14 Ekim 2009 Çarşamba

SURİNAM'IN GERİLLASI: RONNIE BRUNSWIJK

























Devrim kahramanlarının genelde politik kişilikleri arkasındaki hayatları pek bilinmez. Bir çok kişi Ernesto "Che" Guevera'nın aldığı tıp eğitimini "Diarios de Motocicleta" filminden öğrenmiştir mesela. Politik kariyerlerinin arkasında futbolu saklı tutan bir kaç isim var dünya tarihinde. İlginçtir bir tanesi şu an Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan. Gençliğinde gayet iyi bir futbolcu olduğu söyleniyor. Bizim anlatacağımız hikaye ise Hollanda'dan. Daha doğrusu Hollanda'nın yıllarca sömürgesi olan Surinam'dan. Ronnie Brunswijk isimli ilginç hayat hikayeli adam hakkında.

1980 Şubatında Surinamlı Dési Bouterse isimli ordu mensubunun başını çektiği bir grup isim Surinam'da bir askeri darbe gerçekleştirerek yönetimi ele geçiriyor. Yönetimde kaldıkları yaklaşık 10 yıl boyunca uyuşturucu kaçakçılığı, politik cinayetler ve yolsuzluk gibi bugün bile halen devam eden davalara konu olan birçok devlet suçu işliyorlar. Öyle ki Bouterse'nin Hollanda'ya girmesi halen yasak. Onun bu baskı yönetimine başkaldıran isim Ronnie Brunswijk 1962 yılında Surinam'ın Moengo kentinde dünyaya geliyor. Darbe yapıldıktan kısa bir süre sonra doğduğu kentin takımı Inter Moengotapoe'da futbol oynamaya başlıyor. Ancak "Junglecommandos" adı verilen gerilla savaşının başlaması ile mevcut yönetime karşı mücadele etmek maksadı ile gerilllara katılıyor. Barış ancak 1992'de sağlanabiliyor. Kendisi bu savaşta halk tarafından Surinam'ın Robin Hood'u olarak adlandırılacak kadar sevgi ve saygı kazanıyor. Ancak buu sürede, Orta Amerika ve Güney Afrika'nın kuzeyinde dünyanın en büyük uyuşturucu pazarını oluşturan bölgedeki eylemleri sebebiyle Hollanda Haarlem mahkemesi tarafından 6 yıl hapse mahkum ediliyor. 2005 yılında içinde bulunduğu koalisyon Surinam seçimlerini kazanınca mecliste 5 adet sandalye kazanıyor ve politikaya uluslarası meşruiyetle dönüş yapıyor. Son 4 yıldır gençliğinde futbol oynadığı ve doğduğu kentin takımı Inter Moengotapoe'nin başkanı, teknik direktörü ve halen de (istediği zaman) futbolcusu. Takım o başkan olduğundan beri Surinam Ligi'nde 2006-07 ve 2007-08 sezonlarını şampiyon olarak tamamladı. Kente yeni bir stad yaptırdı. İsmini tahmin etmek zor değil. Ronnie Brunswijk Stadyumu.

2005 yılında Boma Star kulübünün başkanına bir maç sonrası silah doğrultmak suçuyla, federasyon tarafından lisansı iptal edildi ancak Temmuz 2006'da kanıt yetersizliğinden bu karar geri çekildi. Bu yılın Şubat ayında WBC ile oynanan maçtaki davranışları sebebi ile lisansi tekrar iptal edildi. Tabi hem eski gerilla lideri, hem kulüp başkanı hem de futbolcu olunca saha içinde bir ağırlığın oluyor. Brunswijk bazı maçlarda beğenmediği kararlardan sonra, çocukluğumuzun mahalle maçlarındaki gibi "topumu verin eve gidiyorum" gibi davranışlar da sergileyebiliyor.















Brunswijk başkanı olduğu kulübü uyuşturucu ticaretinden gelen para ile yönetmekle suçlanıyor. Ancak bu konuda yalnız değil. Surinam kulüplerinin hemen hepsi uyuşturucu ticaretinden gelen paralar ile ayakta duruyorlar. Zira kulüp başkanları o ya da bu şekilde bu sektörün içindeler. Hollanda'da belli bor doza kadar kullanımı serbest olan uyuşturucunun çok önemli bir kısmı da Surinam ve ABC adalarından (Aruba, Bonaire ve Curaçao) ülkeye sokuluyor. Bu para kulübünü son 3 yılda 2 kez şampiyon yaptı. Tarihlerinde ilk kez. Zira takım oyuncuları (yine kaynağı uyuşturucu, ağırlıklı olarak da kokain ticaretinde yatan) paralara boğulmuş durumdalar ve bunun sonucunda da Surinam Ligi'nde yeni bir çığır açtılar. Hatta son şampiyonluk kutlamalarına Surinam asıllı, Paramaribo doğumlu olan Clarence Seedorf dahi katıldı.

Brunswijk futbol-politika ilişkisinin en ilginç profillerinden birisi. Özellikle sadece masa başında değil aynı zamanda futbol sahasındaki rolü ve geçmişi ile halen futbol dünyasındaki varlığını sürdürüyor.

Hiç yorum yok: