Mircea Lucescu'nun ikinci yılındaki Galatasaray-Liverpool maçıydı. Radu Niculescu'nun golüyle 1-0 önde götürdüğümüz maç Ben bir maçta uzun taçlardan bu kadar nefret ettiğimi hatırlamıyorum. Liverpool özellikle Abel Xavier ile Galatasaray ceza sahasına aşağı yukarı 10 tane uzun taç atmış, zaten bunlardan bir tanesi de ceza sahasında oluşan karambolde ağlara gitmiş ve maç 1-1 bitmişti. Bu sene Stoke City ile oynayan takımların taraftarı olmak istemezdim açıkçası. 32 yaşındaki Rory Delap dünya futbol tarihinde son yıllarda revaçta olan "uzun taç" kozunu karşı konulamayan bir silaha dönüştürmüş durumda. Stoke'un bu sene attığı 13 golün 7 tanesinde onun taçtan gönderdiği asistlerin payı var. Zaten 1 golü de kendisinin attığı göz önüne alınırsa genel olarak sağ bek veya orta sahanın sğ tarafında oynayan bir oyuncunun takımına ancak bu kadar faydalı olabileceğini anlıyorsunuz.
Delap okul yıllarında cirit takımında yer almış ve şampiyon olmuş bir adam. Yani spor hayatı zaten fırlatmakla başlamış.
Videoda izleyeceğiniz gibi Les Ferdinand da onun zaman zaman 55-60 km hıza ulaşan ve 35-20 metre uzaklıktan gelen bu taçlarına hayret etmiş durumda. Aston Villa'nın hocası (ki kendisi de 3-2 mağlup oldukları maçta 90. dakikada bu taçlardan birini kalesinde görmüş bir adam) Rory Delap'ın frikik veya korner kullanmasına gerek olmadığı ve bu haliyle de en az o duran toplar kadar tehlike yarattığını belirtiyor. Delap'ın taçlarının diğer uzun taçlardan ayrılan özelliği şu. Top çok fazla havalanmıyor ve ceza sahasına en fazla 2,5-3 metre yükseklikten ve son derece hızlı biçimde geliyor. Yani taçın atılmasıyla ceza sahasına inişi arasında geçen süre çok az. Bombeli taç atışlarındaki gibi top ceza sahasına inene kadar nereye gideceğini tahmin edip organize olma şansınız yok. Uzun taç atışlarıyla ünlü Wigan'lı Melchiot ve eski Arsenal'li Lee Dixon da Delap'ın taçlarının bugüne kadar gördükleri en etkili taç atışları olduğunu itiraf ediyorlar. Delap kendi açıklamasına göre bu taç atışlarını daha etkili yapabilmek için vücut kaslarını ek olarak çalıştırmıyor, sadece kol kaslarının ve boynunun arka tarafındaki kasları yeteri kadar gerip öne fırlatarak topa hız kazandırıyor ve bunu bir hedefe yönelik yaptığı için de top kornerlerden veya frikiklerden daha isabetli oluyor. Tabi unutulmaması gereken çok önemli bir nokta var. Taç söz konusu olduğunda ofsaytı bir kenara bırakıyorsunuz. Çünkü taçtan ofsayta düşmek gibi bir kural yok. Dolayısıyla tüm Stoke City'li oyuncular kale sahasına doluşuyorlar. Defans oyuncuları da çaresiz onları kontrol etmek için aynı yere geldiklerinde 6-7 metre karelik bir alanda yaklaşık 7-8 oyuncu bulunuyor ve o kalabalığın içine düşen bir bomba etkisi yaratıyor adeta. Zaten Stoke'lu taraftarlar da kendilerini çok çabuk olaya adapte etmişler. Top Delap'ın elerinden çıkıp havada süzülürken bir "oooooo" sesinden sonra ceza alanına düştüğünde "gümmmm" sesini duyuyorsunuz tribünlerden. Zaten rakip takım içni kbus olan taçlar daha da çekilmez bir hal alıyor.
Bu taçlar Arsenal'i Tottenham'ı ve Everton'ı yıktı. Stoke Delap'ın olmadığı maçta Chelsea'ye 2-0 mağlup oldu ve teknik direktör Tony Pılis "onun yokluğunu çok aradık" dedi maç sonrası. Tabi bu taçlar Trapattoni'nin de kulağına gidiyordur. İngiliz asıllı bir İrlandalı olan Delap şu ana kadar İrlanda milli takımının formasını 11 kez giydi ancak son kez o formayı giymesi 2004 yılına rast geliyor. İrlandalı ve İngiliz otoriteler onun bu silahı en tehlikeli arz ettiği zamanda tekrar milli takıma çağırılmasını talep ediyorlar.
Uzun taç atışını İngiliz futboluna ilk sokan isimlerden 1982 İngiliz milli takımının antrenörlerinden Don Howe Delap'ın durdurulabilmesi ile ilgili bir kaç tane de öneri getirdi. Bunlar, taç atışları sırasındaki eşleşmelerde kendi defans oyuncunuzu rakibin en uzun forvet oyuncusunun önüne yerleştirmek, ofsayt söz konusu olmasa da defans oyuncularınızı kale sahasından uzakta tutarak rakip forvet oyuncuları ile başbaşa kalan kalecinize rahat bir hareket alanı sağlamak ve tabi en önemlisi topu taça atmamak. Liverpool ve M'Boro maç boyunca rakip sahadan ortalama 11 taç atışı yapan Stoke City'e karşı bu rakamı 3 sayısında tutmayı başardılar ve mağlubiyetten kurtuldular. Bir zamanlar taç atışlarının ayakla kullanılmasını uygulamaya sokmak isteyen hatta bunu bir kaç 21 yaş alt turnuvasında da deneyen ancak daha sonra vazgeçen FIFA, Delap'ı gördükten sonra diğer takımların acınacak durumundan hareket edip acaba kuralı tekrar gündeme getirir mi?
İnceleme kategorisindeki yazılar için
2 yorum:
konuyla ilgili ek olarak;
http://image.guardian.co.uk/sys-files/Guardian/documents/2008/09/18/sport.football.throwin.pdf
Arsenal maçından sonra Wenger, Stoke City sahasının eninin bu taktik için -izin verilen ölçülerde- özellikle daraltıldığını söylemişti.
elbette sığınmak için bir mazeret olarak değil ama delap taktiğini ne kadar önemsediklerini anlatmak için ilginç bir ayrıntı vermişti...
Wenger diyorsa doğruluk payı vardır heralde...?
Yorum Gönder