayrica 4 milyona nijeryali forvetde aldilar bunlari unutmamak lazim

siyahh dedi ki...

SAP ERP sektöründe bir numaradır.Muhteşemde bir programdır ayrıca. Hoffenheim ın genç takım hocası bernhard peters fm deki en iyi genç takım hocalarından

Her Yol Roma dedi ki...

şunu da eklemek lazım ki takımın kalecisi ramazan özcan (euro 2008'de avusturya milli takımı kadrosundaydı ve bundesliga'da ilk haftada en iyi kaleci seçildi) ve kaptanı da denizli ve k'slautern'den bileceğimiz selim teber.

Mustafa Kalan dedi ki...

Merhaba,

bu yazida birkac hata var,

Hoffenheim takimi Sinsheim sehrin takimi degildir, Hoffenheim takimi "Hoffenheim" adli köyün takimi.

Nüfusu da 3000 dir.

Stadi da eski stadini büyüterek yapmadilar, Sinsheim sehrine otoyol yanina yepyeni sifirdan bir stad yapdilar.