5 Kasım 2008 Çarşamba

HERAKLEITOS SEN NE ETTİN


Efes'li düşünür Herakleitos'un lafıdır bu "Aynı ırmakta iki kez yıkanamayız. İkinci kez girdiğimizde bu ırmak büsbütün başka bir ırmaktır artık. Bu arada, akıp giden sular onu başka bir ırmak yapmışlardır". Türkiye Ligi'nde teknik direktörlerin kulüpler arasındaki sirkülasyonunun ucunu ben kaçırdım. Aceto dün Dallas benzetmesi yapmış, az bile yapmış. Dallas'taki ana karakterleri toplasan 5-6 kişiydi. Burda maşallah 10-15 kişilik bir ekip var ben kim hangi takımın başında ne yaptı takip de etmiyorum. İngilizler bu sirkülasyonunun çok ufak birkaç örneğini yaşar yaşamaz ayağa kalktılar. Geçen sezonki Steve Bruce, Mark Hughes, bu sezonki Harry Redknapp transferleri Premier Lig Menajerleri Örgütü'nü harekete geçirdi. Örgüt başkanı Howard Wilkinson ve beraberindeki 8 kişilik bir komite bu trafiği durdurmak için bazı önlemler alınması gerektiğini belirttiler. Tabi ki bir numaralı öneri kulüplerin teknik direktörlerine güvenmeleri ve onlara gelecekleri ile ilgili manevi teminat vermeleri. İkincisi ise daha somut bir önlem. Teknik direktörler için bir transfer dönemi. Aynen futbolcular gibi yaz döneminin 31 Ağustos'ta, ara dönemin ise 31 Ocak'ta biteceği bir dönem. Bu sürenin dışında teknik direktörlerin kulüpler arasında mekik dokumasını önlemek istiyorlar. Mekik dokuma dedikleri de son 1 yılda 4 örnekte görüldü sadece.

Ya peki bizde? Sayısını bilmiyorum. Kılını kıpırdatan yok. Bu işle ilgili somut bir önlem almadıkça da bir yere geleceğimiz yok. İtalyanların bu konuda bir kuralı var bliyorsunuz. Sezon ortasında görevinden ayrılan bir teknik adam sezon bitmeden başka bir takımla anlaşamıyori Yani gelecek sezonun başlangıcını beklemek zorunda kalıyor. Transfer dönemi, İtalyan sistemi ne olursa olsun bir önlem alınmalı mutlaka. İtalya'daki sistemin çok radikal bir çözüm olacağını sanmıyorum bizde. Zira ortada teknik adam bolluğu var. Mutlaka boşta olan ve o sene içinde daha önce takım çalıştırmamış birileri bulunacaktır. İngilizlerin transfer dönemi sistemi daha yararlı olur kanısındayım. Zira bu teknik direktörünü sezon başında değiştirmek isteyen bir kulübün 2 kere düşünmesine ve belki de geçen süre zarfındaki gelişmelerle kararından dönmesine sebep olabilir. Bir sistemi almak zorunda değiliz, kendi sistemimizi de yaratabiliriz. Bir teknik adamın bir sezonda en fazla 2 takımda görev alabilmesi, sık teknik direktör değiştiren takımlara maddi yaptırım uygulamasına kadar giden radikal kararlar bile olabilir. Zira çok göze batmaya başladı.

1 yorum:

Hamza dedi ki...

Bir teknik adam bir sezonda en fazla iki takımda çalışabiliyor şu anda bildiğim kadarı ile.
Bu kuralıda Büyük Kaptan zamanında Busa peşinden Gençlerbirliğin'den ayrıldığı zaman yaptığı bir açıklamadan öğrenmiştim yanlış hatırlamıyorsam.
Teknik Direktörlere kısıtlama yerine takımlara getirilmeli bence dediğin gibi hoca alırken yapamazsa göndeririz yerine 5 düşünüp 1 yapma zorunluluğu getirir bu yöneticilere.