26 Eylül 2008 Cuma

MODERN TÜRK MÜZİĞİNİN EN KÖTÜ 10 ŞARKISI


























Türk müziğinin son yıllardaki gidişi Türk sinemasıyla paralel. Bunu daha önce sinema üzerine karaladığımız yazıda belirtmiştik. Piyasaya sürülen her iyi filmin bedelini aynı anda gösterime giren 3 adet felaket filmle ödüyorduk. Maalesef ülke müziğinin giişi de bu. Her sene çıkan albüm sürüsü içinde elle tutulabilecek en fazla 5 tane sayabilirken, yabancı madde diye rakip tribüne bile atmayacağınız bir dolu albüm görüyoruz. Türk müziğinin bu hastalığı kronikleşti. Biz de blog kadrosu ile belli bir süredir aramızda konuştuğumuz listeyi artık yapalım dedik. Modern Türk müziğinin en kötü 10 şarkısı. Her 3 maddede bir tuvalete gitmek zorunda kaldım belirteyim.

10-Bum bum bum-Seden Gürel: Seden Gürel'in hayatımıza girişi bu ilginç şarkı ve klibiyledir. Dönüp dolaşıp konduğu alda davul çalmaya kalkınca (bum bum bum…. Bu, bu nedir bu?) dokuz köyden kovulmuş, kendini ilginç bir kostümle kamera karşısında buluvermiştir. Klipte oynayan çocuklarda halen ruhsal sorunlar oldugu rivayet edilir. Bu şarkı "Bum bum bum" kısmı önce yazılıpp sonra mı 3 mısra eklenmiştir yoksa 3 mısra yazılmış başına bir şey bulunamayınca yaradana sığınıp sallanmış mıdır hep merak ederim. Ancak büyük ihtimal birincisidir, zira orijinali Vengaboys'un "Boom boom boom" şarkısıdır. (by forzabrian)

9-Neremi-Banu Alkan: Asıl adı Remka Rebroyna ve Dubrovnik doğumlu bir Hırvat olan Banu Alkan Türk gençliğinin üzerinde Zvonimir Boban ve Robert Prsonecki'den sonra en çok etki yapan Hırvattır. İyidir hoşdur da söz konusu şarkı ve yaklaşık yarım oktavlık sesi Alkan'ı kısa müzik kariyerinde Türk müziğinin yapıtaşlarından birisi yapar. İşin traji komik yanı yapımcı, bestekar ve bu kült eserin yaratıcısı Kadir Tapucu ve Banu Alkan şarkının telif hakkı için sonradan birbirine girmiştir. Haklılardır dünya tarihinde bir November Rain bir de Neremi vardır. (by Gorky)

8-Onun arabası var-Mustafa Sandal: Onun arabası var. Eeee sana ne? Kannımca Mustafa Sandal okul zamanında bir kıza aşıktır. Kız Sandal'la beraber olmak yerine sırf arabası var diye öbür delikanlıyı seçmiştir. Bizim Mustafa da yıllar geçse de bu ezikliği üzerinden atamaz ve bunu bir şarkıya dönüştürür. Sonunda da arabalı gence mesaj yollar. Maalesef ruhu yok. Arkadaş ayağımızı yerden kessin de yemişim ruhunu.

7-Senin anan güzel mi?-Demet Akalın: Bilmiyorum dikkat ettiniz mi. Demet Akalın'ın tüm şarkıları üzerinden yıllar geçse de İbrahim Kutluay üzerinden tüm erkek milletinedir. Hep bir kızgınlık ve mevzu havası vardır şarkılarında. "Senin anan güzel mi?, "bittim güzelim bittim helal olsun", "karşıma çıkma dağıtırım", "adam mısın uln sen" vs...Kannımca bu şarkısının klibinde de "Allahım ben niye burdayım" diye etrafa bakınan İbrahim Kutluay klip sırasında hanımefendiden ayrılmaya karar vermiştir. 10 yıl geçmiştir ama Akalın hala için oturan bu golü çıkaramamıştır.

6-Taksi-Emrah: Emrah'ın giriştiği bir işte kült mertebesine ulaşmaması mümkün müdür? Aslında videoda kendisinin sözde bateri çaldığı ve Dave Lombardo'nun boş vakitlerinde başa sarıp izlediği "Sevdim mi Tam Severim" şarkısı da bu unvana yaklaşır ama Taksi bambaşka bir eserdir. Zira Türk müziğinin ilk jazz etkileşimli progressive folk örneği bu şarkıdır. Başka örneği de yoktur zaten. Emrah bu şarkıda eski rollerinden hala kopamadığını aktarır. Bütün işleri aksi gitmiştir. Amcası Nuri Alço'nun işi aksi gitmez mi arkadaş. Baba yarısı ne de olsa.

5-Kırdın Kalbimi-Nihat Doğan: Kulakları çınlasın Validenin bir lafı vardır. "Michael Jackson'ın kliplerini gözün kapalı dinleyeceksin" diye. O zaman şarkıların o kadar da güzel olmadığı anlaşılır derdi. Biraz ağır bir yorumdu tabi ama aynı zamanda Jackson'ın videolarıyl büyüyen bir adam olduğunu vurgulardır. Nihat Doğan'ın bu klibi de şarkıyl büyüyen bir kliptir. Ama öyle büyür ki videonun bünyesi kaldırmaz şangırrt diye tuzl buz olur. Şarkı diyaframdan söyleyenelre inat kalın bağırsağından sesini icra eden Doğan'ı bize tanıtan efsane eserdir.

4-Doktor Erol Bey-Erol Köse: "Bakınız çok oldunuz siz iğne yaparım e eeee, fazla konuşursanız serum bağlarım size". Bakınca ER veya Chicago Hope'un soundtracki gibi durur efsane kişilik Erol Köse'nin şarkısı. Ama sonra nakaratta Sibel Gökçe isimli dansöz görünümlü back vokal arkıya dahil olur. Doktor Erol Bey'e aşık olmuştur. Hatta Doktor Erol beyyeiyeiyeaaaaa şeklinde brutal bir vokalle bitirir. O an şarkı David Lynch filmlerinden fırlamış gibi bir hal alır. Bugün bile dinlerken geriliyorum.

3-Barmen Minik-Hakan Peker: Bu şarkıyı betimlemeyeceğim. Sadece sözleri yazacağım. barda durur barmen minik, şişe elinde Biz çalarız o durmaz hep oynar yerinde, bardakları aldı dizdi sıraya, kafayı taktı paçoz bir kıza Lewis Fahrenights Swatch saat derken servetini indirdiyarıya, Ayranı yok içmeyeren ta carla gider, Ye ulan ye canın sağolsun, Bir daha mı geleceksin dünyaya. Yorum yapmıyorum. Kovuldun barmen minik. (by Miss G)

2-Her Corç Versene Borç-Hakan Peker: Peker, aynı albüme hem 3 numarayı hem de bunu nasıl sığdırabilmiştir hala çözemem. Zira bir insanın felaket yaratabilme yeteneği de bir yere kadardır diyorsunuz ama Peker bunda sınır tanımamıştır. Peker Hülya'ya abayı yakmıştır, ama bize de Hülya'yı yakıştırır. Sonra okul çıkışında "hatun kavgası" yaşanacak derken bir anda işin içine maddiyat girer. Meğerse Hülya ve Hakan Amerikan kolejine gitmektedir, zira okulda George ve Michael isminde gençler de okumaktadır. Beni daha da düşündüren Geroge'dan Hakan Peker'in neden borç istediği ve neden Geroge'un yerine cevap verdiği üstelik kendisini Michael olarak gösterdiğidir. Kısacası muammalardan muammalara sürükleyen bir şarkıdır.

1-Foolish Casanova-Petek Dinçöz: Listenin zirvesinde evrensel karakteri olan bir şarkı var. Her yönüyle ekol yaratan bir şarkıdır FC. Can Tanrıyar lise sıralarında speaking dersinde öğrendiği 20 kelimeyi yanyana getirerek şarkının sözünü yazmış, anlamını bilmediği sözcüklere Redhpuse sözlüğünden bakmış İngilizcesi olmayan Dinçöz de sözlerin telaffuz versiyonlarının yazıldığı kağıttan "yor cast e fuliş kazanova" şeklinde bütün şarkıyı icra etmiştir. Nitekim ilk önce Türkçe yazılıp daha sonra İngilizceye çevrildiği belli olan "If you look at other chicks i will show you what it means" gibi sözler içerir. Britney Spears'in açtığı "teenage star" yolundan ilerlemek isteyen Dinçöz şarkının videosunda 8 kere sınıfta kalmış liseli kız modundadır zira kendisi Britney Spears'la karşılaştırılmayacak durumdadır zira kazık kadar olmuştur. Şarkı Dinçöz'ün göbek dansına dönüştürdüğü "fade-away" bölümü What It, What It, What It bölümü ile alaturka biçimde biter. Ayrıca unutmadan Dinçöz okul bahçesinin sulayan hademenin hortumuyla da biraz ıslanır.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

onu bunu bilmemde 'onun arabası var'ın hayatımı kurtardığını rahatlıkla söyleyebilirim.8-10 yıl kadar önce istanbul dan edirne ye arabayla dönerken teyp de mustafa sandal çalıyordu.bir ara gözlerim kapanmış hafifden uyuklamaya başlamışken şarkıdaki fren sesine aniden uyandım ve bariyerlere doğru gitmekde olduğumu farkettim.o korkuyla direksiyonu son anda toparlamıştım.:)

birde bararos hayrettin in ben sizin babanızım isimli ucubesi vardıki bu listede olmayı fazlasıyla hak eder.

Adsız dedi ki...

ahaha muthıs calısma abı.ellerıne saglık

Adsız dedi ki...

bendeniz ve sevgilisi volkan'ın beraber ürettikleri "ananı niyolay" isimli akıllara zarar parçası da bu listeye kafadan girer düşüncesindeyim. O dönem içerisinde şarkı, "ananı yiyolar" olarak çeşitli esprilere konu olmuş, muhtemelen bu beraberliğin ve volkan'ın müzik kariyerinin de sonu olmuştur.

wjker1982 dedi ki...

Hakan peker cok buyuk babadir bu konuda,ama ozellikle Serdar Ortac in kategoride yer bulamamasi cok uzucu.Ben Serdar Ortac i severim ama bir sarkisinin sozunde bir uyum yoktur,dadaizm deniyordu galiba buna :)

peralta dedi ki...

bu blogda okuduğum en güzel yazılar bunlar. birşeyin 10 iğrenç şeysi, 10 en iyi şeysi, 10 klişesi vs.. harika tespitler içeriyor.. daha sık yazarsın umarım.

Çetin Cem dedi ki...

çok güzel liste ama kendi görüşümü eklemek isterim. "hey corç" bu kötü şarkı işinin kültüdür, ed wood'u, ya da tam ters taraftan "citizen kane"i :) "foolish casanova" gibi şarkılar zaten direkt sinir bozucu olmak için yapılıyorlar, ama "hey corç"ta hakan peker'in gerçekten iyi bir şey yaptığına inandığını hissedebilirsiniz, bu da "dünyayı kurtaran adam" ve "dünyayı kurtaran adamın oğlu" arasındaki fark gibi. evet, ikincisi daha kötü, hatta rezil, ama ilki bir numarayı daha çok hak ediyor, naçizane fikrim :)

ve bir de ekleme: "hey barmen bana bir bira, yanımdaki fıstığa bir tekila" diye bişey vardı, o da feciydi :)

mcdonell dedi ki...

bie defasında nihat dogan kırdın kalbimi ismli eserini canlı icra ederken o kırılma efektini de -dırrşş- söylemişti şarkıyla beraber, o zamandan beri ayrı bir sempati beslerim kendisine, çocukken oksijenle pek haşır neşir olmadığını düşünürüm

Adsız dedi ki...

bu listedeki sarkilarin cogu icin ayni hisleri beslemekle beraber, onun arabasi var'in yerine baskalari gecebilirdi diye dusunuyorum. yukarida bahsetmis arkadaslar, mesela hey barmen bana bir bira yanimdaki fistiga bir tekila, mesela anani niyolay.. ama bence bu listede "yaptigina santaj denir boyle aska montaj denir" basa guresir.

canoğlan dedi ki...

bence de 10 sayısıyla sınırlandırılamayacak kadar geniş bir konu seçmişsin, arkadaşların dediğine ek olarak "aerodinamik yar yar" da kült mertebesindedir :)