24 Kasım 2008 Pazartesi

JUSSI JAASKELAINEN




















Premier Lig'in orta sıralarında yer alan takımlardaki kaleciler kesinlikle mercek altına alınması gereken adamlardır. Daha önce incelediğimiz iki Amerikalı kaleci Brad Friedel ve Kasey Keller aklıma ilk gelenler. Shay Given'ın takımını ipten aldığı çok maç olmuştur. Onun sorunu bunu istikrarlı biçimde yapamaması. Sunderland'in kalecisi Craig Gordon için Hearts'dan transfer olduğunda çok iyi şeyler söyleniyordu (ki Hearts'da da çok iyi maçlar çıkarmıştı) ancak ondan beklediğimiz çıkışı yapamadı. Football Manager oyununda oyun içinde çıkan ipuçlarından birisi "kaleciler kariyerlerinin en iyi dönemine 31-35 yaşları arasında ulaşır" der. İstisnaları olsa da doğru bir ipucudur. Son haftalarda bunu kanıtlayan bir başka örnek Bolton Wanderers ile 11. sezonunu yaşayan Finlandiyalı kaleci Jussi Jääskeläinen.

Jääskeläinen bu sene Bolton'ın kendisine 12. sırada yer bulmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi. Finlandiya Ligi'nde MP Mikkeli ve VPS Vaasa formalarını giydikten sonra 1997'de geldi Reebok Stadyumu'na. 2001-02 sezonunda ligin en iyi kalecisi seçildi. 2004-05 sezonundaBolton tarihinde ilk kez UEFA Kupası vizesi aldığında onu önce taraftarlar "Bolton'da Yılın Oyuncusu" sonra da tüm Premier Lig futbolcuları "Futbolcuların Seçtiği Yılın En İyi Oyuncusu" ödülüne layık gördüler. 2 Kasım'da Manchester City karşısında 400. maçına çıktı ve kontratını bu yılın Temmuzunda 4 yıl daha uzattı. Kurtardığı puanların haddi hesabı yok. Aynı maç içinde önce Dwight Yorke'un sonra da Andy Cole'un penaltısını kurtardığı Blackburn maçı ünlüdür örneğin. 8 Kasımda oynadığı bir Hull City maçı var. BBC'nin yorumcuları Gary Lineker ve Alan Shearer bu performansı şimdiden yılın en iyi kaleci performansı olarak gösterdiler. Maçın görüntülerini izlerken (hele ikinci yarıyı) skoru bilmeyen ben ne zaman bitecek bu performans diye bekledim. Bitmedi. İzlemenizi tavsiye ediyorum.

Jääskeläinen ceza sahasına çok hakim bir kaleci. Özellikle 33 yaşına rağmen inanılmaz refleksleri var. İzlerseniz Hull City maçında da göreceğiniz gibi ikinci müdahalelerde çok etkili. Bu sene de ligin en iyi kalecisi unvanına kesinlikle ortak olacaktır. Finlandiya milli takımıyla hiçbir uluslararası turnuva görmemesi büyük şanssızlık.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kaleci dedin mi ilk beşimdedir her zaman jaaskelainen...

mondo trasho dedi ki...

g.saray'ın kaleci short listindeki isimlerden biriydi. issakson, itandje ve de sanctis ile birlikte adaylardandı. ama adı en az geçen oldu, diğerlerine göre. gelse iyi mi olurdu, kötü mü? bence farketmezdi.

Çetin Cem dedi ki...

sevindim jussi'nin mercek altına alınmasına, underrated gördüğüm, avrupa'nın en iyi kalecilerinden birisi bence. "bu adam da gol yemiyor" hissini bana en çok veren kalecilerdendir, hiç abartmıyorum.

ve liverpool'un bolton maçlarını tedirgin izleme sebebimdir. allahtan bu yıl reebok'ta iki gol attık da kurtardık paçayı.

adaletsizterazi dedi ki...

Adı, tipi , yeteneği ile 10 üzerinden 10.. Canizares ile birlikte en sevdiğim kalecidir kendisi..

Alper Öcal dedi ki...

O değilde Alan Shearer davudi bir ses sahibiymiş. Borazan gibi maşallah. Özlemişiz onu, kulübedeki yerini almalı.

Kaleci konusu ise içimde yaradır. Şu ülkede 5 sene yasaklayacaksın Türk kaleciyi ve antrenörünü. Belki o zaman karakucak kaleci yetiştirmekten kurtuluruz.