26 Eylül 2008 Cuma

CHACHARI













Çek Cumhuriyeti'nin Banik Ostrava takımının taraftar grubu. Aslında son yıllarda Çek futbolunu Prag şehrinin 2 takımı Slavia ve Sparta taşımasına rağmen Banik tribünleri Sparta Prag ile beraber ülkenin en iyi taraftar topluluğu olarak gösteriliyor. Çek Cumhuriyeti'nde yıllar geçtikçe yıldız oyuncuların genç yaşta Avrupa kulüplerine transfer olması ve ligin kalitesinin düşmesi ile tribünlere gelen seyirci sayısı giderek düştü ve seyirciler maç seçmey başladılar. Spartak Trnava, Slavia Prag, Slaven Belupo gibi takımlar ancak derbilerde ve bazı büyük maçlarda stadları tam olarak doldurabiliyorlar. Bunun dışında bugün 2. ligde mücadele eden Bohemians 1905 maç başına 5 bin seyirciyi çekmeye başarabiliyor ki bu aslında ülke şartları ve ikinci lig hesaba katıldığında yüksek bir rakam. Banik tribünleri bu manada önemli bir yer tutuyor. Maçlarını 17,000 kişilik Bazaly Stadyumu'nda oynuyorlar ve çek tribünlerindeki bu gidişe baş kaldıran bir kaç gruptan birisi. Ülkenin en azılı taraftar grubu olarak biliniyorlar. Yaklaşık 200 kişilik bir çekirdek grupları var ve genel olarak Bazaly Stadı'nın maraton diye tabir edilen kısmında oturuyorlar, bu anlamda genel tifo felsefesinden biraz ayrılıyorlar.

























Banik Ostrava'nın ezeli rakibi Ostrava derbisinin diğer tarafını oluşturan FC Vitkovice. Bu 2 takım aslında yıllar önce Vitkovice ve Slezska Ostrava adında 2 şehrin takımı idi ancak şehrin birleşmesi ile tam anlamıyla bir derbinin parçası oldular. Bugün FC Vitkovice 2. ligde yer alıyor ve bu nedenle iki takım eskisi gibi sık karşılaşmıyorlar. Grup Polonya'nın
GKS Katowice takımının taraftar grubu ile bir dostluk ilişkisi var ve coğrafi yakınlık sebebiyle de önemli deplasmanlara beraber gidiyorlar.











































Banik Ostrava Milan Baros, Pavel Srnicek, Tomas Galasek, Ludek Miklosko, Tomas Repka, Marek Jankulovski gibi isimleri yetiştirmiş bir takım. Ajax'ta yıllarca forma giyen Galasek bu sene futbola başladığı şehre geri döndü ve 36 yaşında Ostrava formasını tekrar giymeye başladı. Euro 2008'in açılış golünü atan Sverkos da kadroda.

Hiç yorum yok: