3 Ekim 2008 Cuma

TOP 10 FELAKET FİLMİ KLİŞESİ




















1-Son anda kurtulan köpek modeli: Volkan patlar, köprü çöker, sel basar, ne olursa olur ama sonuçta hikayenin merkezindeki aile evden çıkar, tam felaket bölgesinden uzaklaşacakken içerden bir havlama duyulur. Evin sümsük görünümlü ufak çocuğu yeri gelir "simooon" yeri gelir "saçaaaak" diye köpeği kurtarmaya koşar. Hemen zaptedilir, köpekten umut kesilir ama derken ev çökerken bizim 4 ayaklı aradan fırlar. Bütün ailede sanki 1,5 iskender üstü künefe yemiş gibi bir rahatlama olur, halbuki insanlar öbür yanda ölmeye devam etmektedir.

2-Burnunun dikine giden çift modeli: Bunlar korku filmindeki gözlüklü şişmana denk gelirler. Yani ilk önce ölecekler. Resmi ağızdan açıklama yapılır. "Ey ahali, felanca mahalleye, berikinin yaylasına gitmeyin, dağa çıkmayın" diye duyurulur. Bunu dinlemeyen sözde maceracı çift, kamyonetiyle felaket bölgesinin tam içine giderler. Bu dağ kulübesi olur, yüzen ev olur, mağara olur. Sonunda kader ağlarını örer bu çift nalları diker. Kimse de film bitince "yahu Johnny ile Cassandra'ya ne oldu yoklar ortada" demez. Zaten sevilmeyen, tiksinilen tiplerdir.

3-Esas adamı dinlemeyen bilim adamı ya da asker modeli: Bu modellerin bilim adamı olanları 2 tiptir. Ya esas oğlanın bilim dünyasındaki hasmı olur ya da patronu. Bizimki "tsunami geliyor, nehir taştı, baraj çöktü" dedikçe "bir şey olmaz be güzelim, atın ölümü arpadan olsun" moduna girip bir de "eve git ve biraz dinlen Matt, saatlerdir uyumuyorsun" diye öğüt verirler. Askerlerin sallamaması ise Avogadro Sayısı, Pisagor Kanunu gibi ilim işlerine kafalarının basmaması ve "başkanım atalım mı nükleeri?" babında sürekli ortamı gazlamalarıdır. Genelde filmin sonuna doğru o sallamadıkları felaket gelir, bu arkadaşları sırat köprüsüne götürür. Bunlar da filmin sonunda pek hatırlanmaz.

4-Kahramana yardımcı esnaf modeli: Her felaket filminde vardır bu karakter. Genelde belediye başkanının şöförü, yan komşu, mahalle kasabı, tuhafiyeci artık esnaftan kim varsa bir şekilde olaya dahil olur ve film bitene kadar kendisine yardımcı olur. Lisede fizik, kimya biyolojiden bütünlemeye kalmasına bakılmaz, kahramanımız onu yanına alır, hemen bir hızlandırılmış kurs verir, filmin sonuna doğru bizimki General Chemistry kitabını okumuş kadar olur.

5-Kendisini feda eden aile üyesi modeli: Genelde birinci maddede evin içinde kalan kişi köpek değil de ailenin küçük çocuğu olursa işin içine genellikle büyükbaba, eğer büyükbaba ortalarda yoksa veya çoktan ahirete göçmüşse büyükanne devreye girer. Yanan veya sel basan eve girer, kazazede aile üyesini kutarır ama o kadar kahramanlığı 80 yaşından sonra kaldıramayıp can verir. Seyirci de "zaten kaç yıl yaşardın be teyze, kocanın yanına gittin" diye pek üzülmez.

6-Deforme olan Özgürlük Heykeli modeli: Bir filmin felaket filmi olup olmadığını anlamanın yolu şudur. Özgürlük heykeli film bittiğinde yıkılmamışsa, başı kopmamışsa, sular altında kalmamışsa yani film başladığı gibi sapa sağlam kalmışsa o film felaket filmi değildir. Ben o meşalenin donduğunu göremeyeceksem, ne bileyim o taçın sular altında kalışını izleyemeceksem neyleyeyim o felaket filmini.

7-Amerikan başkanı: Amerikan başkanının tebdili kıyafetle halkın arasına karışması felaketi bizzat önleme çalışmaları bu filmlerin olmazsa olmazıdır. Odasına bilim adamını alır, hatta bu yolla Hollywood "bakın biz ülkeyi bilimsel gerçeklere göre yönetiyoruz" mesajını da alttan salar. Felaket gerçekleşmeden önce Amerikan halkına "hakkınızı helal edin a dostlar" diye bir konuşma yapar. Ortalık durulunca tekrar piyasaya çıkıp "yıkılmadık ayaktayız" mesajı verir. Nereye yıkılmadık, Ruth halayı lavlar teslim almış sen hala konuş.

8-Radyasyonla büyüyen hayvanlar modeli: Burada doğanın öfkesi değil, hayvanlar aleminin öfkesi var. Karıncası, arısı, faresi, kertenkelesi sanki dünyada hiç yiyecek kalmamış gibi gidip Chernobyl'deki atıkları yerler. "Ordan kaçayım okyanusa kendimi vereyim" diyenler de Fransa'ın Pasifik'teki nükleer denemelerine maruz kalıp büyürler, kazık kadar olurlar. Olurlar da olan da bize olur. Hollywood bu konuda yerinde seçimler yaparak arıları orijinal boyutunda tutup sayısını çoğaltmış, ancak köpekbalığı, örümcek, kertenkele gibi solo takılan hayvanları büyütmüştür.

9-Halktan olayı çözen adam modeli: Zaman zaman öyle bir an gelir ki bilim adamı, doktor, diplomat, astronot, ebe, nalbur kimi getirsen dünyayı kurtaracak çareyi bulamaz. Derken halktan birisi evinin bahçesinde barbekü yaparken etin yağının ızgaradan aşağı dökülmesinden esinlenerek tüm dünyayı kurtaracak çareyi bulduğunu söyleyerek ortaya çıkar. Bu kişi duruma göre fizik dersleri çok iyi olan bir ilkokul öğrencisi de olabilir. Kaya tuzundan tepkime yaratayım, sözlüden 5 alayım derken dünyayı kurtarır, aranan adam olur.

10-Felakten aşk çıkaran çift modeli: Göktaşı dünyaya çarpacaktır, veyahut hortum şehre yaklaşıyordur, olmadı Sinan Engin takımınızın Futbol Şube Sorumlusu olmuştur (hayal gücüm daha büyük daha büyük felaket yaratamıyor), bu ortamda bile o hengamede aşık olan, hatta ayak üstü kaçışırken öpüşen çiftler vardır. Zira sabah akşam deney, spatula pens, tüp derken özel hayat diye bir şey kalmamıştır zavallılarda. Toplanan tüm libido o felaket sırasında harekete geçer. Patlayan yanardağlar iki olur.


Hollywood klişeleri serisi

5 yorum:

H. İbrahim Andiç dedi ki...

süper :D

peralta dedi ki...

tek kelimeyle şahane...

bu arada özgürlük anıtının donduğu film the day after tomorrow, suya düştüğü film ise deep impact :)

Adsız dedi ki...

çok iyi =)

Adsız dedi ki...

sıfat vurgu yaptığı kelime veya kelime grubundan önce gelmeli... burada 10'a vurgu varmış gibi. yani iki sıfatın vurgu sırasına göre dizilmesi gerekiyor - 10 tane olmalarından çok iğrenç olmaları mevzu. 10 iğrenç felaket filmi klişesi daha doğru olurdu sanıyorum.

ayrıca - çabayı takdir ediyorum. güzel gözlem - yaratıcı kalıp.

Adsız dedi ki...

harikaa ya gene yerlere yattım okurken, solo hayvanlar:)
dutchmen bide abi sen bilirsin bu Kuzey Teksas dan adam çıkmaz mı abi ya nerde bi sorunlu adam nerde bi ruh hastası hep kuzey teksaslı oluyo ,yolları bilesakat oraların route lar falan :),