22 Ekim 2008 Çarşamba

VELİEFENDİ'NİN EFSANELERİ 5/10: TRAPPER part I





Trapper, 1994 doğumludur.

38 yarışta;

20 birincilik
6 ikincilik
6 üçüncülük
5 dördüncülük alirken, yalnizca 1 kez tabelanin disinda kaldi.






“Bir at, eküri için ne demektir?” diye sorsalar “Herseydir” cevabinin verilmesi kolay (ya da adil) olmayabilir ama Trapper herseydi. Nakitti ve moraldi. Kalamalka, Helin gibi atlar suphesiz kaliteli safkanlardi ve yine kupa kazanabililrlerdi ama Trapper’in surekli acik yaris kazanmasi ekurinin kendine guven saglamasina yariyordu.

Ilk yarisinda, uzerinde Halis (Karatas) olmasina ragmen, neden favori olmadigini, su anda tam olarak hatirlamiyorum. Belki orjini yuzundendi. Zira orjini (Knight Line Dancer-Elemis); Trapper’in artik kendini iyice ispat edip, “Kralina uzak ceker” dedirttigi, ilerleyen yillarda bile “aygir-kisrak uzerinden altili oynama meraklilari”nin buyuk tartisma konularindandi. Belki bu yuzden, olgunluk yillarindaki Bold Pilot’siz her yarisinda favori olmasina ragmen, alt jenerasyondan gelen iyi atlar (Texas Gal, Altin Bike, Velociraptor vs.) kuponlara eklendi ya da Bold Pilot’li yarislarda plase-favori arasi gidip geldi. Ama favori olmadigi ilk yarisini kazanan Trapper, bu yarista jokeyi olan Halis’e de Bold Pilot’a da sonradan cok cektirdi. 1200 cimde kazandigi ilk yarisindan sonra, iki yasliginda fazla start almadi Trapper. Aslinda onun icin “Bu at uzuna gidecek” laflari daha ikinci yarisindan itibaren dolasmaya baslamisti. Cok ongoru isteyen bir sey degildi gerci bu. Iki yaslilikta kosulan yarislar ekseriyetle 1200-1400 oldugu icin, ganyanin hemen butun cok bilmisleri (Canarino da dahil) ayni kehanette bulunurlar. Maksat; tutarsa karizma olmasi, tutmazsa da ahirdi, antrenordu, jokeydi, bok atilip, akademik temelde mevzudan ve “Sen ne anlarsin lan”lardan yirtilmasindan ibarettir. Trapper’in 2 yasliliginin verimsiz sayilabilecek sekilde (aslinda “galop sayilabilecek” demeliyiz) gecmesinin bir sebebi de kisa mesafede hemen her ati canindan bezdirebilecek isimlerle ayni jenerasyondan olmasiydi. Bella Otero, Bella Vista, Bold Bid, Fikrim, Mandrake, Pianist, Sam Holme, Tomasino gibi atlar, onun yaninda vasat sayilabilecek atlardi ama her “gruba gore vasat kalan at”in yaptigi gibi “Beyaz Bayrakdan-Aynaya kadar kendimi yirttim, yirttim. Yirtamadim, babayi girerim tabelaya. Ulan zaten yarisi kazanamayacagiz, bari tabeladan % 10 ikramiyeyi kapalim” seklindeki moneyfesto (!) kapsaminda kosarlardi. O jenerasyondan ve kisa mesafeden bahsedip de Islambol’un adini anmamak ise olmaz. “Trapper yazisinda Islambol’un ne isi var?” denebilir ama kisa mesafe denince bu guzide Gold Guard yavrusuna bir selam gondermemek ayip kacar. Bilhassa 2, 3 ve 4 yasinda, her yarisa burun sokarak, ikili, plase ya da tabelada yer alip, cuzdanimizi cokca guldurmustur. Neyse, Trapper’a geri donelim.

Sampiyonun 3 yasli yarislari da cok aydinlik baslamadi. 1600 ve 1700’de kostugu iki yarisi da kazanamadi. 1600 yarisini cok net hatirliyorum. Zira 4 at yazmistik ve Trapper bunlarin icerisinde degildi. Peki tutturduk mu? Hayir. Yarisi kazanan Wood Pecker’a, uzerinde Ertul olmasina ragmen, elimiz gitmemis, “Ulan kesin patlar bu ayak” diyerek Last Guard, Baylite, Cikaskondikas (Su isim bir ata nasil verilir ve ne demektir) ve adini hatirlamadigim bir ati yazmistik. Selim Kaya, Trapper’la yarisa saldirmis, ancak ucuncu olmustu. 1700 yarisi ise cok talihsizdi. Tarzini oldum olasi hic begenmedigim bir jokey olan Bekir Gokce ile kostu ve Tomasino’nun arkasinda ikinci kaldi. Artik “Ulan bu ati 2000 ve uzerine kaydetmeyen at sahibinin de, uzuna kosarsa tek atmayanin da...” diye kufurlere baslamistik. Ve Trapper, bir sonraki yarisina, 2100 metreye, Ertul’le kayit oldu. Sonraki yillarda Izmir’de Kazbek ile “Bir sen, bir ben” seklinde yarislar kosacak olan Green Peace ve baba kardesi Speedy Fighter disinda dise dokunur bir at yoktu grupta. Biraz da Karatas’la Ozdemir Atman’in Bold Bid’i korkutuyordu bizi ama sozumuzu yemedik ve tek attik Trapper’i. Yuzumuzu kara cikarmayarak, yarisi kazandi. Bir sonraki durak Gazi Kosusu oldu. Yine Ertul Cankilic vardi uzerinde. 2100’den 2400’e uzayan mesafede oldukca cazip bir at konumundaydi Trapper. Ama Ertul’den daha sempatik gelen bir jokeyi, Deterjan Akin Ozdeniz’i Fair Tail’in uzerinde gorunce tek atmadik Trapper’i. 15-16-17-18 yazdik kupona. Sirasiyla, 4.-10.-5. ve 1. oldu Trapper, Wood Pecker, Bella Otero ve Fair Tail. Simdi bakiyorum da. Ne isi var Gazi’de Bella Otero ve Wood Pecker’in. (Altilicinin acemilik zamani kuponlari komik olur. Rahmetli Yavuzhan’in bir yarisinda “Yuru be Mah” diye bagiran cok genc bir yarissevere butun ganyanin Kara Murat filmlerindeki Bizans askeri kahkahasiyla, rencide edici guluslerini hatirlarim. Uzulmustum, ama “Yuru be Mah” ne be birader, Yavuzhan’in yaninda?)

Gazi’den sonra, bir kisa vade daha kosup, kupasiz kosu kariyerine son verdi Trapper. Suleyman Akdi bir roportajinda soyle demisti:
“3 yaşlılığında ben Van Damme’a biniyordum. Biz devamlı Van Damme ile Trapper’ı geçiyorduk. O zaman Trapper’a Halis biniyordu. Önümüzde bir Ankara ve Cumhurbaşkanliği Kupası vardı. Halis, Bold Pilot’a bineceğinden Tarik Bey ati bana teklif etti. Hakiki bir kum atı olan Van Damme’dan daha iyiydi galobunda. Yaptırdığım son galobundan sonra binmeye karar verdim.”

Halbuki Van Damme, Trapper’i defalarca degil, yalnizca bir yarista gecti. Suleyman Akdi’yla Van Damme’in kazandigi Mimar Sinan kosusunda, Ertul Cankilic ile dorduncu oldu Trapper. Van Damme yalnizca bir kere gecmeyi basarabildi ama bir sonraki yarista, bu sefer 2400 cimde Suleyman Akdi’yla, Halis’in bindigi Trapper’a finise kadar saldirdi ve sadece bir burunla kaybetti. Bu yaris “Ulan acik yarista neredeyse kum atina geciliyordu. Acaba aciklarda dusunuldugu kadar basarili olmayacak mi bu?” suphesini soktu aklimiza ama cumleten yanildigimizi, geri kalan uc yasliliginda anladik. 2 ay ara verdikten sonra iki hafta icerisinde, Ankara ve Cumhurbaskanligi Kosularini kazandi Trapper.

Sampiyon, cok acik yaris kazandi ama 3 kez ustuste kazanma rekorunu I Seren ile birlikte elinde tuttugu Basbakanlik yarislarinin ve araliklarla kazandigi 2 Cumhurbaskanligi yarisinin bazi acilardan onemi buyuktur. Yukarida yazmistim, Trapper’a cogunlukla kesin bir guven yoktu musterek bahis camiasinda. Basta Bold Pilot’in varligiydi sebep. Kaliteli ve hatta Turkiye icin efsane denebilecek bir ekurinin, yuksek kan hatli oldugu kadar, bunu pratige dokup “Yarislari elini kolunu sallayarak” kazanan atiydi. Kazandigi yarislarda herkesi sindiriyordu. Bilhassa 1996’da rekor kirarak kazandigi Gazi Kosusu’ndan sonra “Bu at Halis’le kolay kolay gecilmez” onyargisi hakim oldu. Trapper bu on yargiyi sonunda kirdi ama bu sefer de “Bold Pilot’la kapisa kapisa cok yiprandi abi. Yeni jenerasyonun kalite atlari bir sekilde gecer onu” ahkamlari cikti karsisina. Iste Trapper ve Bold Pilot’a dair en ilginc enstantanelerden birisi, bir onceki paragrafin sonunda yer alan ve 1997’de kosulan bu Cumhurbaskanligi Kupasi Kosusu’ydu. Normal derecesi 2.26 olan 2400 cim pist, o gun 2.43’le bitecek kadar agir, hatta camurdu ve Trapper icin “Camurda gitmez” laflari dolasiyordu. (Bu kehanetler de insani hasta eder. Bulten arkasi galoplarina bakarak A (Agir) ve CA (Cok Agir) pistlerdeki galoplari C (Calisarak) ise “Camurda gitmez” der cok bilmisler. Sanki sabahin korunde, beraber galoba cikiyorlar) Bu yaris icin, ilerleyen yillarda Suleyman Akdi sunu soylemisti: “Cumhurbaşkanliği koşusunda çamurda gitmez denmesine rağmen 100 metre farkla kazandık”

Imparatorun burada laf caktigi, baska kimse degil, Bold Pilot’in ta kendisidir. Yarisa katilan diger atlar; Yemen Tunc ile Mephisto, Engin Yalcin ile Airman, Ahmet Atci ile Bella Otero, Bekir Gokce ile Sun Speed ve Kazim Melike ile Golden Glow’dur. Hepsi kalite sayilabilecek ama sinif olarak Airman haric, Trapper’a yaklasamayacak isimlerdi aslinda ama yarista Bold Pilot’in varligi Trapper’i kafalarda “Kazanamaz” ile damgaladi. Zira Bold Pilot, Handikap Puani (atlarin kazandiklari yarislara gore aldiklari, kalite bildiren puan) olarak da grubun cok uzerindeydi. Yarisin start zili ile birlikte, Bella Otero onde kacmaya basladi. Trapper, 1200’e kadar tavsanin arkasinda seyreden Bold Pilot’in ensesindeydi. Yarisin bundan sonrasi Suleyman Akdi’nin govde gosterisi ile gecti. Duzlukte arkasina bakip, kimsenin gelmedigini goren imparator, sadece iki-uc kamci ile fazla calismadan, yirtinmakta olan diger atlari tek tek arkada birakip farki acti. Yarisa gec baslayan ve hemen butun yarisi cok gerilerde takip eden Mephisto, dis bariyerlere kadar yaslanan yarisa (kum pist ati olmasi ve cimin de neredeyse kum derecesinde agir olmasi sebebiyle) mudahil oldu ve ikinci bitirdi. Airman’in ucuncu oldugu yarista, Bold Pilot ise 100 metreye yakin bir arayla dorduncu oldu. Suleyman Akdi finiste, “Her dahide biraz delilik vardir derler..o da benim deli yanim..O şovlar Sülo bitti, Sülo öldü diyenlere bir mesajdir.. Bitmediğimin bir işaretidir..” diye tanimladigi sovunu yapti. Bold Pilot fena yikilmisti, kalenin surlari yerle yeksan olmustu.

by Canarino

Veliefendi'nin efsaneleri

3 yorum:

peralta dedi ki...

2000 yılında yaptığı yarışlar da oldukça parlaktı trapper'ın.. başbakanlık koşusu'nda ilk 4 yarışını güle oynaya kazanan altın bike'yi geçmişti. daha sonra enternasyonel yarışta caitano'ya geçildi.

2001'de ise hiç yarış kazanamdı ki bu benim en azından o sezon için beklemediğim birşeydi. 1900 metrede 1.54 küsur yaparak başlamıştı sezona ve bu mesafeye göre iyi bir dereceydi. ancak o her yarışında biraz daha irtifa kaybetti. Başbakanlık Koşusu'nda medya ile turaç kapışırken trapper piyasada bile yoktu. TJk Koşusu'nu ise 8.bitirerek kariyerindeki son yarışı yaptı. Sonuncu olduğu yarışı kazanan at ise, Grand Ekinoks'tu.

Ancak trapper'ı yaşlı zamanında geçtiği için ahını alan grand ekinoks, ekürinin bir başka atı helin'e, trapper'ın en sevdiği koşulardan cumhurbaşkanlığı koşusunda geçildi, kader işte. o tarihten sonra da bir daha ankara'da yarış kazanamadı grand ekinoks.

Sosyal_FB dedi ki...

Onlar da haftaya ikinci bolumde :) Dutchman Pasa cok uzun buldugu icin, ayni hafta koymadi yazinin hepsini.

Adsız dedi ki...

Bold Pilot/Fair Tail/Trapper biten yarışta Trapper'a bariz fauller vardı ve yarışta protesto olmuştu sanırım..Hatta Karataş ve S.Kaya cea almışlardı yarıştan sonra..