25 Kasım 2008 Salı

ORIGINAL BİR ADAMIN HİKAYESİ


Dimitris Hatzihristos yunan futbolunda bir fenomen. Hayat hikayesi çok ilginç. Kendi halinde takımının peşinde o deplasman senin bu deplasman benim diyerek dolanan bir taraftar iken iki arkadaşıyla bir araya gelip Gate 21`i nasıl yeniden canlandırırız diyorlar. Original Gate21 oluyor Original 21 ve öyle kaliyor isimleri. 1982 yılında 2 kişiyle başlayan serüven bugün Avrupa`nın hemen hemen her şehrinde bir Original 21 kulübüne dünüşmüş. Londra`da, Paris`te hatta Melbourne`de bile Original 21 lokali bulmak mümkün. Bu kulüplerin özelliği başkanlarının ya da liderlerinin olmayışı. Her hangi bir sebeple sorulduğunda bizim ne üyemiz ne de liderimiz var deniyor. Kağıt üzerinde hiçbir resmiyetleri yok. Böyle enteresan bir yapıyı kurmak hatta 25 yıldan fazla yaşatmak da her liderin harcı olmasa gerek. Zira 25 yıl boyunca başkanların bir şekilde kurban etmek istediği ama bir türlü yokedemediği, ultras sistemin bile çok ilerisinde bir yapılanma söz konusu.

Bu sene Dimitris Hatzihristos ve Original, tribün kariyerlerine bir yenisini eklediler. Taraftar devrimiyle amatör şubelerin yönetimini de ellerine aldılar. Öyle amatör şubeler düşünün ki, futboldan alması gereken ödenek kesilmiş, krizler neticesinden başkanlar çekip gitmiş, basketbol küme düşmekten zor kurtulmuş voleybol takımları ikinci lige demir atmış, sponsorlar çekilmiş... Bütün bu çekip gitmelerden, futbol şubesinin entrikalarından sıkılan tribünün kaka çocukları olaya el atıyor ve liderlerini başa getiriyorlar. Dimitris Hatzihristos ve ekibinin seçimlerden sonra yaptıkları ilk iş sponsorlar bulmak, her amatör şubeye bir başkan yerleştirmek ve düşük bütçelerle takımları yenilemek oluyor. Artık voleybol takımları liglerinde lider durumda. Basketbol takımları toparlanma sürecinde. Hentbol da 1. lige yükselecek gibi duruyor. Vip koltuklarında ise daha geçen sezon spray boyayla pankart yapan adamlar var şimdilik. Hal böyle olunca taraftar daha keyifli, tribünler daha coşkulu.

Dimitris ise hala romantik taraftar, Vip`nin yolunu bile bilmiyor. Hala tribünün ortasında komutlar veriyor. Tek derdi AEK...

by Mafalda

2 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

Fenerbahçe'nin KFY organizasyonu da böyleydi. Sonradan 1899 derneği filan çıktı ortaya ama grubun başta böyle bir yapılanması yoktu.

O ruhu hisseden herkes gruptandı.

Semt Aşığı dedi ki...

bütün tribün grupları bu şekilde zaten :) ama bizde tabii rantçılar daha çok olduğu için.takım halinde olmak değilde bireysel egoların üst düzeyde olmasının nedeniyle manifesto vs. gibi yazılı resmi kurumsal işler gerekiyor.