31 Ekim 2008 Cuma

GRONINGEN FANATICS









































Hollanda Ligi takımlarından FC Groningen'in taraftar grubu. Hollanda'nın son yıllarda şekillenen en organize ve en çok göze çarpan gruplarından biri. Kuzey Hollanda takımının blogda bir çok kez belirttiğimiz gibi Eredivisie'deki istikrarlı çıkışı ve geçen sezonun son bölümüne kadar bu sezonun başından itibaren şampiyonluk yarışının içinde varolmasında onların da büyük payı var. 2001 yılında eski belediye çalışanlarından Geert Spieker Z-Side grubunun varlığı ile beraber yeni bir tribün grubu kurma girişimlerini başlatıyor. Grup ilk kez Ajax maçında "UFT (Ultimate Fan Team)" adıyla bir koreografi çalışması yapıyor ancak taraftarların pek sirayet etmemesi ile ufak çapta bir başarısızlığa uğruyor. Buna rağmen çeşitli sponsorların desteği ile tifo çalışmalarına devam ediyorlar. 2003 yılında oynanan Zwolle maçında yaptıkları gösteri ile grubun resmen kuruluşunu ilan ediyorlar. İzleyen sezonda grubun kullandığı bayrak ve flama sayısı giderek artıyor ve Euroborg Stadyumu'nun baskın figürlerinden biri haline geliyorlar. 2004-05 sezonunun başında bir isim değişikliğine giderek "Groningen Fanatics" olarak yollarına devam ediyorlar. Bugün kadar gelen yapılarında sadece maç içi organizasyonu değil, taraftarların stada girişi ve çıkışı, güvenlikleri ve üyelerinin oturacakları yerlerin sezon başı kombine kart satışının sırasında belirlenmesi gibi bir çok konuda belirleyici konumdalar.





































Grubun bir kaç maddelik bir manifestosu var. Birincisi bir çok tribün grubunda görülen "birlik" mesajı. Hiç kimsenin kendi yararı için değil takımın, topluluğun yararı için çalışması ve böylece altın bir geleceğe doğru yol alınması. İkincisi her türlü yayında ve diyaloglarda stadyum için "Euroborg" değil "Groene Hel" yani "Yeşil Cehennem" kelimesinin kullanılması ve bunun lafta kalmayıp maç boyu sergilenecek kaşkol, bayrak ve flamalarla desteklenmesi. Bunun bir uzantıı da aynı şekilde deplasmanda da futbolcuların evinden çok uzakta hissetmemesini sağlamak. Aşağıdaki resim bu konuda hiç de fena olmadıklarının göstergesi. Üçüncüsü bir "taraftar korosu" olarak değil bir "tribün grubu" olarak anılmak. Yani maç boyu sadece şarkılar söyleyip tezahüratlar yapmak değil, maç öncesi ve sonrası da konulan tavır ile bir birlik olduğunun gösterilmesi, giyilen kıyafetler, otobüs organizasyonları gibi bir dizi öğe dahil buna. Dördüncüsü "para". Evet tribün gruplarının da bir çok organizasyon içi maddi kaynağ ihtiyaç var. 3.300 dolayında üyesi olan Groningen Fanatics ay başı üyelerinden 1 euro alıyor. Yani "para" dediysek Abramovich parası değil. Daha makul bir rakam.

Grup geçtiğimiz sezon Ajax maçı öcesi Euroborg'un kuzey tribününün kül olmasına yol açan yangında da stadda hazırlık yapan ekiplerden birisi idi. Neyse ki meydana gelen olayda hiçbir üyesi herhangi bir yaralanma olmadan kurtuldu. Grup halen "Z-Side" ve "Jongeren kern Groningen" ile kuzeyin istikrar abidesinin kapalı gişe oynayan stadının en önemli parçası.



Hiç yorum yok: