14 Ekim 2008 Salı

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. II


















Aceto cuma günkü "Krizin Faturası" yazısında güzel bir yere vurgu yaptı ve ABD'de kaynağını bulan mevcut ekonomik krizin dünya üzerindeki yeni stad çalışmalarını doğal olarak etkileyeceğini belirtti. Bazı kentlerde inşaat hala sürüyor. Örneğin 2012 Avrupa Şampiyonası'nın düzenlemesi halen tartışılan Polonya'da. En azından bu hafta gelen haberler Poznan'daki (Lech Poznan'ın da kullanacağı) "Lecha Stadion"daki çalışmaların sürdüğü yönündeydi. Krizin etkilemediği inşaatlar mutlaka olacaktır. Rusya bu ülkelerin başında geliyor. Milyarder patronların at koşturduğu alanlar Avrupa'nın batısından çok farklı. Bazılarının ki aklanan bazı karanlıklardan olsa da. Gazprom bu şirketlerin başında geliyor. Dünyanın en büyük doğalgaz dağıtımcısı olan şirketin 193 milyar dolarlık bir kayba uğradığı biliniyor ama şirket yetikilileri buna rağmen krizden etkilenmeyeceklerini belirttiler. Şirketin borç yükü 50 milyar dolar seviyesin ulaşsa da uzun vadeli yatırımların krizi geri savuşturacağından eminler. Bu yatırımlardan biri de Petersburg'daki "Zenit Stadium". Henüz stadın tam ismi belli olmadığı için bir kaç isimle anılıyor.

Zenit şu anda maçlarını bir Avrupa Şampiyonuna yakışmayan Petrovsky Stadium'da oynuyor. Stadın kapasitesi 22.000 ve tek iyi yanı Neva nehriin yanıbaşına kurulmuş olmasıyla ilgi çeken lokasyonu. Ama Zenit kendisine yeni bir tasında gerektiğinin farkına çok önceden vardı. Projeyi Japonya'nın en ünlü mimarı Kisho Kurokawa'nın ellerine teslim ettiler. Kurokawa bundan önce içlerinde Japonya'daki Toyota Stadyumu'nun ve Oita Stadyumu'nun da bulunduğu 80'in üstünde göz alıcı projey imza atmış bir isim. Hatta blog yazarlarından Almaty sakini Canarino, Kazakistan Almaty Havalimanını da inşa eden Kurokawa'nın mimari yeteneğini bizzat kendi gözüyle test ettiğinden ufak bir yorum yapabilir bize. Stadın tasarımında da aynen Oita Stadı'nda olduğu gibi "uzay gemisi" metaforunu baz almış durumdalar. Stad 1980 Olimpiyatları'nda futbol maçları için kullanılan ve koltukları olmadan 100.000 kişiyi alabilen ancak 2 sene önce yıkılan Kirov Stadyumu'nun yerin dikilecek. Kapasitenin 62,200, yüksekliğinin 56 metre olması ve 2009 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Stadın üstü açılıp kapanabiliyor ve resimden de görüldüğü gibi futbol sahası stadyumun içinden dışarı kayabiliyor, otoparkı aynı anda 1,720 aracı alabiliyor. Projenin maliyeti 225,15 milyon dolar. Gazprom yan firmalarının desteği ve sponsorluklarda projenin önemli bir bölümünün mliyetinden kurtulmayı başardı. Bu arada belirtelim Japon mimarın projesi Alman, Portekiz, Rus mimarlarının arasında bulunduğu 7 proje arasından sıyrıldı.

Projenin her yeni stad inşaatında gündeme gelen bazı pürüzleri de yok değil. O da tarihi bir değeri olan Krestovsky adasının üzerine kurulacak stadyuma ulaşım olanağı. Bugüne kadar bozulmadan muhafaza edilmesi için özel olarak korunan merkezin 62,000 insan ve her yeni stad projesinde kendine yer bulan otelleri ve müşterilerini nasıl kaldıracağı merak konusu. Kurokawa stad ile birlikte planladığı 3 antrenman sahası, kafe ve lokantalar, yeni bir bağlantı yolu, plaj gibi öğeleri ile projenin arkasında. Gazprom başkanı Alexei Miller 2009 sezonunda stadın hazır olacağını belirtiyor. Resimden ve bilgilerden bakılırsa Kurokawa dünya mimarisine yepyeni bir harika kazandıracak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: