30 Ekim 2008 Perşembe
TALENT POOL
Hollanda kulüplerinin neden dünya üzerinde top koşturan birçok futbolcunun okulu haline geldiklerini ve futbolcuların profesyonel kariyerleriin başında bir temel taşı olduklarını daha önce birçok örnekle verdik. Ajax, Heerenveen, Twente, Groningen bu alanda örnek verdiğimiz takımlar oldular. Bugün de Feyenoord'dan ve Rotterdam takımının son 3 sezondur uyguladığı ilginç altyapı projesinden bahsedeceğiz. Projenin ismi "Yetenek Havuzu" orijinal ismiyle "Talent Pool". İçeriği şu. Her yıl Feyenoord kendi futbol okulundan (yukarıda da resmi görülen "Fetteh"den) seçtiği 7 oyuncuyu bu havuza alıyor. Ardından bu oyuncuları kamuoyuna bildiriyor. Daha sonra toplamı 20'yi geçmeyecek yatırımcılar taban rakamı 250,000 euro olan meblağları bu havuza yatırıyorlar ve bu 7 oyuncunun gelecekte yapacağı transferlerin % 25 hakkına sahip oluyorlar. Buna göre bu oyuncular herhangi bir kulübe transfer olduklarında bonservis bedelinin % 25'i bu havuza katkı yapan yatırımcılara, % 75'i ise kulübe kalıyor. Bu yol ile her sene 5 milyon euro toplayan Feyenoord bunu futbol okulunun gelişiminde ve yeni oyuncular transfer etmekte kullanıyor. Tabi bu 7 oyuncuyu seçerken geleceği parlak olanları seçmekte dikkat ediyorlar. Bu yolla hem yatırımcı ilgisini çekiyorlar hem de takıma katkı sağlayacak yetenekte oyuncuları kadroya almış oluyorlar. Bu proje ilk olarak 2007 mayısında uygulandı. Yetenek havuzunda Jonathan de Guzman, Royston Drenthe, Tim Vincken, Diego Biseswar, Erwin Mulder, Luigi Bruins ve Georginio Wijnaldum yer aldılar. Bu oyunculardan Drenthe Real Madrid'in yolunu tutarak yatırımcılarına önemli bir para kazandırdı. 13 milyon euroluk bonservis bedelinin 3,3 milyon euroluk kısmı yetenek havuzuna yatırım yapan isimlere gitti. Biseswar, De Guzman, Wijnaldum, Bruins ve Vincken bu sene Feyenoord kadrosunda yer bulmaya başladılar. Özellikle ilk üçünün Avrupa'ya gideceği tarih yakındır. Temmuz 2007'de ikinci havuz açıklandı ve bunda da Ron Vlaar, Andwélé Slory, Jacob Lensky, Mitchell Schet, Dwight Tiendalli, Sherif Ekramy ve Serginho Greene yer aldılar. Bu havuzdan da Greene, Slory, Vlaar ve Lensky A takım kadrosuna bu sene alındılar. Listedeki bir isim dikkatinizi çekmiştir. Sherif Ekramy. Al Ahly kulübünün alt yapısından yetişen Mısırlı kaleci Ankaragücü'ne kiralık olarak verildi sezon başında ve Feyenoord'un yetenek havuzuna alıp umut bağladığı isimlerden birisi. 2001 ve 2003 Fifa gençler turnuvasında mücadele edip ilkinde üçüncü olan Mısır takımında yer alıp ikincisinde turnuvanın kalecisi seçilmiş bir isim. Ancak futbolcu Ankaragücü'nün kendisine olan yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesi ile bu ayın başında kulüpten ayrıldı ve Bundesliga'da yoluna devam edeceğini açıkladı. Henüz takımı belli değil.
Feyenoord'un bu projesinin üçüncüsü bugünlerde planlanma aşamasında. Aşağı yukarı 1 seneyi aşkın bir süredir yeni bir havuzun açılmasını bekleyen yatırımcılar da bekleyişte. Özellikle birinci yetenek havuzundaki isimlerin bugün geldiği nokta yeni yatırımcların iştahını kabartıyor. Bu proje Anadolu kulüplerimiz için çok önemli bir kaynak yaratabilir aslında. Anadolu'daki kulüpler her sene A takıma kazandıracakları oyuncular için 250.000 dolar olmasa da 100.000 euro, 50.000 euro gibi rakamlarla, 10,12 yatırımcı sayısı ve oyuncuların gelecekte yapacakları transferlerin % 25'i ya da % 20'si gibi bir rakamın bu yatırımcılara verileceği bir sistemle kazanç elde edebilirler. Bu hem genç oyuncuların A takımlarda yer alara kendini gösterme yolunu açacaktır, hem de kulüplerin altyapıya yaptıkları yatırımları ve kulüp bütçelerini doğrultacaktır. Ancak tabi ortada ülkenin ekonomik pozisyonu Türkiye'de genç yeteneklere verilen önem ve bir dolu olumsuz unsur olduğundan sistemin uygulanması çok zor görünüyor. İstanbul'un 3 büyüğünü zaten geçiyorum, Galatasaray dışında orada genç oyunculara verilen önem 35 yaşındaki tatil köyü arayan futbol emeklilerine verilen değerin onda biri bile değil. Galatasaray'ın ki de he sene en fazla 2 oyuncuya tahammül edebilen nitelikte. Bu yüzden de biz yabancı çöplüğü onlar futbol okulu oluyor ya.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
sahane bi yazi. altyapidan oyuncu yetistirmenin arkasinda boyle bi sistem oldugunu hayatta tahmin edemezdim. muthis keyif aldim. bizimkilerin biraz feyz almasini umalim diyemiyorum nitekim biz zaten eldeki oyunculari ihrac etmeyi beceremedigimiz icin yatirimciya getirisi olamicak Hollanda'daki gibi.
tek kelimeyle harika bir yazı.hocam gerçekten bilmediğimiz o kadar çok şey varmış ki hepsini tek tek öğreniyoruz senden.çok teşekkürler bu güzel yazı için.kulüplerin gelişimi için çok iyi bir sistem aslında.düşünüpte uygulamak büyük başarı.getirisi de çok iyi olmuş.drenthe örneğindeki gibi.
süper bir yazı olmuş gerçekten, böyle bir havuzdan hiç haberim yoktu bilgilendirdiğin için teşekkürler..
Leroy Fer de Talent Pool kontenjanından mı oynuyor Feyenoord'da? o çocukta gelecek var bence. bugün 2 gol attı. bu sistem galiba çok iyi işliyor.
Biseswar da golünü attı, onu da not olarak ekleyelim.
Yorum Gönder