23 Eylül 2008 Salı

YERİNİZ Mİ DAR?




















Derbinin gerçek anlamını hepimiz biliyoruz. Aslında ortaya çıkışını anlattığımız yazıda şaşırtıcı şekilde aynı şehrin takımları arasında oynanma şartının olmadığıını belirtmiştik. Ancak bu terim ortaya çıkış anında at yarışlarında kullanıldığından, futbola geçişinde biraz kabuk değiştirdi tabi. En kaba itibarı ile sadece "derbi" kelimesi aynı şehrin takımlarının mücadelesi anlamına geliyor. O kelimenin başına eyalet, bölge, ülke, kıta adları eklediğinizde işler değişiyor tabi. Bizim bahsedeceğimiz derbi kelimesinin ortaya çıkardığı en ilginç tablolardan biri. Yer İskoçya. Alıştığımız Glasgow değil Dundee derbisi. Dundee-Dundee United. Bu derbiyi dünyanın en ilginçlerinden birisi yapan stadların durumu. Yukarıdaki resim alt alta iki farklı resim değil. Aynı resim. Uzak tarafta görülen Dundee United'ın 17,000 kişilik stadı Tannadice Park. Ön tarafta görülen ise FC Dundee'nin 11.500 kişilik stadı Dens Park. İkisinin de adresi aynı sokakta. Sandeman Street. Derbilerde rakip tribüne yabancı madde atmak için stada gitmeye gerek yok. Maç hangi stadda oynanıyorsa öbürüne gidip oradan sallasanız diğer stada ulaşır zaten. 144,000 kişilik bir şehir Dundee United'ın stadı 1882'de Dundee'nin ki 1899'da yapılmış. Dundee United'lı yaşlı teyzeler "gidin kapınızın önünde oynayın" diyememiş tabi. 150 metre uzağa öbür stadı dikmişler. Bu iki takım eğer Euro 2008'i düzenleme hakkını İskoçya kazanabilseydi yeni yapılacak bir stada geçip ortak olarak kullanacaklardı. Ancak organizasyon İsviçre-Avusturya'ya gidince Avrupa futbolunun en ilginç derbilerinden birisine ev sahipliği yapmaya devam ediyorlar. Tabi benim de sorasım geliyor alttaki Google Earth görüntüsüne bakıp. Yeriniz mi dar yoksa, yeriniz mi dar, ne var?

6 yorum:

Adsız dedi ki...

o degilde o nasıl bir sehir planlamadır ya. ne kadar guzel duzenlemedir. biz de mecidiyekoyde göt göte oturalım...

Adsız dedi ki...

"Derbilerde rakip tribüne yabancı madde atmak için stada gitmeye gerek yok."

Heheh çok iyi (:

Unknown dedi ki...

football factory international'ın iskoçya bölümünde bu iki takımı ve stadı tanıtırken görmüştüm ilk. hakkaten çok acaip. bende liverpool ve everton stadlarını birbirine yakın sanıyordum. meğer daha yakınları varmış :)

B. dedi ki...

deplasman yolu uzundur kolanın içine votka doldur tezini çürüten bir durum :)

n0s dedi ki...

bu 2si ztn düşman diil dışardan gelen aberdeenlilerle fln birleşip kavga ediyolar birbirlerine destek veriyolar vs vs vs

arnawut dedi ki...

ewheheh çok güzelmiş ya :)