10 Eylül 2008 Çarşamba

TÜRK SİNEMASININ 10 KÜLT FİLMİ

























Kötü film dalında çok örnek verdi Türk sineması son yıllarda. O kadar kötüydüler ki izlerken insanın gerçek anlamda midesi bulanıyordu. Sevimsiz, yaratıcılıktan uzak sadece bir takım duyguları istismar eden nice film izledik sinemalarda. Ne zaman eli yüzü düzgün bir filme karşılaşsak anında vizyonda 3 tane film şeridine yazık olan film peydah oluyordu. Türk sineması olarak bu şekilde bedel ödemeye devam ederiz bir süre. Korkum bir zamanlar Şener Şen'in jilet satarken girdiği ruh hali, ses tonu ve meşhur tiradındaki kelimelerin seçim zekasına gülen Türk sinema izleyicisinin bir süre sonra tamamen küfür, bacak, kalça, göğüs motifinin arasına sıkışıp kalması. Maalesef gidiş o yönde. Ama benim bahsedeceğim liste o sevimsiz, itici kötülükteki filmler değil. Kötü olmalarınının yanında kendilerini izleten, bir çekicilikleri ve tebessüm ettirici yanı olan kötülükleri artık gülme duygusunu tetikleyen filmler. Hoş ben bir çoğunda kahkahalarla gülüyorum ya. Bu türün babası Dünyayı Kurtaran Adam olarak bilinir. Ama aslında ondan çok daha zirve yapmış filmler de vardır. Buyurun.

10-Asmalı Konak Hayat: Aslında bu film dizisiyle aynı tempoda gitseydi o yukarıdaki sevimsiz ziyan filmlerden birisi olacaktı. Ama film bambaşka. Başladığı dakikadan itibaren gözümü kırpmadan izledim. Özcan Deniz'in sakalı saçı birbirine karışmış halde Bronx aksanıyla "close the door motherfucker" çıkışı, Menderes Samancılar'ın ABD göçmenlerine Seymen'in fotoğrafını gösterdiği sahneler, yine Seymen'in Radiohead klipleri misali kendisini köprüden aşağı bırakınca kendisinin "Kirveeee Kirveeee" diye peşinden koşması, egzantrik psikiyatrist ve niceleri. Cumartesi ve pazar günleri sıkıcı geçiyorsa vakit geçirmek için birebir.






9-Bu İkiliye Dikkat:
Bu film aslında düpedüz bir "mature porno" filminin Türk sinemasına soft erotik bir uyarlamasıdır. Zira filmin 91 dakikalık süresinin 23 dakikasında Banu Alkan'ın, 21 dakikasında Serpil Çakmaklı'nın ıslak poposu görünür. İkili bolca bikiniyle yürür, bolca güneşlenir. Ayrıca Banu Alkan'ın Modern Talking'in "Cheri Cheri Lady" şarkısı eşliğinde sarı saçlarını savurarak yaptığı dansta filmin unutulmazlarındandır. Bu filmi benim gözümde efsane yapan SerpilÇakmaklı'nın çekimler sırasında o zamanki Türk paparazzilerine verdiği "Banu bana çekimler sırasında sarktı" şeklindeki, Afrodit'e yaptığı lezbiyenlik suçlamasıdır.










8-Yasak dans Lambada:
Bu ülkede günde 1 kutu jöle bitiren 3 adam gördüm. Volkan Demirel, İbrahim Kutluay ve Yaşar Alptekin. Üçüncüsünün efsane filmidir. 80'li yılların sonlarında peydah olan Kaoma'nın efsane şarkısı Lambada'dan yola çıkılarak yapılmıştır ama Lambada'nın nesi yasaktır onu hala çözmüş değilim. Filmde bu yasaklığı vurgulamak için yine çocukluğumuzun ilk arzu nesnelerinden nam-ı diğer "Lastik Kız" Yasemin Evcim bolbol Alptekin'in kucağında boy gösterir. Konuyu hatırlamıyorum. Sonunu hatırlamıyorum. Tek bildiğim Evcim'in en 28 kez Alptekin'in bacaklarının arasından geçtiğidir. Yasak dans işte daha ne olsun. Evde denemeyin. Alptekin daha sonra zaten hak yoluna dönmüştür.

























7-Yılmayan Şeytan:
İşte fantastik Türk filmlerinin en başarılı örneklerinden. Yıllar önce çok önemli bir süper kahraman olan Bakırbaş vefat etmeden önce bu görevi çok sevdiği profesör dostunun yetiştirdiği oğluna devreder. Oğlu bakırdan maskeyi alır ve kötü adam Erol Taş'ın canlandırdığı Profesör Şeytan'ın peşine düşer. Filmde "atomik ateş" ve "uranyum potasyum sulfirik asit" gibi bazı maddeler kullanılmıştır. Ayrıca Türk sinemasının tasarım harikası, kolları soba borusundan bir de robot mevcuttur.Erol Günaydın da Sherlock Holmes kıyafetinde Bakırbaş'ın yardımcısı Bitik rolündedir. Anlayacağınız anlatılmaz yaşanır bir filmdir.

6-Yasak Sokaklar Double Disc Special Edition: Tabi son taraf benden sallama. Sebebi şu, listede bir başka filmi görülecek olan Emrah'ın Seren Serengil'le çevirdiği bu film Vol. 1 ve Vol.2 olmak üzere 2 bölümde yayınlanmış ve bir nevi Kill Bill'in öncülüğünü yapmıştır. Dünyayı Kurtaran Adam'ı çok sevdiği söylenen Tarantino'nun Yasak Sokaklar'ı izledikten sonra Kill Bill'i 2 filmlik bir seriye dönüştürme kararı aldığı söylenir. Filmin en önemli özelliği Seren Serengil'in yeni silikonlu dudakları ile sürekli yatağına yatıp Emrah niyetine oyuncak ayısını avuçlamasıdır. Bu filmin ardından Emrah efsane "yaz üçlemesi"ni tamamlamak için "Yalnız Güneş Şahitti" ve "Haydi Şimdi Gel" adlı iki şahsesere daha imza atmıştır.

5-Sezercik Küçük Mücahit: Aranızda Sezercik'in rum çocuklarından dayak yediği sahnede yağları erimeyen varsa bu yazıyı terketsin. Sezercik bu blogda da zaman zaman dile getirdiğimiz gibi yaş odunla fütursuzca girişilecek bir çocuktur. Kahraman edasıyla Rum çocuklarının yanına giderek çaldıkları topu geri ister. Çocuklar da "biz istediğimizi yapariz vre sümüklü, ister aliriz ister satariz, bize karişanin da ağzini burnunu kirariz değil Yorgi" diyerek Sezer'e Allah ne verdiyse girişirler. Alnından öpesim gelir o Yorgi'yi. EOKA'ya katılasım gelir. Filmde ayrıca Turgut Özatay'ın "uzse kadar sayazagim sikmazsaniz evi yakazagiz...ena dio tria" şeklinde devam eden repliği Türk sinemasının efsanelerindendir.

4-Turist Ömer Uzay Yolunda: Bunu doğrulayan bi kaynak yok ama bence bu filmin çekimlerinde yönetmen Hulki Saner bütün oyunculara rollerini vermiş, Sadri Alışık'a da ortada gezin kafana ne esiyorsa yap demiş ve ortaya bu efsane filmi çıkarmıştır. Kostüm tasarımı, ışınlanma sahneleri ve tuz canavarının değişim sekansları yerlerde sürünür ama kim takar. Şöyle bir diyaloğu başka hangi filmde görebilirsiniz.

Kaptan Kirk: Demek bir canavar vasfı yok..
Turist Ömer: Haa canavar Vasfi vardı da şimdi Allah rahmet eylesin yok, Canavar Vasfi bir arbedede arkadan vurdu rakipleri anadın mı, ne delikanlıydı be..


3-Dünyayı Kurtaran Adam: Söze gerek var mı? Kostümler, müzikler, Matrix'le şaşırtıcı derecede benzerlikler ama bu filmin gözünüzü kapayıp diyaloglarını dinleseniz zaten olayı çözersiniz.

-Uzay hızını aşmalıyız
-Bize de bu yakışırdı.

-Sana ulaşamamak kaybetmek diildir dünya

-Dünya her saldırı karşısında toz bulutu haline gelmekte önündeki koruyucu kalkanın arkasına sığınmaktaydı. Bu kalkanı delecek tek güç insan beyni ve iradesi ile yaratılacak bir silahtı ama gerçekte galakside bulunan dünya düşmanları silahları ne kadar güçlü olursa olsun beyinleri yoktu.


























2-Ayrılamam:
Kötü adam Tecavüzcü Coşkun'u anlarım. Kötü adam Nuri Alço'yu da anlarım. Ama aynı filmde her ikisi de kötü olur mu arkadaş? Yeri geldiğinde diz atarak kadın dövecek kadar kendini rolüne veren Alço ile her daim amacına ulaşacak olmanın rahatlığı ile sırıtan Coşkun'un kurbanı kimdir? Emrah. Başkası olsa film bu kadar keyifli olur mu? Ben bu filmde kahkaha atmadan 2 dakika geçirdiğimi hatırlamıyorum. Özellikle Nuri Alço'nun karakterinin yardımsever amca, zampara amca, ırz düşmanı amca, iyiliksever amca, sapık amca rolleri arasında sürekli geçişindeki başarısı alkışlanasıdır.

-Bu iyiliklerini nasıl öderiz amca
-Eee Emrah baba yarısıyız.


Bu sözü Nuri Alço söylerse korkacaksın arkadaş.

























1-Ölüm Savaşçısı:
İşte benim için Türk sinemasının gelmiş geçmiş en kült filmi. İlk olarak 4 yıl önce bir pazar günü öğle vakti TGRT kanalında izlemiştim. İzlememle de ekrana çakılmam bir olmuştu. Bu filmi bugüne kadar nasıl görememiştim. Dünyayı Kurtaran Adam'a gelmiş geçmiş en kötü film diyorsanız bir de bunu görün. Şahsım Türk sinemasında böyle dövüş koreografileri, böyle ses efektleri, böyle diyaloglar, böyle müzik ve böyle kamera açılarına rastlamamıştır. Özellikle Ölüm Savaşçısı'nı oynayan Türk sinemasının Chuck Norris'i Osman Betin'in diyalogları arşive konulasıdır. Kötülere karşı kulanılan "Dostluk Vuruşu" bu filmle uzak doğu dövüş sanatlarına yeni bir teknik olarak girmiştir. Filmin senaryosu apayrıdır. Zira Ölüm Savaşçısı'nın hayatını Kore Savaşı'nda Cüneyt Arkın'ın oynadığı karakter Murat kurtarmış ve Ninja geleneğine bağlı savaşçımız bunu büyük hakaret olarak algılayıp Murat'a savaş açmıştır.

"Ellerinizle değil, içinizdeki öldürme, yok etme hırsıyla vuracaksınız. O zaman en sert cisimleri bile kağıt gibi kesebilirsiniz. 5 ok bile insanı öldüremez oysa bir kibrit çöpü, ruhunuz ve içtenen gelen savasçı gücünüzle atmasını bilirseniz en sert cisime bile girer".

"Bu gece ay doğarken yarasalar, ninjalar yeniden canlanacak. Ölülerimiz toprağın altından çıkacak. Düşmanlarımız korkudan çıldıracak. Çığlık ve feryatlar dünyayı saracak. Ölüm savaşçısı bunları duyacak, buraya gelecek ve sonsuz savaş başlayacak. İntikam savaşı !!"


Yok ya

Filmin tamamını şuradan izlemek mümkündür. Alın cipsinizi biranızı izleyin.

16 yorum:

Adsız dedi ki...

hollandalı, bu ikiliye dikkat'te sibel çakmaklı demişsin ama serpil çakmaklı olacak galiba o.
ha tabi kadındaki o saç modeli bir süre sonra hipnotik etki gösteriyor. :)

peralta dedi ki...

bu ikiliye dikkat ve ölüm savaşçısı muhtemelen kimsaenin aklına gelmeyecek filmlerdi, teşekkürler. bu ikiliye dikkat filminde, banu alkan'ın, taşralı serpil çakmaklı'yı ezişi muhakkak izlenmelidir.

CaRtMaNtR dedi ki...

Bu güzel isteye rahatlıkla bir kaç Tarkan filmi (özellikle Yenilmez Savaşçı filmi, hani şu Çinli bir savaşçıdan bir kamyon dayak yedikten sonra iyileşmek için önce kurt sütü içen ardında bir yanardağdaki çukura girdiği film. Birde Vikinglerle dalaştığı Marsın Kılıcı vardır.

Ama burda asıl olması gereken iki film yine büyük üstad Cüneyt Arkın'dandır İlki gerçek bir komedi bombardımanı olan Deli Yusuf'yur. Dodge kamyona panjur takınca kurşun geçirmez olması gibi çok yaratıcı fikirler ihtiva eder.

Son olaraksa diğer tüm filmlerin üstüne çıkacak bir Battal Gazi'nin oğlu efsanesi vardır. Battal Gazi ve kızı 8 bizanslı şovalyenin saldırısına uğrar Battal'ı tutsak eder kızını tecavüz edip bırakırlar. Bunu göre Battal'ın oğlu intikam için her şovalyeyi hadım ederek öldürür ve babasını kurtarmak için hepsinin boynundaki anahtarları almaya çalışır. Bu arada olan dövüş sahneleri ise inanılmazdır :D

L dedi ki...

abi şu saatte şunları hatırlatıp bizi güldürdün ya, allah razı olsun vallla :)

Adsız dedi ki...

Yasak dans Lambada'nın konusu şöyleydi, bizim yaşar fakir ama gururlu iyi dans edebilen bir garsondu(yanılmıyorsam) Yasemin evcim ise arkadaşlarıyla yaşarı fakir kız rolüyle tavlayabileceği iddiasına giren dansçı zengin bir kızdı. nitekim tavlıyordu ayrıca bu ikisi film boyunca dans yarışmasına hazırlanıyorlardı. sonra yaşar gerçeği öğreniyordu ama sonunda aşk kazanıyordu.

Adsız dedi ki...

"Turist Ömer Uzay Yolunda" benim bildiğim dünya üzerindeki ilk Star Trek uyarlamasıdır.Çok kral filmdir,bir araba dolusu süper espiri barındırır bünyesinde.Hastasıyım...

"Babanın Evlatları" ve "Üçkağıtçılar" benim gözümde kült mertebesine erişmiştir

Tarkan serisi ama özellikle " Tarkan viking Kanı" bir diğer efsanedir.


Güzel bir yazı, teşekkürler...

aşkın dedi ki...

Bir itiraf:
Küçükken Ölüm Savaşçısı filminden feci korkmuştum.

Adsız dedi ki...

bravo, olum savascisinin linki icin cok sagol

unknown dedi ki...

benim kültlerime yenileri ekleniyo hergeçengün. bir kibariyenin sabaha karşı gösterilen filmleri ve ekrem boraynan türkan şorayın çılgınlar(mutlaka izlenmeli) adlı eseri iki.4e katılıyorım.el fenerini uzaydaki en küçük sesleri dahi algılayabilen alet olaarak görmek mümkün bu fimde.turistin karın gurultusu mesela

Adsız dedi ki...

öşüm savaşçısından : ''en usta cerrahların kesişinden daha usta kesişler''

Major dedi ki...

yıkılmayan adamda listede olabilirdi...

Adsız dedi ki...

Sizden
aglatan filmler top 10
ya da en acikli filmler top 10
gibi listelerde bekliyoruz zayin ducthman.

kerem ce dedi ki...

kesinlikle ilk köroglu' da bu listeye girebilmeli.

Adsız dedi ki...

turkish rambo cok guzel

CaRtMaNtR dedi ki...

Geçenlerde Kanal 1'de sanırım Cüneyt Arkın'ın "Sert Adam" diye bir filmi vardı. Filmdeki sahneleri geçtim Rambo'daki İt's Long Road şarkısını bu filme dahil etmeleri ve bildiğimiz hatlı minüsün ön camına metal kapı ekleyere kurşun geçirmez hale getirmeleri bile bana yettide arttı.

Unknown dedi ki...

ölüm savaşçısının linki google video mefta olduğundan patlamış. yeni link https://www.youtube.com/watch?v=32GXowEEJQg