30 Kasım 2009 Pazartesi

JOAQUIM MARIA PUYAL



















Hazır La Liga mevsimi iken hatırlayalım.

İsmini çok kişinin bildiğini sanmıyorum yukarıdaki adamın. Ama sesini duyan, aşina olan çoktur. Hele bir de internet üzerindeki videolardan Messi'nin Maradonavari çalımlarla attığı golü veya 12 Mart 1997'deki 5-4'lük efsane Barcelona-Atletico Madrid maçını görmüş olanlar bilirler. Katalan radyosunun değişmez ismi ve dünya futbol tarihinin gördüğü en iyi maç spikerlerinden Joaquim Maria Puyal.

1949 doğumlu Puyal. 1967 yılında Katalan radyosunda maç sunmaya başladığından beri Katalan dilini kullanmaya özen gösteriyor ve halen bu dilde maç sunan ender spikerlerden bir tansi. Bu yüzden de yerel dilin yok olmaması için verdiği emeklerden ötürü Barcelona kentinde oldukça saygı gören ve ödüller almış bir isim. Puyal gençliğinden beri maç spikerliğine ilgi duyan bir isim. 1967 yılında Katalan radyosuna ayak basarak görev yapmaya başlıyor. Daha sonra radyonun o yıllardaki sahibi Manuel Tarín Iglesias Puyal'a maç spikerliği için söz veriyor ve bu sözünü tuttuğunda 40 yıllık bir efsanenin de temelini atmış oluyor. Spikerlik kariyerine Barcelona-Cordoba maçı ile başlayan Puyal 1968-76 yılları arasında tam 500 maç aktarıyor radyo dinleyicilerine. Daha o yıllarda, maçları aktarmadığı sırada elinde sözlükle Katalan futbol terimlerini araştırdığı ve tekniğini sürekli geliştirdiği söylenir. Sonunda 5 Eylül 1976 tarihinde ilk kez Barcelona'nın bir maçını tamamen Katalan dilinde aktarıyor dinleyicilere. Daha sonra arkasına Katalunya'nın ünlü finans kurumu "La Caixa"yı da alarak bir radyo klasiği haline gelen "Futbol en català" programını yapmaya başlıyor (burada belirteyim, işim gereği zaman zaman La Caixa Bankası'nın Barcelona'daki merkezinden gelen ve Katalan dilinde olan mektupları görme fırsatım oluyordu, iş yerindeki İspanyollar bile zaman zaman bazı kelimeleri anlayamıyordu).

























Puyal Katalan diline yaptığı hizmetler, rdyo ve TV programları sebebi ile 1977-92 arasında 4 adet ödül de kazanmış bir isim (1978, 1979, 1986 Ulusl Radyo Ödülleri ve 2004'te kariyeri boyunca radyo yayınlarına yaptığı hizmetlerden dolayı verilen üstün başarı ödülü). Onun sunduğu maçlar ve stili İspanya'da yetişen bir çok spor spikeri için adeta bir okul olmuş durumda. Kariyeri boyunca 1500'ü Katalan 500'ü Kastilyan dilinde olmak üzere 2000 adet maçı anlatmış Puyal. Sadece 2 maç vereceğim. Yukarıda bahsettiklerimiz. Tarihi Copa Del Rey maçı ve Messi'nin solosu. Onun stili ve sonradan etkilediği onca spiker hakkında fikir sahibi olacaksınız. Hele Barca maçı. Şu maçı efsane yapan Puyal'ın sesidir biraz da bana sorarsanız. Jon Kabira ve Ercan Taner'i de severiz ama Joaquim Maria Puyal ustanın yeri ayrı. Yalnız bu adam radyo spikeri, gol diyene kadar insan ruhunu teslim eder.

3 yorum:

Mesut Ulukök dedi ki...

Barca-Atletico maçını efsane ötesi...

firatyeşilbaş dedi ki...

rizzi rizzi rizzi

messi messi messi

herhalde bunları toplamda bir 100 kere söylüyordur:)

varol döken dedi ki...

messi messi messi, bu beynimi züken ses neyin nesi?

lan elin adamı kafamızın içine edince süper spiker, ertem şener rüştü yü öpünce tu kaka...

bülent karpat ı ne bokuma harcadınız o zaman???