3 Haziran 2008 Salı

DÜNYAYI KURTARAN ADAM vs. MATRIX



Vücudundan kurtul, zihin ve ruhunla yaşa, o zaman toprak altında nefes alabilirsin.

Sana ulaşamamak seni kaybetmek değildir dünya.

Murat:Uzay hızını aşmalıyız
Ali: Bize de bu yaraşırdı

Ali:Sana aşık oldu
Murat: Hayır sadece hissetmenin güzelliğini sezdi

- Bu kalkanı delecek tek güç insan beyni ve iradesi ile yaratılacak bir silahtı, ama gerçekte galakside bulunan dünya düşmanları silahları ne kadar güçlü olursa olsun beyinleri yoktu.


Yukarıdaki efsane diyalogları içeren filmin gerçekten de Cüneyt Arkın'ın Matrix serisine şaka yollu, "ben dünyayı 20 yıl önce kurtarmıştım" göndermesi dışında, Matrix ile şaşırtıcı benzerlikleri vardır. Cüneyt Arkın'ın dünyayı kurtarmak için feyzalmak için gittiği Hacı Bektaşi Veli Türbesi'nin insan ırkının inşa ettiği dünyada kalan son yapı olması, Matrix'teki son insan şehri Zion'la, Cüneyt Arkın'ın düşmanı yenmek için altından yapılmış bir insan beynini kullanması, Matrix'te bilgisayar programlarından oluşan düşmanları yenmek için sonunda insan beyninin kullanılması ile, mumyaların ölmüş olan insanların kanıyla beslenip tekrar hayata dönmesi ise Matrix'te yeni doğacak çocukların daha önce ölmüş olanların kanıyla beslenmesi ile benzerlikler gösterir. Dolayısıyla Wachowski biraderlerin 1982 yapımı bu kült filmi izlemiş olması uzak bir ihtimal değildir. 

3 yorum:

muzoz dedi ki...

aceto blogu kapatmıs ustadım konuyla alakalı deil ama 2 sitedenbiri gitti umarım sen ikna edebilirizde geri döner

Blood RED dedi ki...

Ucan Hollandalinin sayfasina en cok ucan kahramanimiz Copcucu yakisir...

Hocam bir de Arkin'in ninja olup toplu igne ile bir km'den adam vurdugu bir film vardi. Arsivinde yazisi var midir? Yoksa da isteriz... Alem epik oyku gorsun, yok bireyv hartmıs da kiladyator mus:)))

Flying Dutchman dedi ki...

Bir de "Ölümsüz Savaşçı" var. O Dünyayı Kurtaran Adam'dan da öte bir filmdir. Ara sıra TGRT verirdi bu filmi.